Masło klarowane
Źródło energii
Masło klarowane, w kuchni hinduskiej znane jako ghee, zawiera kwas masłowy, czyli kwas tłuszczowy, który wg badań pobudza komórki do działania i zwiększa odporność (w tym na nowotwory). Naukowcy z Louisiana State University udowodnili, że zwiększa też ciepłotę ciała, a więc produkcję energii. Dobra wiadomość dla zmarzluchów.
Budowanie sylwetki
Badania obalają stereotypy, że masło bardziej niż za spalanie kalorii odpowiada za spalone patelnie. Wysoka temperatura dymienia masła klarowanego nie zagraża potrawom, za to kwas masłowy zagraża nieznośnym boczkom, zwiększając zdolność organizmu do spalania. Bonus: kwas linolowy (CLA) – niszczy tłuszcz, buduje mięśnie. Genialny!
Jeśli chciałabyś szybko i zdrowo schudnąć, koniecznie rzuć okiem na naszą listę 10 najlepszych spalaczy tłuszczu i poznaj sekret skutecznego odchudzania.
Poskramianie apetytu
Nie lubimy badań na zwierzętach, tym bardziej doceńmy ich poświęcenie. Naukowcy z University of Utah badali wpływ kwasu masłowego na metabolizm myszy: te, które go przyjmowały, jadły mniej niż pozostałe. Ich łakomstwo znacznie spadło po miesiącu (o ok. 20% tygodniowo). Po tym masełku apetyt milknie jak mysz pod miotłą.