Przygotowywanie własnych lunchboksów do pracy ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim jest to dobra opcja dla oszczędnych, bo gotowanie w domu wychodzi o wiele taniej niż obiady w firmowej kantynie czy catering pudełkowy. Poza tym przygotowując lunchboks w domu, wiesz doskonale, co do niego trafia, a więc jesteś panią swojej diety. Wybierając odpowiednie przepisy, możesz jeść zdrowo i smacznie. Na dodatek przyrządzanie lunchboksów to dobry sposób na niemarnowanie żywności. Oczywiście, pod warunkiem, że robisz to z głową.
Niekwestionowaną królową lunchboksów jest Malwina Bareła – autorka bloga Filozofia Smaku i książki “Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy”. Oto 5 debeściarskich pomysłów na lunchboksy od Malwiny Bareły, które odmienią Twoje posiłki do pracy.
Lunchbox do pracy - 5 przepisów
- Lunchbox na wypasie
- Lunchbox na słodko (wegetariański)
- Lunchbox roślinny (wegetariański)
- Lunchbox orientalny (wegański)
- Lunchbox konkretny

1. Lunchbox na wypasie: Minibabeczki jajeczne z szynką + Komosą z burakiem, fetą i rukolą
Te małe i niepozorne babeczki to tak naprawdę minipaszteciki jajeczne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie na wynos. Robi się je stosunkowo prosto i szybko. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do silikonowych foremek i zapiec. To pyszny dodatek do chleba. Zimą polecam podawać je w towarzystwie kiszonek.
Własnoręcznie przygotowanie posiłków ma wiele zalet. Przede wszystkim jednak jest wyrazem troski o zdrowie swoje i najbliższych.
Na drugi posiłek proponuję ekspresową w przygotowaniu komosę z burakami i rukolą. Najlepiej od razu upiec większą porcję buraków, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zamrozić. To spora oszczędność czasu i energii. Później takie buraki można po rozmrożeniu dodawać do zup, sałatek, hummusu.
1. Przepis na minibabeczki jajeczne z szynką
- Porcji: 6 sztuk
- Czas: 40 minut
- Poziom trudności: średnie
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 50 g szynki
- 1 nieduża cebula
- 1 surowe jajko
- 1 łyżeczka gładkiej musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 20 g jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szynkę i cebulkę kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szynkę i cebulę, smażymy przez około 5 minut do zrumienienia, a następnie studzimy.
Do jajek dodajemy surowe jajko, zawartość patelni, musztardę, chrzan, szczypiorek, jogurt, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut do lekkiego zgęstnienia. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dosypujemy odrobinę więcej bułki tartej.
Masę przekładamy do silikonowych foremek na babeczki. Pieczemy w temp. 180 stopni (grzałka góra – dół) przez około 30 minut lub dłużej, aż masa będzie zwarta. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kroimy, gdy babeczki będą zimne.
Przechowywanie:
W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 2–3 dni.
Przepis na komosę z burakiem, fetą i rukolą
- Porcji: 2
- Czas: 15 minut
- Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej komosy (100 g suchego ziarna przed ugotowaniem)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży upieczony burak (200 g)
- 60 g sera feta
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
- mała garść świeżej rukoli
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Buraki kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser kroimy w kostkę lub kruszymy w większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy buraki, listki oberwane z gałązek tymianku, komosę. Smażymy przez 2 minuty. Dokładamy ser (część zostawiamy do dekoracji), kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy. W razie potrzeby delikatnie kropimy oliwą.
Po ostudzeniu potrawę przekładamy do lunchboxu, posypujemy pozostałym serem, płatkami migdałów i rukolą. Danie jest smaczne zarówno na ciepło (przed podgrzaniem wyjmujemy z pojemnika rukolę), jak i na zimno.
Przechowywanie
Do 2 dni w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Uwagi
Zamiast komosy można użyć kaszy jaglanej, pęczaku, ryżu.
Komentarze
~Arielka, 2020-11-17 18:28:03
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?