1. Zielony ryż
Wartości odżywcze:
- porcji: 1
- kcal: 250
- tłuszcze nasycone: 1,4 g
- cukier: 0,3 g
Składniki:
- 1 łyżeczka matcha
- szczypta soli
- 120 ml gorącej wody
- 1 pęczek szczypiorku, posiekany
- 2 łyżeczki czarnego sezamu
- 125 g ugotowanego białego ryżu
Sposób przygotowania:
- W małej miseczce wymieszaj matcha z solą.
- Wlej gorącą wodę (nie wrzątek) i mieszaj, aż wszystko się rozpuści.
- W innej misce wymieszaj ugotowany ryż ze szczypiorkiem i sezamem (jeżeli go uprażysz, będzie bardziej aromatyczny).
- Zieloną wodą polej ryż i podawaj.
ZOBACZ KONIECZNIE: Właściwości zdrowotne i urodowe matcha

2. Matcha vinaigrette
Wartości odżywcze:
- porcji: 2
- kcal: 101
- tłuszcze nasycone: 1,3 g
- cukier: 2,3 g
Składniki:
- 1 łyżeczka matcha
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka tahini
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Dobrze wymieszaj matcha z wodą.
- Dodaj pozostałe składniki i mieszaj, aż wszystkie się ze sobą połączą.
- Polej sałatę na chwilę przed podaniem (tej zasady zawsze się trzymamy) i wymieszaj.

3. Pudding z chia
Wartości odżywcze:
- porcji: 1
- kcal: 590
- tłuszcze nasycone:1,3 g
- cukier 2,3 g
Składniki:
- 240 ml mleka migdałowego (waniliowego lub czekoladowego)
- 80 g nasion chia
- 1 łyżeczka matcha
- 1 łyżka płatków kokosowych, uprażonych
Sposób przygotowania:
- Do słoika wrzuć chia i matcha i zalej mlekiem.
- Zakręć zakrętkę i energicznie wstrząsaj około 1 minuty. Wstaw do lodówki na całą noc.
- Rano przelej do miski i dorzuć uprażone na suchej patelni płatki kokosowe.