Nawet jeśli nie masz czasu na kuchenne rewolucje i wymyślne przepisy, możesz zaserwować swoim najbliższym nietuzinkowe danie. Ogórek pokrojony jak makaron, do tego paluszki krabowe i pyszny dressing sprawią, że egzotyka na stałe zagości w Twojej kuchni. Przekonaj się do tego zdrowego i smacznego dania. Dodatkowe plusy? Przygotujesz je w nie więcej niż 20 minut.
Przepis na ogórkowy makaron z krabem
Kcal: 267 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 4,9 g l Tł. nasyc.: 4,2 g
Składniki (na 4 porcje):
- 2 ogórki
- 5 dymek, pokrojonych
- 2 awokado, grubo posiekane
- 1 czerwone chili, drobno posiekane
- 100 g rzodkiewki, cienkie plasterki
- 1/2 jabłka Granny Smith, cienkie plasterki
- 10 g liści kolendry
- 200 g kraba z puszki
- 1/2 łyżki prażonego sezamu
- 1/2 łyżki czarnych ziaren sezamu
Dressing:
- 2 łyżeczki wasabi
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sok i starta skórka z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
1. Przekrój ogórka wzdłuż na pół i pozbądź się pestek. Obieraczką do warzyw zrób z niego cienkie makaronowe wstążki, wsyp je na sito i posól. Odstaw.
2. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
3. Wrzuć ogórkowy makaron do dużej miski i dodaj dymki, awokado, chili, rzodkiewki, jabłko, połowę kolendry i odsączone mięso kraba. Polej dressingiem, wciśnij jeszcze trochę soku z limonki i dopraw. Na talerzu posyp resztą posiekanej kolendry i ziarnami sezamu. Szanse są małe, ale jeżeli coś zostanie w misce, świetnie się nada na jutrzejszy lunch.
A jeśli lubisz egzotyczne potrawy, wypróbuj koniecznie nasze przepisy na obiad [dania z kuchni orientalnej].
WH 03/2016