Konsultacja ekspercka
![]() |
MAGDALENA KARTASIŃSKA – KWAŚNIK dietetyk kliniczny kierownik działu dietetycznego w Dailyfruits S.C., edukator żywieniowy, wykładowca akademicki. |
Mandarynki – spis treści
- Rodzaje mandarynek
- Mandarynki – wartości odżywcze
- Mandarynki – właściwości zdrowotne
- Mandarynki – indeks glikemiczny
- Mandarynki – zastosowanie
- Mandarynki czy pomarańcze – co jest zdrowsze?
- Mandarynki – przeciwwskazania
- Ile mandarynek dziennie można zjeść?
- Czy mandarynki trzeba myć?
- Jak wybrać i jak kupować mandarynki?
- Jak szybko obrać mandarynkę?
Rodzaje mandarynek
„Mandarynki nie różnią się znacznie wartościami odżywczymi w obrębie swoich odmian. Różnice będą dotyczyły bardziej grubości skórki, soczystości czy ilości pestek, jednak niewprawne oko może mieć problem z ich rozróżnieniem” – mówi dietetyk, Magdalena Kartasińska-Kwaśnik. Do najpopularniejszych odmian mandarynek należą:
- Klementynka – najpopularniejsza odmiana mandarynki, która jest połączeniem mandarynki z gorzkawą pomarańczą. Ma niewiele pestek i łatwo się ją obiera.
- Tangelo – połączenie mandarynki z grejpfrutem, słodka z nutką goryczy.
- Tangerynka – mandarynka z cienką skórką i czerwonym miąższem. Lekko kwaśna i cierpka, ma sporo pestek, jest duża, ale wciąż soczysta.
- Satsuma – nie ma pestek, jest słodka, soczysta i dobrze się obiera.
„Najlepiej w wyborze mandarynek kierować się ich ogólnym wyglądem – owoc jędrny, pachnący i dość ciężki. Wówczas mandarynka powinna być świeża i soczysta” – dodaje edukatorka żywieniowa.
SPRAWDŹ: Cytrusy: nieznane gatunki i odmiany
Mandarynki – wartości odżywcze
„Jedna mandarynka po obraniu waży około 65 g, co stanowi około 30 kcal” – mówi Magdalena Kartasińska-Kwaśnik.
Wartości odżywcze mandarynek (w 100 g) |
|
Wartość energetyczna |
około 53 kcal |
Białko |
0.81 g |
Tłuszcz |
0.31 g |
Węglowodany |
13.34 g |
Błonnik |
1.8 g |
Składniki mineralne |
|
Wapń |
37 mg |
Żelazo |
0.15 mg |
Potas |
166 mg |
Magnez |
12 mg |
Fosfor |
20 mg |
Cynk |
0.07 mg |
Sód |
2 mg |
Witaminy |
|
Witamina C |
26.7 mg |
Witamina A |
681 IU |
Witamina E |
0.2 mg |
Witamina B1 (tiamina) |
0.058 mg |
Witamina B6 (ryboflawina) |
0.078 mg |
Witamina B3 (niacyna) |
0.376 mg |
Mandarynki – właściwości zdrowotne
Mandarynki na odporność
To bogate źródło witaminy C, która przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy, ale jest także hamulcem w rozwoju wolnych rodników.
Mandarynki na układ krążenia
W tym owocu znajduje się nobiletyna, czyli rodzaj flawonoidu, odpowiadający za hamowanie pracy genów, które wytwarzają tłuszcze, a tym samym pozwalający utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu, trójglicerydów, insuliny czy glukozy. Mandarynki zawierają także potas, który wspomaga regulację ciśnienia i pracy serca.
Mandarynki na zdrowe oczy i skórę
Mandarynka jest źródłem naturalnego przeciwutleniacza, czyli witaminy A, która w dużym stopniu wpływa na kondycję skóry i chroni ją przed negatywnym wpływem promieni UV. Zapobiega także rozwojowi jaskry, zaćmy i innych chorób oczu.
Mandarynki a odchudzanie
Mandarynki sprzyjają również odchudzaniu, są niskokaloryczne (jedna mandarynka to około 30 kcal), dostarczają do organizmu wodę i witaminy, oczyszczając organizm z toksyn. Ze względu na zawartość błonnika, wspomagają także procesy trawienne.
Mandarynki – indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny mandarynek nie jest wysoki, w zależności od rodzaju, może wynosić od 30 do 50 IG, dlatego mogą być spożywane przez osoby z insulinoopornością oraz będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru. Mimo że mandarynki charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, nie powinniśmy spożywać ich w nadmiarze. W tym przypadku 2 mandarynki dziennie wystarczą.
Mandarynki – zastosowanie
Mandarynki to rewelacyjna, a przede wszystkim zdrowa, przekąska sama w sobie. Nie wymaga specjalnej obróbki, bo smakuje najlepiej świeża, od razu po obraniu. Jeśli lubisz smak mandarynki, ale chciałabyś urozmaicić nieco swoje mandarynkowe menu, możesz wykorzystać je także jako dodatek do sałatek, przygotować świeżo wyciskany sok z mandarynek, dżem, sos do mięs lub mandarynkową nalewkę. Świetnie sprawdzi się także w świątecznych wypiekach i deserach.
Poza kuchennym zastosowaniem mandarynek możesz pomyśleć również o przygotowaniu domowych kosmetyków do pielęgnacji z dodatkiem mandarynek. Podrzucamy Ci prosty przepis na nawilżającą maseczkę z mandarynką.
Do przygotowania maseczki z mandarynki będziesz potrzebowała:
- 1 mandarynkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 4 łyżek płatków owsianych
- 2 kapsułki witaminy E
Sposób przygotowania:
Zacznij od wyciśnięcia soku z mandarynki. Wymieszaj go z płatkami owsianymi. Dodaj miód, oliwę z oliwek i ponownie wymieszaj. Oczyść dokładnie twarz i szyję, a następnie nałóż gotową maseczkę. Pozostaw na około 15 minut, a po tym czasie zmyj całość letnią wodą.