- Metody przygotowywania marynaty na grilla
- A. Nacieranie
- B. Marynowanie
- C. Glazurowanie
- Najlepsze marynaty na grilla
- A. Cytrusowa
- B. Orientalna
- C, Ostro-słodka glazura
- D. Azjatycka glazura
- E. Więcej smaku
- F. Więcej aromatu
Metody przygotowywania marynaty na grilla
Nacieranie
Przygotuj te dwie mieszanki przypraw, które w zamkniętym pojemniku postoją bez uszczerbku nawet 3 miesiące. Na każdy kilogram mięsa, warzyw lub ryby policz 4 łyżki mieszanki i wetrzyj ją. Będzie jeszcze lepsze, jeżeli wstawisz potem do lodówki na kilka godzin.
Marynowanie
Włóż swoje warzywa, mięso lub owoce morza do zamykanej torebki lub pojemnika z pokrywką, wlej zalewę i marynuj w lodówce przez 15 minut (większe kawałki, np. steki, potrzebują więcej czasu – około godziny).
Glazurowanie
Grilluj swoje produkty, a na 3-5 minut przed końcem smaruj je przygotowaną glazurą, obracając od czasu do czasu. Pędzelek się przyda.
ZOBACZ: Zdrowe dania z grilla - przepisy
Najlepsze marynaty na grilla - przepisy
Cytrusowa
- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy i 1⁄4 szkl. soku
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny i 1 łyżka soku
- 2 dymki, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
Orientalna
- 1⁄2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki i 1 łyżka soku
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku, starty
- 1 czerwone chili
SPRAWDŹ: Przekąski z ciasta francuskiego [idealne na garden party]
Ostro-słodka glazura
W małym garnku gotuj na małym ogniu, aż zredukujesz objętość o połowę.
- 1⁄2 szklanki octu sherry
- 1⁄4 szklanki miodu
- 2 łyżeczki kopru włoskiego, pokruszonego
- 2 łyżeczki nasion kolendry, pokruszonych
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Azjatycka glazura
Gotuj wszystkie składniki przez pięć minut.
- 1⁄2 szklanki pasty gochujang
- 1⁄4 szklanki przyprawy mirin
- 1⁄4 szklanki octu ryżowego
- 1⁄4 szklanki wody
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku, starty
- 1 1⁄2 łyżki sosu rybnego
Więcej smaku
- 1⁄4 szklanki wędzonej papryki
- 2 łyżki chili w proszku
- 2 łyżki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
Więcej aromatu
- 16 liści laurowych, drobno pokruszonych
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki kopru włoskiego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1⁄2 łyżeczki mielonej gorczycy
- 1⁄8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu cayenne
ZOBACZ TEŻ: Garden party - podstawowe zasady, żeby się udało.