Mieszanki przypraw:
1. Garam masala - indyjska mieszanka przypraw
Garam masala jest najpowszechniejszą mieszanką przypraw w Indiach i podstawą kuchni całej Azji Południowej. Jej nazwa w języku hindi oznacza dosłownie „gorącą przyprawę”, bo kompozycja, w myśl zasad kuchni ajurwedyjskiej, ma za zadanie rozgrzewać organizm. W Indiach w każdym domu można spotkać nieco inną mieszankę garam masala, tak samo gotowe mieszanki, które można kupić w sklepach, będą się różnić poszczególnymi składnikami i proporcjami. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować garam masalę, najpierw wszystkie przyprawy (poza gałką muszkatołową) wrzuć na patelnię i upraż, a następnie zmiel na proszek przy pomocy młynka lub moździerza. Aby uzyskać najlepszy smak i aromat przygotowywanej potrawy, garam masalę należy dodawać pod koniec gotowania.
Składniki garam masala
Tradycyjna mieszanka przypraw zazwyczaj zawiera przyprawy takie jak:
- kumin
- kolendra
- czarny pieprz
- kardamon
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- koper włoski
- kozieradka
Do czego pasuje garam masala?
Garam masala pasuje do większości dań kuchni indyjskiej: potraw mięsnych, warzywnych oraz do zup. Dobrze komponuje się także z kurczakiem oraz tofu. Świetnie uzupełnia smak pomidorów i ryb. Każda potrawa z dodatkiem garam masala zyska właściwości rozgrzewające, więc smakuje wybornie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
ZOBACZ TEŻ: 5 przepisów na dania kuchni indyjskiej

2. Baharat - mieszanka przypraw kuchni arabskiej
Tak jak podstawą kuchni indyjskiej jest garam masala, tak podstawą kuchni arabskiej jest mieszanka przypraw baharat pochodząca z Turcji. W języku arabskim termin „baharat” oznacza po prostu „przyprawy” i może odnosić się do wielu różnych mieszanek, bo jej skład różni się w zależności od regionu oraz tego, do jakiej potrawy ma być dodana. Najczęściej spotykana jest nie tylko w Turcji, ale również w Iraku, Syrii, Jordanii czy Libanie.
Składniki baharat
W skład tradycyjnej mieszanki wchodzą zazwyczaj:
- kumin
- czarny pieprz
- słodka papryka
- kolendra
- goździki
- cynamon
- kardamon
- gałka muszkatołowa
Jeśli chcesz wypróbować lżejszą wersję, wybierz baharat turecki, który tradycyjnie zawiera także miętę i cynamon.
Do czego pasuje baharat?
Baharat idealnie podkreśla smak jagnięciny i baraniny, ale można też dodawać ją do ryb, kurczaka, wołowiny, sosów i zupy pomidorowej. Ta mieszanka przypraw doskonale komponuje się też z potrawami z soczewicy. Baharat to często stosowana przyprawa podczas przyrządzania tradycyjnej potrawy kuchni arabskiej - pilaw. Można nią przyprawiać mięsa oraz warzywa, które potem trafią na grill.

3. Zatar - bliskowschodnia mieszanka przypraw
Zatar (znany też jako: zaatar, za’atr) to kolejna mieszanka przypraw z rejonu Bliskiego Wschodu. Dziś wykorzystywana jest przede wszystkim w: Izraelu, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie. Słowo „Zatar” odnosi się nie tylko do mieszanki przypraw, ale i rodziny ziół zielonych (np. oregano, majeranku, tymianku czy cząbru). Przyrządzenie zataru jest bardzo proste: wystarczy uprażyć sezam, dodać zielone zioła, sumak i szczyptę soli. Składniki rozetrzyj w moździerzu.
Z czego składa się zatar
Podobnie jak w przypadku wszystkich mieszanek przypraw, przepisy różnią się w zależności od regionu i kucharza, ale większość obejmuje:
- sumak
- prażony sezam
- majeranek
- tymianek
- oregano
- sól
Do czego pasuje zatar?
Zatarem przyprawia się mięsa i warzywa: dania na ciepło, zupy, kanapki. Sprawdza się też jako marynata do grillowanego lub pieczonego drobiu i mięs. Często też tą mieszanką przypraw smaruje się chlebki pita (z odrobiną oliwy i hummusu) lub dodaje do pieczenia chleba czy bułek. W połączeniu z oliwą tworzy świetną marynatę do oliwek. Podkręca też smak hummusu i potraw wegańskich, jak np. carpaccio z buraków.