[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Mąka teff: przepis na zdrowe placki

W poszukiwaniu egzotycznych dań trafiliśmy do Etiopii, gdzie niezwykłą popularnością cieszy się mąka teff. Nie zawiera glutenu, za to ma dużo białka, żelaza oraz magnezu. Wyróżnia ją orzechowy smak i wiele zastosowań. Oto przepis na zdrowe placki z jej udziałem. Świetnie smakują z warzywami i hummusem.

placki z mąki teff fot. Jadłonomia

Kto: Marta Dymek

Zawód: autorka najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego – jadłonomia.com. Zmienia buraki w ciasto czekoladowe, z natki kręci pesto, a z liści kalafiora robi chipsy.  

REKLAMA

Miłka abisyńska, zwana też teffem, to zboże rosnące w północno-wschodniej Afryce. Nie zawiera glutenu, za to ma dużo białka, żelaza oraz magnezu. Wyróżnia ją orzechowy smak i dziesiątki zastosowań. Z teffu robi się owsianki, gulasze, zupy, potrawki, a nawet piwo. Jednak najpopularniejszą potrawą są placki injera, stanowiące podstawę jadłospisu Etiopczyków.

Zgodnie z tradycją placki przygotowuje się tylko z mąki teff i wody, odstawiając mieszankę na 2 dni, w trakcie których ciasto fermentuje. Na szczęście proces można przyspieszyć – wystarczy dodać drożdże, poczekać, a potem smażyć cienkie placki na gorącej patelni.  

Przepis na placki z mąki teff (składniki na 5-6 placków)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki teff,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

1. W dużej misce połącz mąkę, wodę i drożdże. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

2. Po upływie tego czasu odkryj miskę, dosyp sól i ponownie zamieszaj. Na dnie dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju (patelnia i olej muszą być bardzo gorące). Wlej niewielką ilość ciasta i szybkim ruchem rozprowadź po dnie całej patelni. Smaż 2-3 minuty z jednej strony, przewróć i smaż ostatnią minutę. Podawaj ze świeżymi warzywami, pesto, hummusem lub jako dodatek do dań głównych i zup. 

Twoje zakupy

Mąka teff, 3Pauly

Posłuży Ci do pieczenia chleba, placków, ciast oraz naleśników. Można zagęścić nią zupy i sosy (www.ecoswiat.pl).

Płatki teff, Incola

Możesz je gotować albo jeść na surowo. Są dobrym dodatkiem na przykład do jogurtu (www.incola.com.pl).

Ziarno teff, Bionica

Miłkę abisyńską możesz też kupić w formię ziaren, które trzeba ugotować (www.bionica.pl).

Wypróbuj także zdrowy przepis na ryż z krewetkami oraz pieczonego kalafiora.

WH 09/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij