Marchewka i imbir - przepisy na dania
Marchewka przede wszystkim słynie z beta-karotenu. Ten dba o nasz dobry wzrok, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek, a jego rola w utrwalaniu wakacyjnej opalenizny jest powszechnie znana. Ponieważ beta-karoten jest przeciwutleniaczem, przypisuje mu się także działanie antynowotworowe. Imbir natomiast jest roślinną aspiryną i ma dobry wpływ na niemal wszystko.
Pieczone marchewki z imbirem i syropem klonowym (4 porcje)
- 0,5 kg młodych marchewek,
- 1 łyżka oliwy extra virgin,
- 1/8 łyżeczki morskiej soli,
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżka świeżo startego imbiru,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 6 łyżek syropu klonowego.
Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Obrane marchewki skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i rozłóż równomiernie na blasze. Piecz 25 minut, raz przewracając, aż nabiorą złotego koloru i zmiękną. W ostatnich 5 minutach pieczenia rozgrzej mały garnek na średnim ogniu.
Wrzuć czosnek z imbirem i podsmażaj minutę, aż zaczną pachnieć. Wlej syrop klonowy, zamieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Upieczone warzywa przełóż na talerz i polej sosem.
W jednej porcji: 200 kcal, 4 g tłuszcze (0,5 g tł. nasyc.), 42 g węglowodany, 6 g błonnik, 2 g białko
Zupa z imbirem i curry (4 porcje)
W garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Wrzuć jedną posiekaną cebulę i 0,5 kg obranych i pokrojonych marchewek. Podsmażaj 5 minut, często mieszając. Dodaj pokrojonego w kostkę dużego ziemniaka i zalej 5 szklankami bulionu warzywnego.
Dorzuć jeszcze 1 łyżkę świeżo startego imbiru, 1 łyżeczkę imbiru w proszku, 2 łyżeczki curry w proszku i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 10 minut. Zdejmij z ognia i ostrożnie zmiksuj ręcznym blenderem. Przelej zupę do 4 misek: do każdej włóż 1/2 łyżki jogurtu greckiego i posyp listkami bazylii.
Wypróbuj także przepis na krem z groszku i brokułów oraz potrawkę z marchewki i pomidorów.