Menu na cały dzień [5 prostych przepisów od WH]

Quinoa, pietruszka, jogurt grecki, rabarbar i pistacje - z tych 5 składników stworzysz 5 zdrowych i smacznych dań na cały dzień. Znajdzie się nawet miejsce na deser!

5 przepisów z 5 produktów Fot. Mitch Mandel, Stylizacja Jedzenia: Brett Kurzweil/Art Department
Fot. Mitch Mandel, Stylizacja Jedzenia: Brett Kurzweil/Art Department

Lista zakupów:

1. Quinoa

Pełna prawda o tym pełnym ziarnie jest taka, że jego błonnik, białko i 100 innych mikroelementów pomaga skutecznie walczyć z nadwagą.

2. Natka pietruszki

W szklance pełnej posiekanej natki pietruszki znajdziesz tylko 22 kcal, ale za to wielką ilość przeciwutleniającej kwercetyny, która walczy z tłuszczem.

3. Rabarbar

Te kwaśne łodygi wypełnione są po brzegi katechinami, czyli polifenolami pobudzającymi metabolizm do szybszej pracy. No i są świetnym źródłem potasu. Uwaga: Rabarbar zawiera kwas szczawiowy, a ten jest zły dla osób z problemami z nerkami i reumatyzmem.

4. Pistacje

Podczas badań zanotowano, że ludzie, u których 20% przyjmowanych dziennie kalorii pochodziło z pistacji, stracili ponad 2 cm w talii w ciągu 6 miesięcy.

5. Jogurt grecki

Białkowa elektrownia atomowa, naładowana świetnymi dla naszego żołądka probiotykami. Uczeni wiążą jego jedzenie z niskim wskaźnikiem BMI.

Sięgnij do zapasów

  • waniliowe mleko z migdałów
  • pomarańcze
  • miód
  • mielony kardamon
  • szalotka
  • pomidory cherry
  • pełnoziarnista bagietka
  • mięso z uda kurczaka, bez skóry
  • banan
  • awokado

quinoa z rabarbarem przepisFot. Mitch Mandel, Stylizacja Jedzenia: Brett Kurzweil/Art Department
Fot. Mitch Mandel, Stylizacja Jedzenia: Brett Kurzweil/Art Department

Śniadanie - quinoa z rabarbarem

Wlej 1/2 szklanki mleka migdałowego i 1/4 szklanki wody do garnka z 1/4 szklanki quinoa i gotuj ok. 15 minut. W innym garnku zagotuj przez 5 minut 1/2 szklanki posiekanego rabarbaru, 2 łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżkę miodu i 1/4 łyżeczki kardamonu w proszku. Wylej kompot na quinoa w misce.

tabbouleh przepisFot. Mitch Mandel, Stylizacja Jedzenia: Brett Kurzweil/Art Department
Fot. Mitch Mandel, Stylizacja Jedzenia: Brett Kurzweil/Art Department

Lunch - tabbouleh

W misce wymieszaj 2 łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę drobno posiekanej szalotki, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wymieszaj 3/4 szklanki ugotowanej i ostudzonej quinoa, 1/2 szklanki natki i 1/2 szklanki połówek pomidorów cherry. Dodaj cząstki pomarańczy i zalej dressingiem.

pesto z pistacji przepis Fot. Mitch Mandel, Stylizacja Jedzenia: Brett Kurzweil/Art Department
Fot. Mitch Mandel, Stylizacja Jedzenia: Brett Kurzweil/Art Department

Przekąska - pesto z pistacji

Do blendera wrzuć 2 łyżki uprażonych pistacji, 1/3 szklanki natki pietruszki, 1/2 posiekanej małej szalotki i włącz maszynę. Powoli wlej 1 łyżkę oliwy i 1 łyżeczkę soku z pomarańczy. Wyłącz blender. Wmieszaj 1 łyżkę jogurtu greckiego. Podpiecz przekrojoną wzdłuż na pół bagietkę i posmaruj ją pistacjowym pesto.

Wiesz z czym idealnie łączy się łagodny, lekko słonawy, smak pistacji? Z kwaskowatą soczystością granatu. Ale jak dobrze wymiksować te dwa smaki? Sprawdź przepisy z granatem i pistacjami.

pieczony kurczak z rabarbarem przepis Fot. Mitch Mandel, Stylizacja Jedzenia: Brett Kurzweil/Art Department
Fot. Mitch Mandel, Stylizacja Jedzenia: Brett Kurzweil/Art Department

Kolacja - pieczony kurczak z rabarbarem

Rozgrzej piekarnik do 200° C. Do brytfanny włóż 1 szklanki posiekanego rabarbaru, 1 małą szalotkę pokrojoną w ćwiartki, 1 łyżeczkę oliwy, 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Mięso z uda kurczaka wysmaruj oliwą, dopraw i ułóż w brytfannie na rabarbarze. Piecz 25-30 minut. Wyłóż kurczaka na talerz, a do brytfanny wsyp 1/4 szklanki posiekanej natki i wymieszaj. Podawaj z 1/2 szklanki ugotowanej quinoa, posypanej startą skórką pomarańczową i rabarbarem z brytfanny.

mrożony jogurt pistacjowy przepis Fot. Mitch Mandel, Stylizacja Jedzenia: Brett Kurzweil/Art Department
Fot. Mitch Mandel, Stylizacja Jedzenia: Brett Kurzweil/Art Department

Deser - mrożony jogurt

Zblenduj na gładką pastę 2 łyżki orzechów pistacjowych. Dorzuć 1/3 szklanki jogurtu greckiego, 1/2 zamrożonego banana, 1/4 awokado, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżkę miodu i znowu zblenduj. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. Podawaj posypany posiekanymi pistacjami.

Fit deserów Ci w WH pod dostatkiem. Znajdziesz je w naszej sekcji "Zdrowe słodycze".

WH 06/2017

REKLAMA