„(...) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość złudna (...). Cofam się myślą do chwili, w której wypiłem pierwszą łyżeczkę herbaty (...). I nagle wspomnienie zjawiło mi się. Ten smak to była magdalenka cioci Leonii.(...)”.
Tak wspominał smak magdalenek pisarz Marcel Proust, który w swojej powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” dał im życie wieczne. Nie do końca wiadomo, kto pierwszy upiekł te małe ciasteczka o charakterystycznym muszelkowatym kształcie (dzięki specjalnym, prążkowanym foremkom) – tropy wiodą na przykład w wiek XVIII do Stanisława Leszczyńskiego, który miał nauczyć swoją kucharkę tego wypieku. Tak czy owak, prostota wykonania i obłędny smak robią z tego drobiazgu prawdziwe, kulinarne arcydziełko.
Składniki (24 ciasteczka):
- 120 g mąki
- 100 g cukru
- 80 g roztopionego masła
- 3 jajka
- 1/3 saszetki proszku do pieczenia
- Starta skórka z cytryny
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C
- Jajka ubij w misce z cukrem i szczyptą soli.Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj.Wlej ciepłe roztopione masło.Na koniec dodaj startą skórkę z cytryny (w niektórych przepisach pojawia się w tym momencie kilka kropel wody aromatyzowanej kwiatem pomarańczy, ale to raczej fiu bździu wymyślone poza oryginałem). Całość dokładnie wymieszaj.
- Gdy masa będzie jednorodna, przełóż ją do specjalnych foremek do magdalenek – są bez problemu do kupienia. Jeżeli masz metalowe foremki, wysmaruj je masłem i podsyp odrobiną mąki; jeżeli silikonowe, nie musisz tego robić.
- Wstaw do piekarnika 170°C na około dziesięć minut. Wystudź i dołącz w zachwycie do Marcela Prousta.