Co to jest laktoza?
Laktoza to mleczny cukier (dwucukier) składający się z monosacharydów (cukrów prostych): glukozy i galaktozy. Laktoza występuje naturalnie w mleku ssaków (również w pokarmie kobiety). Aby organizm mógł w pełni przetrawić produkty zawierające laktozę, potrzebna jest laktaza, czyli enzym, który ją rozkłada.
Mleko bez laktozy – jak powstaje?
Mleko bez laktozy powstaje poprzez dodanie enzymu zwanego laktazą do tradycyjnego mleka krowiego w procesie produkcji. Dzięki temu dwucukier (laktoza) rozkładany jest na dwa cukry proste (glukozę i galaktozę), które są lepiej przyswajalne przez organizm nietolerujący złożonej laktozy.
ZOBACZ: Mleko księżycowe na lepszy sen - przepisy
Mleko bez laktozy – skład
Poniższa tabela przedstawia porównanie składów chemicznych mleka bez laktozy oraz tradycyjnego mleka krowiego, które ją zawiera. Porównywane produkty pochodzą od tego samego producenta, który od lat działa na polskim rynku. Z naszej analizy wynika, że wartość odżywcza (w 100 ml) obu mlek jest identyczna, a dzieje się tak, ponieważ proces rozbijania laktozy przez dodanie enzymu laktazy nie wpływa na zmianę pozostałych składników odżywczych zawartych w mleku.
Wartość odżywcza (w 100 ml) |
Mleko bez laktozy 1,5% |
Tradycyjne mleko krowie 1,5% |
Wartość energetyczna |
44 kcal |
44 kcal |
Tłuszcz |
1,5 g |
1,5 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
1,0 g |
1,0 g |
Węglowodany |
4,7 g |
4,7 g |
Cukry |
4,7 g |
4,7 g |
Białko |
3,0 g |
3,0 g |
Sól |
0,10 g |
0,10 g |
Wapń |
105 mg |
105 mg |
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Ile kalorii ma mleko bez laktozy?
Kaloryczność zarówno klasycznego mleka, jak i tego bez laktozy uwarunkowane jest zawartością tłuszczu. W 100 ml mleka bez laktozy 1,5% znajduje się 44 kcal, w mleku 2% 50 kcal, natomiast w mleku 3,2% jest 60 kcal.
Dlaczego mleko bez laktozy jest słodkie?
Laktoza sama w sobie nie jest słodkim cukrem. Słodki smak mleka bez laktozy powstaje w procesie jej rozkładu na dwa słodsze cukry (glukozę i galaktozę). Osoby, które próbują mleko bez laktozy po raz pierwszy, z pewnością wyczują różnicę w smaku pomiędzy tradycyjnym mlekiem krowim, a tym bez laktozy. Po pewnym czasie organizm przyzwyczaja się do takiego smaku mleka i słodycz staje się mniej wyczuwalna. Plusem słodkiego smaku mleka bez laktozy jest fakt, że po dodaniu go do kawy niektórzy rezygnują już z dodatkowych substancji słodzących.
Czy mleko bez laktozy jest zdrowe?
Na różnego rodzaju forach internetowych od jakiegoś czasu króluje trend na promowanie mleka bez laktozy, jako zdrowszego odpowiednika klasycznego mleka krowiego. Porównałyśmy już wartości odżywcze obu mlek w tabelce powyżej. Mleko bez laktozy nie jest zdrowsze od tradycyjnego mleka, ale nie jest też mniej zdrowe. Produkty bez laktozy przeznaczone są dla osób, które nie tolerują tego cukru. Jeśli zwykłe mleko nie wywołuje u Ciebie niepożądanych objawów lub reakcji alergicznych, nie rezygnuj ze zwykłego mleka.