Szybki test. Idź do kuchni i policz, ilu plastikowych pudełek nie możesz domyć ze śladów po kurkumie, słodkiej papryce albo burakach. Sporo ich, prawda? Nasza redakcyjna rekordzistka – fanka curry – naliczyła u siebie aż 7. Najwyższy czas rozpocząć nową epokę w przygotowywaniu posiłków na wynos – epokę szkła.
Jasne, możesz zaopatrzyć się w szklane lunchboksy, my jednak stawiamy na prawdziwy oldskul. Zbijamy piątkę ze studentami i sięgamy po słoiki. By rozprawić się ze stereotypowym wekiem z bigosem, stworzyłyśmy 4 lekkie i świeże propozycje, które cieszyć będą nie tylko podniebienie, ale także oko.
Wietnamska sałatka z krewetkami
Wybierz się w orientalną podróż i zapakuj do słoika solidną dawkę warzyw z krewetkami i sojowym vermicelli. Pamiętaj, że azjatyckiego charakteru nada dressing, dlatego nie żałuj go i lej po całości!
Składniki
- 100 g surowych krewetek
- 50 g makaronu sojowego
- 50 g groszku cukrowego, pociętego na pół
- 1 marchewka, pocięta w słupki
- ½ cukinii, pociętej w słupki
- 2 cebule dymki, drobno pokrojone
- mała garść kiełków fasoli
- mały pęczek kolendry, posiekanej
- 2 łyżki sezamu, uprażonego
Na dressing:
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 5 cm imbiru, startego
- 1 chili, posiekane
- 1 łyżka sosu rybnego
- sok i skórka otarta z 1 limonki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
- ½ łyżki oleju sezamowego
Sposób przygotowania
1. Składniki na dressing wymieszaj w miseczce. W połowie powstałej mieszanki zamarynuj krewetki.
2. Makaron włóż do żaroodpornej miski, zalej wrzącą wodą i odstaw na 5-7 minut. Po tym czasie odsącz.
3. Resztę składników, z wyjątkiem krewetek i sezamu, umieść w 700-ml słoiku, zamknij i wymieszaj, potrząsając.
4. Krewetki wrzuć na patelnię i smaż do momentu, aż zrobią się różowe, a następnie dorzuć je do słoika. Wszystko polej resztą dressingu, posyp sezamem i schłodź w lodówce.
Możesz przechowywać przez 2 dni.
Sałatka z rukwią wodną i łososiem

W porze lunchu dopada Cię wilczy głód? Oto solidna porcja protein zamknięta w słoiku. Łosoś i jajka nasycą Cię na długo, a rukiew zapewni sporą dawkę witamin i minerałów.
Składniki
- 5-6 ziemniaków baby, pocięte na pół
- 2 jajka
- 1 wędzony filet z łososia, poszarpany na mniejsze kawałki
- garść rukwi wodnej Na dressing: 1 łyżka kaparów, posiekanych
- kilka gałązek kopru sok i skórka otarta z ½ cytryny
- 1 łyżka oliwy
- po ½ łyżeczki soli i pieprzu
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 10-12 minut – będą gotowe, gdy
z łatwością możesz wbić w nie nóż.
2. Jajka włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj 6 minut. Gdy będą gotowe, opłucz je pod zimną wodą. Obierz i odłóż na bok.
3. Składniki na dressing wrzuć do miseczki i dokładnie wymieszaj.
4. W 700-ml słoiku ułóż warstwami: ziemniaki, łososia i jajka. Polej połową dressingu, dodaj rukiew i wlej resztę sosu. Jeśli wolisz wersję na ciepło, podgrzej lunch przed dodaniem rukwi.
Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Sushi diy

Odpuść sobie ceremonialne kręcenie rolek – postaw na warstwy. A jeśli chcesz zwiększyć ilość białka, dorzuć wędzonego łososia lub tofu.
Składniki
- 150 g ryżu do sushi
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 marchew
- ¼ ogórka
- ½ awokado
- sok z ½ limonki
- 1 listek nori
- sos sojowy, do smaku
- wasabi, do smaku
- marynowany imbir, do smaku
- czarny sezam, do posypania
Sposób przygotowania
1. Ryż opłucz na sitku, wsyp do garnka i zalej 200 ml wody. Ustaw na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, przykryj i zostaw na 6-8 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.
2. W miseczce wymieszaj ocet z solą i cukrem do momentu, aż się rozpuszczą.
3. Gdy ryż będzie gotowy, przełóż go drewnianą łyżką do miski i wymieszaj
z octową mieszanką. Schłodź.
4. Marchewkę i ogórka potnij w słupki, a awokado w kostkę. Warzywa wymieszaj z sokiem z limonki. Nori potnij na niewielkie kwadraty.
5. W 700-ml słoiku ułóż warstwę ryżu z nori i dopraw sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem. Następnie dorzuć trochę warzyw i posyp sezamem. Powtarzaj do wykorzystania składników. Przy ostatniej warstwie nie żałuj nori – doda ono chrupkiego akcentu.
Danie możesz przechowywać w lodówce do 3 dni, ale obstawiamy, że i tak zniknie szybciej.
ZOBACZ TEŻ: Jak jeść mniej w pracy?
Komosanka jagodowa

Komosa ryżowa nazywana jest też „złotem Inków”. I, jak przystało na złoto, stanowi niezwykle cenne źródło białka i błonnika
Składniki
- 60 g komosy ryżowej, opłukanej
- 280 ml mleka
- ½ laski cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- szczypta soli
- mrożone owoce jagodowe, do podania
Sposób przygotowania
1. Komosę wsyp do garnka, zalej 200 ml mleka i dodaj cynamon oraz ekstrakt waniliowy. Ustaw na małym gazie, przykryj pokrywką i gotuj 8-10 minut, aż komosa wchłonie większość płynu.
2. Dodaj pozostałe 80 ml mleka, syrop klonowy oraz szczyptę soli i delikatnie wymieszaj, aż komosanka nieco zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wyjmij laskę cynamonu.
3. Przełóż do 500-ml słoika i posyp mrożonymi owocami. Przechowuj w lodówce do 2-3 dni.
Zdjęcia: Clare Winfield, z książki Jar Food: Recipes for-On-The-Go autorstwa Dominque Alexander