[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.9

Matcha – sproszkowana zielona herbata [przepis od Marty Dymek]

Matcha to sproszkowana zielona herbata, która ogromem przeciwutleniaczy pomaga zwalczać wolne rodniki i cieszyć się pięknym i młodym wyglądem. Z czym to się je? Wyjaśnia Marta Dymek z Jadłonomii.

matcha zielona herbata w proszku fot. Marta Dymek (Jadłonomia)

Przepis dla Czytelniczek WH przygotowała Marta Dymek – autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego jadłonomia.com.

 Matcha – właściwości

Sproszkowana zielona herbata ma mnóstwo przeciwutleniaczy. Przybyła z Japonii i w ostatnim roku zdetronizowała inne herbaty. Zaczęła pojawiać się w ciastach, naleśnikach, czekoladach, a nawet w spienionej latte, zastępując kawę.

Oprócz słodkiego, roślinnego smaku matchę wyróżnia wysoka zawartość przeciwutleniaczy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe i antywirusowe. Jej filiżanka ma niemal 10 razy więcej antyoksydantów niż liściasta zielona herbata.

Sposób przygotowania

Tradycyjnie parzy się ją w trakcie japońskiej ceremonii, używając specjalnych akcesoriów. Na szczęście nie są one niezbędne, by cieszyć się właściwościami i smakiem matchy. Wystarczy po prostu torebka herbaty matcha dobrej jakości. Możesz parzyć ją z ciepłą wodą lub z mlekiem.

1 Porcja: 30 kcal, 1,3 g tłuszczów, 3,7 g węglowodanów, 0,6 g białka

Przygotuj:

  • 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego

Matchę możesz parzyć z wodą lub z mlekiem – jak latte.

1. Mleko wlej do rondelka i stopniowo podgrzewaj. Herbatę przesiej przez malutkie sitko do ulubionego kubka. Następnie powoli wlewaj wodę, przestudzoną do około 70 stopni Celsjusza, i intensywnie mieszaj łyżeczką.

2. Gorące mleko mocno wymieszaj trzepaczką lub specjalną ubijaczką, aby lekko się spieniło. Kiedy będzie gotowe, wlewaj je powoli do kubka z herbatą. Na koniec przykryj mleczną pianką i delikatnie obsyp szczyptą matchy. Można także przygotować ten napój w wersji na zimno – wystarczy dodać kostki lodu.

Lubisz kuchnię wegetariańską? Sprawdź inne przepisy, które przygotowała dla nas Marta Dymek z Jadłonomii:

WH 12/2016

 

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij