[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.2

Łatwy sposób, żeby mniej zjeść

Pewnie znasz kilka trików na ograniczenie apetytu: dokładniejsze przeżuwanie jedzenia, regularne picie wody albo pilnowanie właściwej ilości snu. Ale mamy dla Ciebie jeden patent – całkiem nowy i bardzo prosty – zmień talerze na czerwone, a zjesz z nich mniej.

Taki wniosek wynika z nowego badania, którego wyniki opublikowane zostały w czasopiśmie „Appetite”. Podczas eksperymentu naukowcy zaserwowali 240 badanym przekąski w postaci popcornu i czekoladowych chrupek na trzech rodzajach talerzy: niebieskich, białych i czerwonych. Okazało się, że Ci, którzy jedli z naczyń w kolorze czerwonym, pochłaniali mniej, niż stołujący się przy białej lub niebieskiej zastawie.

 

Dlaczego? Podczas gdy poprzednie badania sugerowały, że kontrast kolorystyczny pomiędzy jedzeniem a talerzem jest kluczowy (prawdopodobnie ze względu na większą widoczność ubytku każdego kęsa na tle talerza), nowsze obserwacje pozwalają sądzić, że ważniejszy jest jakiś inny aspekt sprawy – w końcu kontrast pomiędzy kawałkiem ciasta czekoladowego a białym talerzem jest większy niż między "murzynkiem" a talerzem czerwonym.

Zdaniem naukowców, może to być powiązane z mimowolnym kojarzeniem przez nasz umysł koloru czerwonego z niebezpieczeństwem i koniecznością zachowania ostrożności (znak stopu na drodze, sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu, światła stopu w aucie), co podświadomie powstrzymuje nas przed śmiałym podjadaniem przekąsek serwowanych na czerwonym tle.

Jednak naukowcy ostrzegają, że wyniki mogą być nie do końca powtarzalne w rzeczywistości. Chodzi bowiem o to, że naukowcy nie powiedzieli badanym o swoich intencjach dotyczących czerwonych talerzy, dlatego uzyskali podświadomy efekt. Innymi słowy, nie jest pewne, czy świadomie używając czerwonych talerzy w celu ograniczenia apetytu, uda Ci się oszukać swój mózg. Niezależnie od tego, nie zaszkodzi spróbować – zwłaszcza, że czerwona zastawa wygląda pięknie na świątecznym stole.

zdjęcie: Constantine Pankin 2013/shutterstock.com

 WH

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij