1. Na energię bez zjazdów
Składniki:
- 12 liści mięty, posiekanych
- 100 g pomidorków cherry, połówki
- ¼ czerwonej cebuli, plasterki
- ⅓ ogórka, kostki
- 3 rzodkiewki, plasterki
- 15 czarnych oliwek, posiekanych
- 60 g komosy (quinoa), ugotowanej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 30 g sera feta
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszaj miętę, warzywa, oliwki i quinoę, dodaj oregano, ocet, oliwę i wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp pokruszoną fetą i dopraw solą z pieprzem.
Samo dobro: Organizacja American Chemical Society zajęła się oregano i wydała werdykt: zioło obniża poziom cukru we krwi i chroni przed cukrzycą typu 2.
1 porcja | 490 kcal | 9 g tł. nas. | 7 g cukier | 15 min
2. Na mózg jak brzytwa
Składniki:
- 100 g cukinii
- 1 marchew
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki mięty
- 2 łyżki natki pietruszki
- 200 g zielonej pszenicy, ugotowanej
- 200 g groszku, ugotowanego
- 150 g ciecierzycy
- 50 g pistacji
- Dressing:
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy
- skórka i sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w misce kostki cukinii, startą marchew i posiekane zioła. Dodaj do nich ugotowaną pszenicę, zielony groszek i ciecierzycę z puszki (odsączoną i opłukaną). Przygotuj dressing i dopraw go solą z pieprzem. Wlej go do miski, wymieszaj i dorzuć na wierzch posiekane pistacje.
Samo dobro: Oliwa zatrzymuje proces tworzenia się blaszek miażdżycowych, chroniąc przed udarem niedokrwiennym mózgu i alzheimerem.
1 porcja | 530 kcal | 7 g tł. nas. | 38 g cukier | 15 min
3. Na czystość ciała
Składniki:
- 50 g jarmużu, posiekanego (bez łodyg)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- starta skórka i sok z 1 cytryny
- 60 g komosy (quinoa), ugotowanej
- 30 g rzodkiewek, plasterki
- ½ cukinii, słupki
- 2 dymki, posiekane
- 2 łyżki przyprawy dukkah
- 50 g hummusu
- 3 łyżki liści kolendry
Sposób przygotowania:
Zalej liście jarmużu 1 łyżką oliwy i wymieszaj. Zrób dressing z oliwy, miodu, startej skórki i soku z cytryny, i wymieszaj quinoę z warzywami, przyprawami i hummusem. Polej dressingiem i posyp posiekaną kolendrą.
Samo dobro: Liście kolendry mają zdolność wiązania toksycznych metali ciężkich i usuwania ich z organizmu. Razem z moczem pozbędziemy się więc rtęci, ołowiu i aluminium, a wątroba się ucieszy.
1 porcja | 580 kcal | 5 g tł. nas. | 13 g cukier | 15 min
WYPRÓBUJ: Proste i smaczne przepisy na piknik
Komentarze