[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Lunch w słoiku: 4 oryginalne przepisy

Babciny dżem malinowy? Domowe ogórki kiszone? Nie, to lunch do pracy.

fot. Clare Winfield

Szybki test. Idź do kuchni i policz, ilu plastikowych pudełek nie możesz domyć ze śladów po kurkumie, słodkiej papryce albo burakach. Sporo ich, prawda? Nasza redakcyjna rekordzistka – fanka curry – naliczyła u siebie aż 7. Najwyższy czas rozpocząć nową epokę w przygotowywaniu posiłków na wynos – epokę szkła.

Jasne, możesz zaopatrzyć się w szklane lunchboksy, my jednak stawiamy na prawdziwy oldskul. Zbijamy piątkę ze studentami i sięgamy po słoiki. By rozprawić się ze stereotypowym wekiem z bigosem, stworzyłyśmy 4 lekkie i świeże propozycje, które cieszyć będą nie tylko podniebienie, ale także oko.

Wietnamska sałatka z krewetkami

Wybierz się w orientalną podróż i zapakuj do słoika solidną dawkę warzyw z krewetkami i sojowym vermicelli. Pamiętaj, że azjatyckiego charakteru nada dressing, dlatego nie żałuj go i lej po całości!

Składniki

  • 100 g surowych krewetek
  • 50 g makaronu sojowego
  • 50 g groszku cukrowego, pociętego na pół
  • 1 marchewka, pocięta w słupki
  • ½ cukinii, pociętej w słupki
  • 2 cebule dymki, drobno pokrojone 
  • mała garść kiełków fasoli 
  • mały pęczek kolendry, posiekanej
  • 2 łyżki sezamu, uprażonego

Na dressing:

  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 
  • 5 cm imbiru, startego 
  • 1 chili, posiekane 
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sok i skórka otarta z 1 limonki 
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
  • ½ łyżki oleju sezamowego

Sposób przygotowania

1. Składniki na dressing wymieszaj w miseczce. W połowie powstałej mieszanki zamarynuj krewetki.

2. Makaron włóż do żaroodpornej miski, zalej wrzącą wodą i odstaw na 5-7 minut. Po tym czasie odsącz.

3. Resztę składników, z wyjątkiem krewetek i sezamu, umieść w 700-ml słoiku, zamknij i wymieszaj, potrząsając.

4. Krewetki wrzuć na patelnię i smaż do momentu, aż zrobią się różowe, a następnie dorzuć je do słoika. Wszystko polej resztą dressingu, posyp sezamem i schłodź w lodówce.

Możesz przechowywać przez 2 dni.

Sałatka z rukwią wodną i łososiem

fot. Clare Winfield

W porze lunchu dopada Cię wilczy głód? Oto solidna porcja protein zamknięta w słoiku. Łosoś i jajka nasycą Cię na długo, a rukiew zapewni sporą dawkę witamin i minerałów.

Składniki

  • 5-6 ziemniaków baby, pocięte na pół
  • 2 jajka
  • 1 wędzony filet z łososia, poszarpany na mniejsze kawałki
  • garść rukwi wodnej Na dressing: 1 łyżka kaparów, posiekanych
  •  kilka gałązek kopru  sok i skórka otarta z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • po ½ łyżeczki soli i pieprzu 
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 10-12 minut – będą gotowe, gdy
z łatwością możesz wbić w nie nóż.

2. Jajka włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj 6 minut. Gdy będą gotowe, opłucz je pod zimną wodą. Obierz i odłóż na bok.

3. Składniki na dressing wrzuć do miseczki i dokładnie wymieszaj.

4. W 700-ml słoiku ułóż warstwami: ziemniaki, łososia i jajka. Polej połową dressingu, dodaj rukiew i wlej resztę sosu. Jeśli wolisz wersję na ciepło, podgrzej lunch przed dodaniem rukwi.

Przechowuj w lodówce do 4 dni.

Sushi diy

fot. Clare Winfield

Odpuść sobie ceremonialne kręcenie rolek – postaw na warstwy. A jeśli chcesz zwiększyć ilość białka, dorzuć wędzonego łososia lub tofu.

Składniki

  • 150 g ryżu do sushi
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego 
  • 1 marchew
  • ¼ ogórka 
  • ½ awokado 
  • sok z ½ limonki 
  • 1 listek nori 
  • sos sojowy, do smaku 
  • wasabi, do smaku 
  • marynowany imbir, do smaku
  • czarny sezam, do posypania

Sposób przygotowania

1. Ryż opłucz na sitku, wsyp do garnka i zalej 200 ml wody. Ustaw na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, przykryj i zostaw na 6-8 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.

2. W miseczce wymieszaj ocet z solą i cukrem do momentu, aż się rozpuszczą.

3. Gdy ryż będzie gotowy, przełóż go drewnianą łyżką do miski i wymieszaj
z octową mieszanką. Schłodź.

4. Marchewkę i ogórka potnij w słupki, a awokado w kostkę. Warzywa wymieszaj z sokiem z limonki. Nori potnij na niewielkie kwadraty.

5. W 700-ml słoiku ułóż warstwę ryżu z nori i dopraw sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem. Następnie dorzuć trochę warzyw i posyp sezamem. Powtarzaj do wykorzystania składników. Przy ostatniej warstwie nie żałuj nori – doda ono chrupkiego akcentu.

Danie możesz przechowywać w lodówce do 3 dni, ale obstawiamy, że i tak zniknie szybciej.

ZOBACZ TEŻ: Jak jeść mniej w pracy?

Komosanka jagodowa

fot. Clare Winfield

Komosa ryżowa nazywana jest też „złotem Inków”. I, jak przystało na złoto, stanowi niezwykle cenne źródło białka i błonnika

Składniki

  • 60 g komosy ryżowej, opłukanej
  • 280 ml mleka 
  • ½ laski cynamonu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego 
  • szczypta soli 
  • mrożone owoce jagodowe, do podania

Sposób przygotowania

1. Komosę wsyp do garnka, zalej 200 ml mleka i dodaj cynamon oraz ekstrakt waniliowy. Ustaw na małym gazie, przykryj pokrywką i gotuj 8-10 minut, aż komosa wchłonie większość płynu.

2. Dodaj pozostałe 80 ml mleka, syrop klonowy oraz szczyptę soli i delikatnie wymieszaj, aż komosanka nieco zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wyjmij laskę cynamonu.

3. Przełóż do 500-ml słoika i posyp mrożonymi owocami. Przechowuj w lodówce do 2-3 dni.

 

Zdjęcia: Clare Winfield, z książki Jar Food: Recipes for-On-The-Go autorstwa Dominque Alexander

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij