[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Leczo z dynią i tempehem [zdrowy przepis]

Tempeh to tajna broń wegan i sekret siły roślinożernych biegaczy. Zawiera mnóstwo białka, żelaza, wapnia i magnezu. Podpowiadamy, jak wykorzystać go w kuchni i zrobić pyszne leczo z dynią. 

leczo fot. Jadłonomia

Pochodzi z Indonezji, gdzie od wieków wytwarza się go w ten sam sposób. Soję gotuje się na parze, następnie łuska, a potem dodaje zarodki kultur bakterii i ciasto zawija w liście palm. W ciągu 30 godzin zmienia się w gotowy do zjedzenia tempeh. Powodów, by po niego sięgnąć, jest mnóstwo – w przeciwieństwie do tofu ma cudowny, orzechowy smak, chrupiącą strukturę i doskonale smakuje bez marynat lub sosów.

Zawiera tyle białka, co mięso, a do tego jest świetnym źródłem żelaza, wapnia i magnezu. W lodówce zawsze mam kilka opakowań tempehu, najlepiej tego robionego w Polsce. Na początek sięgnijcie po wędzony – jeśli uda wam się nie zjeść wszystkiego, resztę podsmażcie i przygotujcie szybkie leczo.

REKLAMA
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 kilogram dyni,
  • 1 opakowanie wędzonego tempehu (200 g),
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Cebulę pokrój w półksiężyce, a tempeh w drobną kostkę. Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj tempeh z cebulą i smaż 3-5 min.

2. W międzyczasie paprykę i dynię (wcześniej ją obierz) pokrój w grubą kostkę, warzywa dodaj do tempehu, dokładnie zamieszaj i smaż 5 min. Po ich upływie dodaj wszystkie rodzaje sproszkowanych papryk, zamieszaj i smaż kolejne 5-8 min.

3. Na koniec dodaj pomidory, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj 5 min. Dzięki tempehowi leczo jest naprawdę sycące, więc niepotrzebne są żadne dodatki.  

Przepis według pomysłu Marty Dymek, autorki najpopularniejszego wegańskiego bloga kulinarnego – jadłonomia. com. Zmienia buraki w ciasto czekoladowe, z natki kręci pesto, a z liści kalafiora robi chipsy.

Wypróbuj także przepisy na kolacje z makaronem oraz ryż z krewetkami

WH 10/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij