Marchewka i imbir: zdrowe przepisy

Marchewka to kopalnia beta-karotenu, który wzmacnia odporność i dba o kondycję naszej cery. Imbir zwiększa koncentrację, ułatwia trawienie, leczy przeziębienia. Przygotowaliśmy dla Ciebie smaczne i zdrowe przepisy z tymi dwoma składnikami w roli głównej.

pieczone marchewki fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Marchewka i imbir - przepisy na dania

Marchewka przede wszystkim słynie z beta-karotenu. Ten dba o nasz dobry wzrok, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek, a jego rola w utrwalaniu wakacyjnej opalenizny jest powszechnie znana. Ponieważ beta-karoten jest przeciwutleniaczem, przypisuje mu się także działanie antynowotworowe. Imbir natomiast jest roślinną aspiryną i ma dobry wpływ na niemal wszystko.

Pieczone marchewki z imbirem i syropem klonowym (4 porcje)

  • 0,5 kg młodych marchewek,
  • 1 łyżka oliwy extra virgin,
  • 1/8 łyżeczki morskiej soli,
  • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 6 łyżek syropu klonowego.

Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Obrane marchewki skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i rozłóż równomiernie na blasze. Piecz 25 minut, raz przewracając, aż nabiorą złotego koloru i zmiękną. W ostatnich 5 minutach pieczenia rozgrzej mały garnek na średnim ogniu.

Wrzuć czosnek z imbirem i podsmażaj minutę, aż zaczną pachnieć. Wlej syrop klonowy, zamieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Upieczone warzywa przełóż na talerz i polej sosem.

W jednej porcji: 200 kcal, 4 g tłuszcze (0,5 g tł. nasyc.), 42 g węglowodany, 6 g błonnik, 2 g białko  

Zupa z imbirem i curry (4 porcje)

W garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Wrzuć jedną posiekaną cebulę i 0,5 kg obranych i pokrojonych marchewek. Podsmażaj 5 minut, często mieszając. Dodaj pokrojonego w kostkę dużego ziemniaka i zalej 5 szklankami bulionu warzywnego.

Dorzuć jeszcze 1 łyżkę świeżo startego imbiru, 1 łyżeczkę imbiru w proszku, 2 łyżeczki curry w proszku i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 10 minut. Zdejmij z ognia i ostrożnie zmiksuj ręcznym blenderem. Przelej zupę do 4 misek: do każdej włóż 1/2 łyżki jogurtu greckiego i posyp listkami bazylii.  

Wypróbuj także przepis na krem z groszku i brokułów oraz potrawkę z marchewki i pomidorów.

hummus fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Azjatycka surówka

W misce wymieszaj 3 szklanki startej marchewki, 1 czerwoną paprykę (drobno posiekaną), 4 plastry czerwonej cebuli (także posiekanej) i 1/3 szklanki złotych rodzynek. W innej misce przygotuj sos z: 2 łyżek oliwy, 1 łyżki miodu, 2 łyżeczek starego imbiru, 2 łyżeczek uprażonych ziaren czarnego sezamu i 1 łyżeczki oleju sezamowego. Wlej sos do miski z warzywami, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Wstaw do lodówki na 10-15 minut.

Marchewkowy hummus

Zagotuj wypełniony do połowy wodą mały garnek. Wrzuć szklankę pokrojonej marchewki i gotuj 7-9 minut, aż zmięknie. Odsącz i zmiksuj na purée. Dorzuć odsączoną i opłukaną ciecierzycę z puszki, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wody, 1 łyżkę tahini, 2 łyżeczki startego imbiru i 1/4 łyżeczki soli. Miksuj od 30 sekund do 1 minuty – aż uzyskasz ulubioną konsystencję. Podawaj z plackiem pita.

WH 09/2016

REKLAMA