Pochodzi z Indonezji, gdzie od wieków wytwarza się go w ten sam sposób. Soję gotuje się na parze, następnie łuska, a potem dodaje zarodki kultur bakterii i ciasto zawija w liście palm. W ciągu 30 godzin zmienia się w gotowy do zjedzenia tempeh. Powodów, by po niego sięgnąć, jest mnóstwo – w przeciwieństwie do tofu ma cudowny, orzechowy smak, chrupiącą strukturę i doskonale smakuje bez marynat lub sosów.
Zawiera tyle białka, co mięso, a do tego jest świetnym źródłem żelaza, wapnia i magnezu. W lodówce zawsze mam kilka opakowań tempehu, najlepiej tego robionego w Polsce. Na początek sięgnijcie po wędzony – jeśli uda wam się nie zjeść wszystkiego, resztę podsmażcie i przygotujcie szybkie leczo.
Składniki
- 1 czerwona cebula,
- 2 czerwone papryki,
- 1 żółta papryka,
- 1 kilogram dyni,
- 1 opakowanie wędzonego tempehu (200 g),
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
1. Cebulę pokrój w półksiężyce, a tempeh w drobną kostkę. Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj tempeh z cebulą i smaż 3-5 min.
2. W międzyczasie paprykę i dynię (wcześniej ją obierz) pokrój w grubą kostkę, warzywa dodaj do tempehu, dokładnie zamieszaj i smaż 5 min. Po ich upływie dodaj wszystkie rodzaje sproszkowanych papryk, zamieszaj i smaż kolejne 5-8 min.
3. Na koniec dodaj pomidory, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj 5 min. Dzięki tempehowi leczo jest naprawdę sycące, więc niepotrzebne są żadne dodatki.
Przepis według pomysłu Marty Dymek, autorki najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego – jadłonomia. com. Zmienia buraki w ciasto czekoladowe, z natki kręci pesto, a z liści kalafiora robi chipsy.
PRZEPISY MARTY DYMEK NA WOMENSHEALTH.pl
Lubisz kuchnię wegetariańską? Sprawdź inne przepisy, które przygotowała dla nas Marta Dymek z Jadłonomii: