[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Miód i pieprz czarny: 3 przepisy na obiad

Miód wzmacnia, leczy i przy zwalczaniu niektórych bakterii jest skuteczniejszy niż antybiotyki, a czarny pieprz pomaga w zachowaniu zgrabnej sylwetki. Zdrowotne właściwości tego duetu postanowiliśmy wykorzystać w kuchni. Oto przepisy na obiad warte wypróbowania. 

przepisy fot. shutterstock.com

Naukowcy wyszczególnili w miodzie około 300 substancji działających prozdrowotnie, więc ich opis zająłby całą objętość numeru WH. Wystarczy napisać, że wzmacnia, leczy i zapobiega, a przy zwalczaniu niektórych bakterii jest skuteczniejszy niż antybiotyki.

Czarny pieprz (obowiązkowo  świeżo zmielony) też ma swoich zalet bez liku, ale kochać go trzeba za piperynę – alkaloid zwalczający komórki tłuszczowe. W duecie z miodem dokonuje cudów.

Domowa pizza z gruszką (4 porcje)

  • 2 podpłomyki
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki serka ricotta
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu  szczypta soli
  • 1/2 czerwonej gruszki, pokrojonej wzdłuż

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Włóż podpłomyki i piecz 5 minut. Wyjmij.

2. W małym garnku połącz ocet z miodem i gotuj na średnim ogniu około 7 minut, aż objętość zredukuje się do 2 łyżek.

3. Wymieszaj w misce serek, zioła, pieprz i sól. Wysmaruj miksturą placki, ułóż na nich plasterki gruszki i znowu wstaw do piekarnika na 5 minut.

4. Skrop pizzę octowo-miodową zalewą i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

W jednej porcji: 180 kcal, 4,5 g tłuszcze (2,5 g tł. nasycone), 27 g węglowodany, 2 g błonnik, 9 g białko.

Wypróbuj także przepisy z awokado i pastą miso oraz dynią i pieprzem cayenne.

przepisy fot. shutterstock.com

Wołowina z jarmużem

225 g polędwicy wołowej skrop oliwą extra vergine i obtocz z obu stron w grubo tłuczonych ziarnach pieprzu. Wrzuć mięso na dobrze rozgrzaną grillową patelnię i usmaż je, jak lubisz.

Zdejmij z patelni, posól i zawiń w folię aluminiową, żeby odpoczęło. W misce wymieszaj 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu sherry, 1 łyżkę brandy, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/8 łyżeczki soli i 1/2 drobno posiekanej szalotki. Pod tą samą patelnią zmniejsz ogień na średni, wlej 1/4 szklanki wody i wrzuć 450 g poszarpanych liści jarmużu.

Polej zieleninę połową dressingu z miski, przykryj i gotuj 3 minuty. Wyłóż jarmuż na talerze, a na nim połóż pokrojoną w cienkie plastry polędwicę. Polej resztą dressingu. 4 porcje.

Pieprzne skrzydełka

8 skrzydełek kurczaka obsyp solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika 200 °C na 20 minut. W garnku zagotuj 2 łyżki miodu, 1/2 łyżki wody, 1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego i 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu. Wysmaruj zalewą skrzydełka i piecz jeszcze 10 minut. Posyp jeszcze pieprzem na talerzu i podawaj z niebieskim serem i selerem naciowym obok. 4 porcje.

WH 04/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij