Instagramowe jedzenie często wygląda lepiej niż smakuje. W tym przypadku jest zupełnie inaczej. Mleko księżycowe, które swoje korzenie ma w tradycji ajurwedyjskiej, oprócz pięknego wyglądu niesie ze sobą świetny smak i konkretne zdrowotne właściwości. Wersja z kurkumą działa przeciwzapalnie, rumiankowa redukuje stres, a z ashwagandą poprawia szereg funkcji organizmu, z koncentracją na czele. Do tego jest idealnym napojem do wieczornej książki. Rytuał przygotowywania i picia ciepłego mleka przed snem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa (kakałko babci!), wycisza organizm i naprawdę ułatwia zasypianie. A urocza fotka na Instagramie niech będzie tylko miłym bonusem.
ZOBACZ TEŻ: Czy nabiał jest zdrowy?
Mleko lawendowe
Składniki:
- 250 ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka suszonej lawendy
- 1 łyżeczka Butterfly Pea Tea
- 60 ml gorącej wody
- kropla soku z cytryny
- 1 łyżeczka ashwagandy
- 1 łyżeczka tokotrienoli
- 1 łyżeczka miodu
Metoda:
- Wlej mleko do małego rondelka i zagotuj. Wyłącz ogień, wsyp lawendę i zaparzaj przez 15 minut.
- Przez 2 minuty zaparzaj Butterfly Pea Tea w gorącej wodzie. Odcedź, dodaj sok z cytryny i wystudź.
- Do herbaty dodaj ashwagandę, tokotrienole oraz miód. Dokładnie wymieszaj.
- Odcedź mleko, ponownie podgrzej, a następnie wlej do herbaty.
SPRAWDŹ TEŻ: Cheese tea, czyli serowa herbata. Brzmi tak sobie, prawda?
Rumiankowe mleko z miodem
Składniki:
- 250 ml mleka, dowolnego
- 2 łyżeczki suszonych pączków rumianku
- 1 łyżeczka masła ghee
- 1 łyżeczka miodu (możesz też wybrać inny słodzik, ale miód świetnie komponuje się z rumiankiem)
- szczypta różowej soli himalajskiej
- 1 łyżeczka tokotrienoli
Metoda:
- Zagotuj mleko w rondelku i wyłącz. Dodaj rumianek i zaparzaj przez 5 minut.
- Przecedź miksturę, rozgniatając pączki na sitku, by wycisnąć z nich cały olejek.
- Przelej mleko do blendera, dodaj resztę składników i miksuj do powstania pianki.
Złote mleko
Składniki:
- 250 ml mleka, dowolnego
- 120 ml (jeśli wybrałaś mleko krowie) lub 60 ml (przy roślinnym) wody
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2-3 łupiny kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 daktyl
- pieprz
- 1 łyżeczka masła ghee
Metoda:
- W rondelku dokładnie wymieszaj mleko, wodę, posiekanego daktyla oraz odrobinę pieprzu.
- Zagotuj, zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze przez 10 minut, pilnując, by nie wykipiało.
- Dodaj ghee i zdejmij z ognia. Przecedź i podawaj.
ZOBACZ TEŻ: 10 zasad zdrowego snu - jak się wysypiać?
Komentarze