Marynaty na grilla - najlepsze przepisy

Tajemnica dobrego grilla – oprócz niespalenia potraw na podeszwę – skrywa się w przyprawach i marynatach. Przed Wami 6 propozycji.

| Data aktualizacji: 2021-04-29
marynaty na grilla fot. Shutterstock.com
  1. Metody przygotowywania marynaty na grilla
  2. A. Nacieranie
  3. B. Marynowanie
  4. C. Glazurowanie
  5. Najlepsze marynaty na grilla
  6. A. Cytrusowa
  7. B. Orientalna
  8. C, Ostro-słodka glazura
  9. D. Azjatycka glazura
  10. E. Więcej smaku
  11. F. Więcej aromatu

 

Metody przygotowywania marynaty na grilla

Nacieranie

Przygotuj te dwie mieszanki przypraw, które w zamkniętym pojemniku postoją bez uszczerbku nawet 3 miesiące. Na każdy kilogram mięsa, warzyw lub ryby policz 4 łyżki mieszanki i wetrzyj ją. Będzie jeszcze lepsze, jeżeli wstawisz potem do lodówki na kilka godzin.

Marynowanie

Włóż swoje warzywa, mięso lub owoce morza do zamykanej torebki lub pojemnika z pokrywką, wlej zalewę i marynuj w lodówce przez 15 minut (większe kawałki, np. steki, potrzebują więcej czasu – około godziny).

Glazurowanie

Grilluj swoje produkty, a na 3-5 minut przed końcem smaruj je przygotowaną glazurą, obracając od czasu do czasu. Pędzelek się przyda.

ZOBACZ: Zdrowe dania z grilla - przepisy

Najlepsze marynaty na grilla - przepisy

Cytrusowa

  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy i 1⁄4 szkl. soku
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny i 1 łyżka soku
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku

Orientalna

  • 1⁄2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki i 1 łyżka soku
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 1 czerwone chili

SPRAWDŹ: Przekąski z ciasta francuskiego [idealne na garden party]

Ostro-słodka glazura

W małym garnku gotuj na małym ogniu, aż zredukujesz objętość o połowę.

  • 1⁄2 szklanki octu sherry
  • 1⁄4 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki kopru włoskiego, pokruszonego
  • 2 łyżeczki nasion kolendry, pokruszonych
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Azjatycka glazura

Gotuj wszystkie składniki przez pięć minut.

  • 1⁄2 szklanki pasty gochujang
  • 1⁄4 szklanki przyprawy mirin
  • 1⁄4 szklanki octu ryżowego
  • 1⁄4 szklanki wody
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 1 1⁄2 łyżki sosu rybnego

Więcej smaku

  • 1⁄4 szklanki wędzonej papryki
  • 2 łyżki chili w proszku
  • 2 łyżki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy

Więcej aromatu

  • 16 liści laurowych, drobno pokruszonych
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1⁄2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1⁄8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu cayenne

 

ZOBACZ TEŻ: Garden party - podstawowe zasady, żeby się udało.

REKLAMA