Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Lemoniada z węglem aktywowanym [ciekawostki dietetyczne WH]

Jedzenie z dodatkiem węgla aktywowanego to tegoroczny hit. Poniżej znajdziesz przepis na czarną lemoniadę, która przyniesie Ci ulgę w gorące dni.

fot. shutterstock

Lemoniada z węglem aktywowanym

Pojawiała się już w poprzednim roku na Insta, ale tak naprawdę właściwości aktywowanego węgla znane są od tysięcy lat. Zresztą, która z nas nie zażywała go przy biegunce? Węgiel ma silny potencjał odtruwający i doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Pomaga w problemach trawiennych, używa się go w kosmetyce, a przez regulację pracy jelit przypisuje się mu odchudzające działanie. Lemoniadę zrobisz z 5 szklanek wody, soku z 2 cytryn, łyżeczki aktywowanego węgla i 2 łyżek miodu – wszystko dobrze wymieszaj i dorzuć kostki lodu.

Trzech samurajów

Maitake, chaga i reishi - trzy egzotyczne grzyby i ich potężny potencjał zdrowotny trafiły pod strzechy. Ze sproszkowanego ekstraktu powstała kawa, która, o dziwo, nie smakuje grzybami, ale za to daje większego kopa niż podwójne espresso. Do tego pobudza pracę mózgu, zwiększa wydolność, zabija wolne rodniki, nakręca metabolizm i jest szczególnie polecana dla osób, które dużo ćwiczą. Warto spróbować! !

Baton pełen nauki

7 Zespół uczonych z warszawskiej SGGW opracował w swoich laboratoriach recepturę na prozdrowotny, ekologiczny, wysokobiałkowy baton dla aktywnych i udostępnił przepis. Badania trwały 4 miesiące, podczas których stworzono 20 receptur. Z nich wybrano 5 i poddano szczegółowym analizom mikrobiologicznym i fizykochemicznym. Na koniec wyłoniono zwycięzcę i oto on.

Składniki:

  • 30 g wiórków kokosowych
  • 40 g mąki kokosowej
  • 90 g koncentratu białek serwatkowych
  • 30 g oleju kokosowego
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 45 g konfitury z aronii
  • 50 ml wody
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Rozpuść cukier w ciepłej wodzie, roztop olej i połącz wszystkie składniki w masę. Włóż do formy i do lodówki na minimum 4 h. Roztop czekoladę, wmieszaj białka i oblej schłodzoną masę. Schładzaj min. 4 h.

ZOBACZ TEŻ: Owoce a dieta - czy musisz z nich rezygnować?

STRONA 1 z 2

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij