Naukowcy wyszczególnili w miodzie około 300 substancji działających prozdrowotnie, więc ich opis zająłby całą objętość numeru WH. Wystarczy napisać, że wzmacnia, leczy i zapobiega, a przy zwalczaniu niektórych bakterii jest skuteczniejszy niż antybiotyki.
Czarny pieprz (obowiązkowo świeżo zmielony) też ma swoich zalet bez liku, ale kochać go trzeba za piperynę – alkaloid zwalczający komórki tłuszczowe. W duecie z miodem dokonuje cudów.
Domowa pizza z gruszką (4 porcje)
- 2 podpłomyki
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 3/4 szklanki serka ricotta
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu szczypta soli
- 1/2 czerwonej gruszki, pokrojonej wzdłuż
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Włóż podpłomyki i piecz 5 minut. Wyjmij.
2. W małym garnku połącz ocet z miodem i gotuj na średnim ogniu około 7 minut, aż objętość zredukuje się do 2 łyżek.
3. Wymieszaj w misce serek, zioła, pieprz i sól. Wysmaruj miksturą placki, ułóż na nich plasterki gruszki i znowu wstaw do piekarnika na 5 minut.
4. Skrop pizzę octowo-miodową zalewą i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W jednej porcji: 180 kcal, 4,5 g tłuszcze (2,5 g tł. nasycone), 27 g węglowodany, 2 g błonnik, 9 g białko.
Wypróbuj także przepisy z awokado i pastą miso oraz dynią i pieprzem cayenne.