Kukurydza
Niby zawsze można kupić taką w puszce, ale ta jest lepsza. Wrzuć kolby do wrzątku na 2 minuty, potem przełóż je do wody z lodem. Osusz, odetnij ziarna od kolby, zamroź na pergaminie i przesyp do pojemnika. Trzymaj w zamrażalniku nawet 4 miesiące.
Sałatka z kukurydzą
Czas: 20 minut, porcje: 4
Składniki:
- 1⁄2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1 czerwone chili, pokrojone w plasterki
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 szkl. ziaren kukurydzy
- 1/4 szkl. kolendry, grubo posiekanej
- pokruszona feta (opcjonalnie)
- W dużej misce wymie- szaj posiekaną cebulę, chili, sok z limonki, 1 łyżkę oliwy, 1⁄2 łyżeczki soli i 1⁄4 łyżeczki pieprzu. 2. Na dużej patelni roz- grzej resztę oliwy, wsyp ziarna kukurydzy (sięgnij oczywiście do swoich zapasów z zamrażalnika) i podsmażaj bez mie- szania przez 2 minuty. Teraz zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Przesyp do miski z cebulą, dobrze wymieszaj, posyp kolen- drą i ewentualnie fetą. Podawaj z czosnkowymi grzankami.
ZOBACZ TEŻ: Chlebek bananowy - przepis Meghan Markle
Jeżyny
Tutaj przepis na dżem bez gotowania. Posmaruj nim grzanki, wmieszaj do jogurtu, wzbogać poranną owsiankę lub zrób sobie drinka prosto z baru w Waldorf Astoria. A dżem spokojnie postoi w zamrażalniku 4 miesiące.
Jeżynowy dżem
Czas: 30 minut
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 900 g jeżyn
- 2 łyżeczki startej skórki z limonki i 2 łyżki soku
Przygotowanie:
- Zetrzyj 1 łyżeczkę skórki pomarańczowej i wsyp ją do dużej miski. Samą pomarańczę obierz, podziel na cząstki i grubo posiekaj. Dorzuć do miski wraz z jeżynami, skórką, sokiem z limonki i 1/4 szkl. cukru. Zmiażdż wszystko tłuczkiem do ziemniaków i odstaw na 15 minut.
- Wsyp do miski żelfix i resztę cukru. Mieszaj dokładnie widelcem lub łyżką przez kilka minut i przełóż do pojemników, zostawiając centymetr odstępu od wieczka.
- Dżem będzie gotowy do jedzenia po 3 dniach w lodówce, a w zamrażalniku wytrzyma ponad 4 miesiące. Rozmrażaj go w lodówce przez noc i zużyj w ciągu tygodnia.
Cukinia
To warzywna klasyka, wiadomo, ale w ciasteczkach? W dodatku możesz je trzymać w zamrażalniku do 3 miesięcy, wyjmować, podgrzewać i cieszyć się smakiem, kiedy zechcesz.
Cukiniowe ciasteczka
Czas: 30 minut
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1/4szkl. oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szkl. płatków owsianych
- 2 średnie cukinie, grubo starte i odciśnięte
- 1/2szkl. dropsów czekoladowych
- 1/4 szkl. orzechów włoskich, posiekanych
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C, a blachę wyłóż papierem. W dużej misce rozgnieć banany z olejem, miodem i ekstraktem.
- Do miski z bananową masą wsyp obie mąki, sodę, sól, cynamon i dobrze wymieszaj. Teraz płatki, odsączone cukinie, czekoladowe dropsy, orzechy i znowu wymieszaj.
- 1/4 szkl. ciasta wykładaj na blachę, zostawiając 5-cm odstępy. Piecz na złotobrązowo (jakieś 14-18 minut). Wystudź. Trzymaj w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku 3 miesiące.Odgrzewaj w 180 °C.
Pomidory
Same w sobie genialnie smakują, ale wolne pieczenie wydobywa z nich niesamowitą słodycz i głębię aromatów. I możesz je mieć pod ręką w zamrażalniku przez 3 miesiące.
Wolno pieczone pomidory
Czas: 2 godziny 15 minut
Składniki:
- 1,3 kg różnych pomidorków koktajlowych, połówki
- 10 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- 8 gałązek tymianku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 135 °C.
- Do formy do pieczenia włóż pokrojone na połówki pomidorki, gałązki tymianku, wsyp 3⁄4 łyżeczki soli, 1⁄2 łyżeczki pieprzu i skrop całość oliwą.
- Piecz, aż pomidory zmniejszą się o jedną czwartą objętości i zaczną wysychać na brzegach (2-2 1⁄2 godziny).
- Wystudź i przełóż do pojemników (powinny wyjść cztery), zalej oliwą i wstaw do zamrażalnika.
ZOBACZ TEŻ: Przepis na mielone soczewicowe od Marty Dymek