Mak – spis treści
- Mak – co to jest?
- Mak – rodzaje
- Mak – właściwości
- Mak – wartości odżywcze
- Mak – przeciwwskazania
- Masa makowa – sposób przygotowania
- Mak – jak przechowywać?
Mak – co to jest?
Mak jest rośliną oleistą z rodziny makowatych, której znaczna większość gatunków (może być ich nawet 100) znajduje na półkuli północnej – rosną głównie w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym, Ameryce Północnej oraz Australii. Rośliny te mogą osiągać ponad metr wysokości. Najczęściej spotykane są kwiaty maku w kolorze czerwonym lub pomarańczowym, ale występują także w odcieniu różu, fioletu i żółci. Ze względu na zachwycająco piękne i duże kwiaty mak polny uprawiany jest także jako roślina ozdobna.
Nasiona, które powszechnie wykorzystujemy głównie w kuchni, ale także w medycynie i kosmetyce, znajdują się w owocu (torebce nasiennej), czyli w makówce. Okazuje się, że te drobne ziarenka mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych i urodowych, o czym dowiesz się w dalszej części tego artykułu.
Uwaga! Uprawa maku lekarskiego w Polsce jest rejestrowana, dlatego bez specjalnego pozwolenia jest całkowicie zabroniona.
Mak – rodzaje
Mak niejedno ma imię, ponieważ na półkuli północnej rośnie od 70 do nawet 100 gatunków tej rośliny. Najczęściej wyróżnia się jednak cztery rodzaje maku. Ten, najbardziej popularny, którego używamy w kuchni to mak niebieski,nazywany także makiem „europejskim”. Mniej znany mak biały jest rzadziej wykorzystywany, ale z pewnością znasz jego delikatny smak, ponieważ stanowi główny składnik typowych dla Poznania rogali Marcińskich (świętomarcińskich), które według tradycji przygotowywane są na 11 listopada – z okazji dnia św. Marcina. Wyróżniamy także mak lekarski, znany także jako orientalny, z którego wytwarza się opium, czyli bazowy składnik morfiny czy kodeiny. W medycynie ludowej natomiast wykorzystuje się charakterystyczny mak polny, który coraz częściej znajduje także zastosowanie w kosmetyce – możesz znaleźć go w składzie kremów, kosmetyków do higieny intymnej, czy płynów do płukania jamy ustnej.
Mak – właściwości
- Wspomaga układ nerwowy
- Zapobiega zaparciom
- Obniża poziom złego cholesterolu
- Przeciwdziała rozwojowi anemii i niedokrwistości
- Zapobiega rozwojowi nadciśnienia
- Działa przeciwmiażdżycowo
- Wzmacnia kości
- Wzmacnia odporność
- Pozytywnie wpływa na włosy i paznokcie
- Olej makowy łagodzi podrażnioną skórę
SPRAWDŹ: Roślinna Wigilia – przepis na wegańską rybę z selera
Mak – wartości odżywcze
Składnik |
Zawartość w 100 g |
Wartość energetyczna |
525 kcal |
Białko |
18 g |
Tłuszcze ogółem |
42 g |
Węglowodany |
28 g |
Błonnik |
19,5 g |
Witamina A |
0 µg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina E |
2 mg |
Witamina K |
0 µg |
Witamina C |
1 mg |
Witamina B1 |
0,854 mg |
Witamina B2 |
0,1 mg |
Witamina B3 (PP) |
0,896 mg |
Witamina B6 |
0,247 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
82 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Wapń |
1438 mg |
Żelazo |
9,7 mg |
Magnez |
347 mg |
Fosfor |
870 mg |
Potas |
719 mg |
Sód |
26 mg |
Cynk |
7,9 mg |
Miedź |
1,6 mg |
Mangan |
6,7 mg |
Selen |
13,5 µg |
Fitosterole |
89 mg |