Lubisz Pumpkin Spice Latte? Koniecznie spróbuj chai tea z kardamonem! [przepis]

To absolutny must-drink każdej fanki jesiennych klimatów.

chai tea fot. Shutterstock.com

Gorące herbatki, korzenne kawy i mleczne kakao z piankami to tylko kilka dobrych powodów, dla których warto wyczekiwać jesieni. Te rozgrzewające i przyjemne otulające napoje sprawiają, że nawet najbardziej ponury dzień staje się miłym doświadczeniem. W końcu to idealna okazja, by odpalić świeczki, wskoczyć pod koc, odpalić Netfliksa i rozkoszować się jesiennym klimatem. 

REKLAMA

Nie jest tajemnicą, że zaszczytne miano najbardziej jesiennego napoju wszech czasów przypadło w udziale słynnej Pumpkin Spice Latte serwowanej w jednej z najpopularniejszych sieciowych kawiarni na świecie. Jeśli zaliczasz się do grona jej wiernych fanek, z całą pewnością zasmakuje Ci również korzenny wynalazek rodem z Indii. Chai tea latte, zwane również masala chai, to herbata serwowana z mlekiem i mieszanką rozgrzewających przypraw. Wśród nich znaleźć można m.in. kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir. Uważa się, że ta intensywny zestaw może obniżać poziom cukru we krwi, a także pozytywnie wpływać na zdrowie serca. 

Już sam proces przygotowania chai tea wprowadzi Cię w przyjemny, jesienny nastrój. W kuchni zaczną unosić się intensywne aromaty, które zachęcą do celebrowania tej pięknej pory roku. Poniżej znajdziesz prosty przepis na chai tea. Możesz, ale nie musisz trzymać się go kurczowo. Poeksperymentuj z przyprawami i stwórz mieszankę przypraw, która będzie Ci odpowiadać.

Przepis na chai tea latte

Składniki:

  • 4 łyżeczki czarnej herbaty, np. English breakfast tea lub Earl grey (możesz użyć też herbaty w torebkach – 1 torebka za 1 łyżeczkę)
  • 4 ziarna kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 grube plastry imbiru
  • kilka szczypt gałki muszkatołowej
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki gęstego miodu lub 3-4 łyżki lejącego

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu zagotuj 4 szklanki wody z ziarnami kardamonu, cynamonem, anyżem oraz imbirem. Zalej nią herbatę i zaparz aż napar będzie mocny i ciemny.
  2. Zaparzoną herbatę odcedź lub wyjmij z niej torebki herbaty. Dodaj miód oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj, a następnie wlej mleko i wymieszaj do połączenia.
  3. Gotowy napój rozlej do czterech kubków. Serwuj gorący.
Zobacz również:
Cheerleading to oczywiście pompony, taniec z elementami akrobatyki i zagrzewanie drużyn sportowych podczas rozgrywek, ale to także powszechnie znany w Stanach Zjednoczonych sport, który zyskuje na popularności na całym świecie, również w Polsce. Już 2024 roku zobaczymy cheerleading na Igrzyskach Olimpijskich. O treningach, sprzęcie i elementach konkurencji porozmawiałyśmy z trenerką kadry narodowej cheerleadinguSylwaną Patłaszyńską. 
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA