REKLAMA

Letnie zapasy - co warto zamrozić na zimę

Są takie warzywa i owoce, które na zawsze będą kojarzyć się z latem. Wtedy najlepiej smakują i kiedy odchodzą, tęsknimy za nimi aż do następnego lata. No to dobra wiadomość: przedłużamy lato o kilka miesięcy.

mrożonki fot. Shutterstock.com

Kukurydza

Niby zawsze można kupić taką w puszce, ale ta jest lepsza. Wrzuć kolby do wrzątku na 2 minuty, potem przełóż je do wody z lodem. Osusz, odetnij ziarna od kolby, zamroź na pergaminie i przesyp do pojemnika. Trzymaj w zamrażalniku nawet 4 miesiące.

Sałatka z kukurydzą

Czas: 20 minut, porcje: 4

Składniki:

  • 1⁄2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 czerwone chili, pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 szkl. ziaren kukurydzy
  • 1/4 szkl. kolendry, grubo posiekanej
  • pokruszona feta (opcjonalnie)
  1. W dużej misce wymie- szaj posiekaną cebulę, chili, sok z limonki, 1 łyżkę oliwy, 1⁄2 łyżeczki soli i 1⁄4 łyżeczki pieprzu. 2. Na dużej patelni roz- grzej resztę oliwy, wsyp ziarna kukurydzy (sięgnij oczywiście do swoich zapasów z zamrażalnika) i podsmażaj bez mie- szania przez 2 minuty. Teraz zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Przesyp do miski z cebulą, dobrze wymieszaj, posyp kolen- drą i ewentualnie fetą. Podawaj z czosnkowymi grzankami.

ZOBACZ TEŻ: Chlebek bananowy - przepis Meghan Markle

Jeżyny

Tutaj przepis na dżem bez gotowania. Posmaruj nim grzanki, wmieszaj do jogurtu, wzbogać poranną owsiankę lub zrób sobie drinka prosto z baru w Waldorf Astoria. A dżem spokojnie postoi w zamrażalniku 4 miesiące.

Jeżynowy dżem

Czas: 30 minut

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 900 g jeżyn
  • 2 łyżeczki startej skórki z limonki i 2 łyżki soku

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj 1 łyżeczkę skórki pomarańczowej i wsyp ją do dużej miski. Samą pomarańczę obierz, podziel na cząstki i grubo posiekaj. Dorzuć do miski wraz z jeżynami, skórką, sokiem z limonki i 1/4 szkl. cukru. Zmiażdż wszystko tłuczkiem do ziemniaków i odstaw na 15 minut.
  2. Wsyp do miski żelfix i resztę cukru. Mieszaj dokładnie widelcem lub łyżką przez kilka minut i przełóż do pojemników, zostawiając centymetr odstępu od wieczka.
  3. Dżem będzie gotowy do jedzenia po 3 dniach w lodówce, a w zamrażalniku wytrzyma ponad 4 miesiące. Rozmrażaj go w lodówce przez noc i zużyj w ciągu tygodnia.

Cukinia

To warzywna klasyka, wiadomo, ale w ciasteczkach? W dodatku możesz je trzymać w zamrażalniku do 3 miesięcy, wyjmować, podgrzewać i cieszyć się smakiem, kiedy zechcesz.

Cukiniowe ciasteczka

Czas: 30 minut

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1/4szkl. oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 2 średnie cukinie, grubo starte i odciśnięte
  • 1/2szkl. dropsów czekoladowych
  • 1/4 szkl. orzechów włoskich, posiekanych

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C, a blachę wyłóż papierem. W dużej misce rozgnieć banany z olejem, miodem i ekstraktem.
  2. Do miski z bananową masą wsyp obie mąki, sodę, sól, cynamon i dobrze wymieszaj. Teraz płatki, odsączone cukinie, czekoladowe dropsy, orzechy i znowu wymieszaj.
  3. 1/4 szkl. ciasta wykładaj na blachę, zostawiając 5-cm odstępy. Piecz na złotobrązowo (jakieś 14-18 minut). Wystudź. Trzymaj w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku 3 miesiące.Odgrzewaj w 180 °C.

Pomidory

Same w sobie genialnie smakują, ale wolne pieczenie wydobywa z nich niesamowitą słodycz i głębię aromatów. I możesz je mieć pod ręką w zamrażalniku przez 3 miesiące.

Wolno pieczone pomidory

Czas: 2 godziny 15 minut

Składniki:

  • 1,3 kg różnych pomidorków koktajlowych, połówki
  • 10 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 8 gałązek tymianku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 135 °C.
  2. Do formy do pieczenia włóż pokrojone na połówki pomidorki, gałązki tymianku, wsyp 3⁄4 łyżeczki soli, 1⁄2 łyżeczki pieprzu i skrop całość oliwą.
  3. Piecz, aż pomidory zmniejszą się o jedną czwartą objętości i zaczną wysychać na brzegach (2-2 1⁄2 godziny).
  4. Wystudź i przełóż do pojemników (powinny wyjść cztery), zalej oliwą i wstaw do zamrażalnika.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na mielone soczewicowe od Marty Dymek

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA