Miód i pieprz czarny: 3 przepisy na obiad

Miód wzmacnia, leczy i przy zwalczaniu niektórych bakterii jest skuteczniejszy niż antybiotyki, a czarny pieprz pomaga w zachowaniu zgrabnej sylwetki. Zdrowotne właściwości tego duetu postanowiliśmy wykorzystać w kuchni. Oto przepisy na obiad warte wypróbowania. 

przepisy fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Naukowcy wyszczególnili w miodzie około 300 substancji działających prozdrowotnie, więc ich opis zająłby całą objętość numeru WH. Wystarczy napisać, że wzmacnia, leczy i zapobiega, a przy zwalczaniu niektórych bakterii jest skuteczniejszy niż antybiotyki.

Czarny pieprz (obowiązkowo  świeżo zmielony) też ma swoich zalet bez liku, ale kochać go trzeba za piperynę – alkaloid zwalczający komórki tłuszczowe. W duecie z miodem dokonuje cudów.

Domowa pizza z gruszką (4 porcje)

  • 2 podpłomyki
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki serka ricotta
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu  szczypta soli
  • 1/2 czerwonej gruszki, pokrojonej wzdłuż

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Włóż podpłomyki i piecz 5 minut. Wyjmij.

2. W małym garnku połącz ocet z miodem i gotuj na średnim ogniu około 7 minut, aż objętość zredukuje się do 2 łyżek.

3. Wymieszaj w misce serek, zioła, pieprz i sól. Wysmaruj miksturą placki, ułóż na nich plasterki gruszki i znowu wstaw do piekarnika na 5 minut.

4. Skrop pizzę octowo-miodową zalewą i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

W jednej porcji: 180 kcal, 4,5 g tłuszcze (2,5 g tł. nasycone), 27 g węglowodany, 2 g błonnik, 9 g białko.

Wypróbuj także przepisy z awokado i pastą miso oraz dynią i pieprzem cayenne.

przepisy fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Wołowina z jarmużem

225 g polędwicy wołowej skrop oliwą extra vergine i obtocz z obu stron w grubo tłuczonych ziarnach pieprzu. Wrzuć mięso na dobrze rozgrzaną grillową patelnię i usmaż je, jak lubisz.

Zdejmij z patelni, posól i zawiń w folię aluminiową, żeby odpoczęło. W misce wymieszaj 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu sherry, 1 łyżkę brandy, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/8 łyżeczki soli i 1/2 drobno posiekanej szalotki. Pod tą samą patelnią zmniejsz ogień na średni, wlej 1/4 szklanki wody i wrzuć 450 g poszarpanych liści jarmużu.

Polej zieleninę połową dressingu z miski, przykryj i gotuj 3 minuty. Wyłóż jarmuż na talerze, a na nim połóż pokrojoną w cienkie plastry polędwicę. Polej resztą dressingu. 4 porcje.

Pieprzne skrzydełka

8 skrzydełek kurczaka obsyp solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika 200 °C na 20 minut. W garnku zagotuj 2 łyżki miodu, 1/2 łyżki wody, 1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego i 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu. Wysmaruj zalewą skrzydełka i piecz jeszcze 10 minut. Posyp jeszcze pieprzem na talerzu i podawaj z niebieskim serem i selerem naciowym obok. 4 porcje.

WH 04/2016

REKLAMA