Magdalenki - przepis

Ich smakiem zachwycają się wszyscy, choć prosta lista składników wcale nie zapowiada rewelacji. A jednak. Francuskie madeleines weszły na stałe do kulinarnego dziedzictwa świata i do kanonu światowej literatury. Niewielu potrawom to się przydarzyło.

Magdalenku Prousta Shutterstock.com

„(...) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość złudna (...). Cofam się myślą do chwili, w której wypiłem pierwszą łyżeczkę herbaty (...). I nagle wspomnienie zjawiło mi się. Ten smak to była magdalenka cioci Leonii.(...)”.

Tak wspominał smak magdalenek pisarz Marcel Proust, który w swojej powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” dał im życie wieczne. Nie do końca wiadomo, kto pierwszy upiekł te małe ciasteczka o charakterystycznym muszelkowatym kształcie (dzięki specjalnym, prążkowanym foremkom) – tropy wiodą na przykład w wiek XVIII do Stanisława Leszczyńskiego, który miał nauczyć swoją kucharkę tego wypieku. Tak czy owak, prostota wykonania i obłędny smak robią z tego drobiazgu prawdziwe, kulinarne arcydziełko.

Składniki (24 ciasteczka):

  • 120 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 1/3 saszetki proszku do pieczenia
  • Starta skórka z cytryny
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C
  2. Jajka ubij w misce z cukrem i szczyptą soli.Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj.Wlej ciepłe roztopione masło.Na koniec dodaj startą skórkę z cytryny (w niektórych przepisach pojawia się w tym momencie kilka kropel wody aromatyzowanej kwiatem pomarańczy, ale to raczej fiu bździu wymyślone poza oryginałem). Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Gdy masa będzie jednorodna, przełóż ją do specjalnych foremek do magdalenek – są bez problemu do kupienia. Jeżeli masz metalowe foremki, wysmaruj je masłem i podsyp odrobiną mąki; jeżeli silikonowe, nie musisz tego robić.
  4. Wstaw do piekarnika 170°C na około dziesięć minut. Wystudź i dołącz w zachwycie do Marcela Prousta.
REKLAMA