Leczo w wersji oryginalnej [sprawdzony przepis]

To fantastyczne danie naszych bratanków Węgrów jest najlepszym sposobem na stałą obecność lata w naszej kuchni. Leczo pachnie i smakuje jak upalny lipcowy dzień, a w dodatku, gdy zrobisz te proste przepisy, będziesz mogła powiedzieć, patrząc na swoje dłonie: „Oto ręce, które leczo”.

leczo fot. Shutterstock.com

Wkład Węgier w międzynarodową kuchnię jest zadziwiająco duży. Oprócz leczo, jadanego powszechnie również w Polsce, Czechach, na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Austrii i Izraelu, jest oczywiście słynny gulasz, są naleśniki a la Gundel (deser o ustalonej światowej reputacji) i, rzecz jasna, tokaje wszystkich rodzajów. Dość powiedzieć, że we Francji dania z dużą ilością sproszkowanej czerwonej papryki nazywa się „a la hongroise”, czyli „po węgiersku”. Oryginalne węgierskie leczo to rodzaj warzywnego ragout z pomidorów i czerwonej papryki duszonych w garnku na smalcu z dodatkiem zeszklonej cebuli i doprawionych papryką w proszku. W takiej wersji leczo jest dodatkiem do mięs na talerzu, podobnie jak nasza marchewka z groszkiem czy zasmażana kapusta. Natomiast, gdy leczo ma być samodzielną potrawą dodaje się do niego podczas duszenia pokrojoną w plasterki kiełbasę. W Polsce do przygotowania leczo używa się oleju lub oliwy oraz cukinii lub bakłażana i efekt końcowy (skądinąd, bardzo smaczny) bardziej przypomina francuskie ratatouille, niż węgierskie lecsó. Z tego powodu przygotowaliśmy przepisy w dwóch wersjach: a la hongroise i a la polonaise, czyli z i bez cukinii.

REKLAMA

Węgierskie leczo

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk
  • 6 pomidorów malinowych
  • 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 pęto kiełbasy
  • 3 łyżki smalcu
  • ½ szkl. passaty pomidorowej
  • 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki pieprzu

Sposób:

  1. Obierz cebule i dość grubo posiekaj. W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu smalec, dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli ok. 5 minut.
  2. Obierz ząbki czosnku i pokrój na plasterki ( Węgrzy go nie dodają, więc sama zdecyduj – naszym zdaniem, można). Kiełbasę pokrój na plasterki, te przekrój jeszcze raz na pół i razem z czosnkiem dodaj do cebuli. Wymieszaj i podsmażaj ok. 10 minut.
  3. Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je na mniejsze kawałki a następnie w paski o szerokości 1 cm. Dodaj papryki do garnka, wsyp słodką, wędzoną i ostrą sproszkowaną paprykę, wymieszaj, zmniejsz trochę ogień, wlej passatę, żeby leczo nie przywarło i przykryj. Duś ok. 20-25 minut, mieszając co 5-8 minut.
  4. Pomidory lekko natnij na krzyż od spodu, następnie sparz je wrzątkiem i zdejmij palcami skórkę. Pokrój je większe kawałki dorzuć do garnka. Wsyp płaską łyżeczkę soli oraz  1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj drewnianą łyżką i gotuj jeszcze ok. 5 minut – tym razem bez przykrywki.
  5. Spróbuj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem i podawaj z pieczywem, ryżem lub kaszą.

Polska wersja leczo do słoików

Składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 1,5 kg pomidorów malinowych
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryczka czerwonego chili
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4-5 łyżeczek soli, 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 1 łyżka papryki wędzonej, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób:

  1. Papryki pokrój na połówki ,wytnij gniazda nasienne i ułóż skórką do góry na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. 
  2. Wstaw do piekarnika 200 stopni C (góra-dół) i piecz przez pół godziny. Następnie przełóż ją do szklanej misy, przykryj szczelnie folią spożywczą i zostaw na 30-40 minut, żeby się zaparzyła. Kiedy ostygnie, zdejmij skórkę, pokrój ją na mniejsze kawałki i odstaw razem z sokiem, który puściła. 
  3. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Cukinie obierz (nie musisz, jeżeli są młode i świeże), przekrój je wzdłuż na pół i wydrąż łyżką  nasiona. Pokrój cukinie w kostkę.
  4. W dużym garnku na oliwie zeszklij przez kilka minut cebulę i dorzuć drobno posiekaną papryczkę chili (sama zdecyduj, czy z pestkami, czy bez nich). Następnie dodaj do cebuli cukinię, sparzone i grubo posiekane bez skórki pomidory oraz przyprawy. Zamieszaj i duś pod przykryciem ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodaj upieczoną wcześniej paprykę razem z sokiem, dopraw jeszcze w razie potrzeby i gotuj kilka minut bez pokrywki.
  5. Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików, zostawiając 1,5 cm wolnego miejsca u góry. Zakręć (również wyparzonymi zakrętkami) i pasteryzuj w garnku z wrzątkiem do ¾ słoika przez 20 minut. Wyjmij, obróć słoiki do góry nogami i zostaw do ostygnięcia. Potem do szafki lub spiżarki, a zimą wystarczy podsmażyć trochę kiełbasy i dodać do niej zawartość słoika. Pyszny obiad w 5 minut.
Zobacz również:
Powiedz bye, bye pelikanom. A przy okazji powitaj silną i wyrzeźbioną górę ciała, dzięki której latem poczujesz się jeszcze pewniejsza siebie.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA