Moules frites czyli omułki z frytkami

Najsłynniejsze belgijskie danie zanim podbiło świat było potrawą ludzi ubogich, którzy cieszyli się tym, co fala wyrzuci na brzeg i co im wyrośnie na polu. Wpuść kulinarnego Kopciuszka do swojej kuchni i zobacz co potrafi.

moules frites Shutterstock.com

Omułki były od zawsze jadane w każdym kraju z linią brzegową, ale prawdziwy spór toczy się o frytki – kto pierwszy je wymyślił: Amerykanie, Belgowie czy Francuzi? Tych pierwszych nikt nie bierze na serio, bo oni roszczą sobie prawa nawet do pizzy, ale następni pretendenci już są poważni. Francuzi powołują się na nazwę pommes frites, bo faktycznie pochodzi z ich języka i na tradycję z XVIII wieku, gdzie na moście Pont Neuf w Paryżu sprzedawano frytki z beczek z żarem prosto z patelni.

Belgowie odpowiadają, że frytki stworzyli rybacy znad Mozy, bo gdy rzeka zamarzała, kroili ziemniaki w słupki przypominające małe rybki i smażyli je na wołowym łoju. W Muzeum Frytek w Brukseli mają ponoć na to papiery. Tak czy siak, frytki stały się narodowym daniem Belgii, w której dostaniesz je do jedzenia palcami w papierowym rożku na każdym rogu ulicy, a Francuzi, sztywniacy, podają je w restauracjach na talerzu i obowiązkowo jedzą widelcem. W tym sporze jesteśmy za Belgami.

SPRAWDŹ TEŻ: Co może Ci dać cynk z owoców morza

Składniki (4 osoby):

  • 2,5 kg małży
  • 5 szalotek
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 300 ml wytrawnego białego wina

Na frytki: 

  • 1 kg mącznych ziemniaków (odmiany Fresco, Augusta, Etola, Etiuda, Finezja, Legenda, Syrena, Pasat, Glada)
  • olej do smażenia (aby wydobyć więcej smaku możesz użyć tłuszczu z kaczki lub gęsi – są w supermarketach)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki o szerokości około 1,5 cm. Żeby usunąć nadmiar skrobi, namocz surowe frytki przez 10 minut w zimnej wodzie, a potem jeszcze kilka razy przepłucz zimną, bieżącą wodą. Osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem.
  2. Rozgrzej olej do 150°. Zanurz połowę frytek i smaż przez kilka minut. Wyjmij je jeszcze lekko białawe, dobrze odcedź i wyłóż na talerz z papierowym ręcznikiem, żeby ostygły. To samo zrób z drugą połową.
  3. Oczyść muszle i opłucz. Wyrzuć do kubła te uszkodzone, pęknięte i przede wszystkim te otwarte.
  4. Drobno posiekaj szalotki, natkę pietruszki i ząbki czosnku. Roztop masło dużym garnku, wrzuć szalotki i podsmażaj kilka minut. Dodaj czosnek, pietruszkę, omułki, wlej wino i wkręć świeży pieprz.
  5. Przykryj i gotuj na dużym ogniu przez 6 do 7 minut, od czasu do czasu mieszając lub potrząsając garnkiem. Aha, wszystkie omułki, które nie otworzyły się podczas gotowania trafiają do kubła.
  6. Wracamy do frytek. Zwiększ temperaturę oleju do 175 ° C, ponieważ tajemnicą smaku belgijskich frytek jest ich podwójne smażenie (jeżeli nie masz frytkownicy lub termometru do pieczenia, by sprawdzić temperaturę, wrzuć do oleju kawałeczek chleba – jeżeli opadnie, to temperatura wynosi ok. 150°, jeżeli uniesie się do góry, jest 175 ° C). Powtórz czynności: wrzuć połowę frytek, usmaż na złoto, wyjmij i daj im ociec na ręczniku – to samo z drugą połową. Posól od razu i podawaj razem z mulami.

ZOBACZ TEŻ: Co jeść, żeby mieć większą ochotę na seks?

REKLAMA