Marta Dymek: autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego – jadłonomia.com. Zmienia buraki w ciasto czekoladowe, z natki kręci pesto, a z liści kalafiora robi chipsy.
Miłka abisyńska, zwana też teffem, to zboże rosnące w północno-wschodniej Afryce. Nie zawiera glutenu, za to ma dużo białka, żelaza oraz magnezu. Wyróżnia ją orzechowy smak i dziesiątki zastosowań. Z teffu robi się owsianki, gulasze, zupy, potrawki, a nawet piwo. Jednak najpopularniejszą potrawą są placki injera, stanowiące podstawę jadłospisu Etiopczyków.
Zgodnie z tradycją placki przygotowuje się tylko z mąki teff i wody, odstawiając mieszankę na 2 dni, w trakcie których ciasto fermentuje. Na szczęście proces można przyspieszyć – wystarczy dodać drożdże, poczekać, a potem smażyć cienkie placki na gorącej patelni.
Przepis na placki z mąki teff (składniki na 5-6 placków)
- 1 i 1/2 szklanki mąki teff,
- 2 szklanki ciepłej wody,
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka oleju kokosowego.
1. W dużej misce połącz mąkę, wodę i drożdże. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
2. Po upływie tego czasu odkryj miskę, dosyp sól i ponownie zamieszaj. Na dnie dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju (patelnia i olej muszą być bardzo gorące). Wlej niewielką ilość ciasta i szybkim ruchem rozprowadź po dnie całej patelni. Smaż 2-3 minuty z jednej strony, przewróć i smaż ostatnią minutę. Podawaj ze świeżymi warzywami, pesto, hummusem lub jako dodatek do dań głównych i zup.
Twoje zakupy
Mąka teff, 3Pauly
Posłuży Ci do pieczenia chleba, placków, ciast oraz naleśników. Można zagęścić nią zupy i sosy.
Płatki teff, Incola
Możesz je gotować albo jeść na surowo. Są dobrym dodatkiem na przykład do jogurtu.
Ziarno teff, Bionica
Miłkę abisyńską możesz też kupić w formię ziaren, które trzeba ugotować.
PRZEPISY MARTY DYMEK NA WOMENSHEALTH.pl
Lubisz kuchnię wegetariańską? Sprawdź inne przepisy, które przygotowała dla nas Marta Dymek z Jadłonomii: