Ciastko z dziurką - truskawki i chia
Tutaj wnosimy w posagu truskawkowe antyoksydanty i witaminę C oraz kwasy omega-3 z nasion chia. Małżeństwo doskonałe.
DŻEM
Składniki (razem 320 g):
- 35 g truskawek
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
Sposób:
- Posiekaj truskawki i wrzuć je na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami wody.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na mały. Rozgnieć owoce widelcem i gotuj 5-7 minut.
- Zdejmij z ognia i wmieszaj resztę składników. Odstaw do przestudzenia. Jeżeli lubisz gładszą konsystencję, możesz całość zblendować.
CIASTECZKA
Składniki:
- 150 g mielonych migdałów
- 260 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 125 ml oleju kokosowego
- 125 ml syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
Sposób:
- Rozgrzej piekarnik do 170 °C i wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Wymieszaj płynne składniki i przelej je do miski z suchymi. Ugniataj, aż wyrobisz ciasto. Jeżeli mikstura jest zbyt płynna, wstaw miskę do lodówki – schłodzi się i zastygnie.
- Rozsyp mąkę na blacie i rozwałkuj ciasto do grubości 5 mm. Wytnij 4-cm krążki – powinno Ci wyjść 50 sztuk – i raz jeszcze potraktuj je wałkiem.
- W 25 wytnij na środku małe kółeczko (lub serduszko, jak na zdjęciu) i wyłóż wszystkie ciastka na blachach. Użyj do wykładania szpatułki, żeby ciastka się nie połamały.
- Piecz 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Odstaw do wystygnięcia, a potem wysmaruj 25 sztuk (tych bez dziurki) dżemem (½ łyżeczki). Przykryj je dziurkowanymi ciastkami i już.
kcal 95 | tł. nas. 2,9 g | cukier 2,4 g | porcje 25
Zimowe lody - banan i kakao
Kakao jest potężnie wyposażone w magnez, który wzmocni mięśnie, a potas z bananów sprawi, że będą lepiej pracowały. Aha, użyj naprawdę dojrzałych bananów, bo mają wszystkiego więcej.
Składniki:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 dojrzałe banany bez skórki, plasterki, zamrożone
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki surowego kakao
- 125 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- gorzka czekolada i ziarna kawy do dekoracji
Sposób:
- Zalej kawę jedną łyżką gorącej wody, zamieszaj i pozwól jej lekko ostygnąć.
- Wrzuć banany do blendera i zmiksuj pulsująco, aż uzyskasz gęstą, kremową masę.
- Dodaj kawę, kakao, mleko kokosowe, syrop klonowy i znowu włącz blender. Gdy masa będzie gotowa, szpatułką zdrap ją ze ścianek blendera, by nic się nie zmarnowało. Szpatułkę należy potem oblizać
- Przełóż masę do silikonowych foremek i wstaw do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
- Wyciągnij na jakieś 10 minut przed podaniem, żeby lody nieco odtajały i zmiękły.
- Podawaj ze startą, gorzką czekoladą na wierzchu i ziarenkiem kawy dla urody.
kcal 110 | tł. nas. 4 g | cukier 7 g | porcje 8
Keks - marchewka i orzechy
Stały bywalec w naszych kuchniach, ale z mąką migdałową ułatwiającą trawienie i świetnymi tłuszczami z orzechów.
Składniki:
- 130 g mąki orkiszowej
- 115 g mąki migdałowej
- 90 g orzechów włoskich, posiekanych
- 60 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 małe marchewki, obrane i drobno starte
- 120 ml oleju kokosowego
- 120 ml niesłodzonego mleka migdałowego
- 120 ml syropu klonowego
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- POLEWA:
- 80 g nerkowców, namoczonych
- 1 łyżka syropu klonowego
- ½ łyżeczki wanilii w proszku
- 3-5 łyżek niesłodzonego mleka migdałowego
- ½ cytryny
Sposób:
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Dno foremki (18,5 cm x 8,5 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a ścianki wysmaruj olejem.
- W dużej misce wymieszaj mokre produkty (zostawiając trochę orzechów i marchewki do dekoracji), w innej wymieszaj suche.
- Teraz połącz ze sobą zawartość obu misek, dobrze wymieszaj i łyżką przełóż do foremki. Piecz 60-70 minut, aż ciasto zbrązowieje na wierzchu. Teraz otwórz, wyjmij i zostaw w foremce do ostudzenia. Jeżeli Ci pilno, to po 20 minutach możesz wstawić formę do lodówki.
- Odsącz orzechy nerkowca i zblenduj je na gładko. Dodaj syrop, proszek waniliowy, mleko, startą skórkę cytrynową i sok. Znowu zblenduj na gładko. Przelej do miski i wstaw do lodówki na 10 min.
- Wyjmij ciasto z formy, łyżką nałóż polewę, posyp startą marchewką i posiekanymi orzechami włoskimi.
- Serwuj małymi porcyjkami, bo łasuchować też trzeba z głową, a kalorie nie śpią.
kcal 170 | tł. nas. 5,6 g | cukier 6,4 g | porcje 15
Sernik - maliny i daktyle
W tym serniku jest wszystko, co najzdrowsze, ale nie ma sera. Są za to przeciwutleniacze.
Składniki:
- BAZA:
- 180 g daktyli, bez pestek
- 40 g surowych pistacji
- 115 g surowych migdałów
- NADZIENIE:
- 1 cytryna
- 400 g mleka kokosowego (zimnego, z puszki) •
- 310 g nerkowców, namoczonych 24 h, odsączonych
- 60 ml miodu
- 60 ml oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 185 g malin
- POSYPKA:
- 2 łyżki pistacji, posiekanych
- 2 łyżki jadalnych płatków róż
Sposób:
- Zblenduj wszystkie składniki bazy na gładko. Przełóż masę do tortownicy, dociśnij talerzem lub pokrywką i wstaw do lodówki.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i odstaw; sok z cytryny wyciśnij do blendera. Wrzuć do niego kokosową śmietanę z puszki (ok. 150 g) i dodaj 2 łyżki mleka. Dorzuć resztę składników nadzienia (oprócz malin) i zblenduj na gładko.
- Odlej z mikstury 60 ml, a pozostałą część delikatnie wymieszaj z połową malin i połową startej skórki. Wyjmij z lodówki bazę i wyłóż na jej wierzch nieco ponad połowę mikstury.
- Zblenduj do gładkości pozostałe 60 ml i resztę malin. Wyłóż połowę masy, łyżka po łyżce, na wierzch sernika i rozprowadź.
- Połóż teraz na wierzch resztę mikstury z punktu 3, wygładź i znowu łyżka po łyżce wyłóż malinową miksturę z punktu 4. Delikatnie potrząśnij tortownicą, żeby ciasto się ułożyło i opadło.
- Wymieszaj posiekane pistacje z płatkami róż i posyp nimi wierzch ciasta. Została Ci jeszcze połowa startej skórki – także posyp nią ciasto. Wstaw do zamrażalnika na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Wyjmij z zamrażalnika na pół godziny przed podaniem.
- Podziel na naprawdę małe porcje, bo sernik jest tak samo pyszny, co kaloryczny.
kcal 190 | tł. nas. 6,4 g | cukier 5,2 g | porcje 15
Batony - czekolada, figi i popcorn
Popcorn rządzi, to jasne, ale nie ten polany masłem, z kilogramem soli lub cukru. Nasz jest leciuteńki i w dobrym towarzystwie.
Składniki:
- 6 suszonych fig
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 60 g popcornu w ziarnach
- 150 g masła kakaowego
- 2½ łyżki surowego kakao
- 3 łyżki syropu klonowego
- 60 g masła migdałowego
- 75 g surowych pistacji, posiekanych
- szczypta soli morskiej
Sposób:
- Wodą zalej figi w misce i odstaw na godzinę.
- Wyłóż dno 20-cm foremki papierem do pieczenia, a ścianki wysmaruj olejem kokosowym.
- Rozgrzej odrobinę oleju na dużej patelni, na średnim ogniu. Wrzuć ziarna popcornu i dodaj szczyptę soli. Wstrząśnij patelnią i przykryj ją.
- Potrzeba 5-7 minut, aby ziarna kukurydzy zaczęły wybuchać. Wstrząsaj regularnie patelnią, żeby jak najwięcej ziaren wybuchło i żeby jej nie spalić.
- W małym garnku rozpuść masło kakaowe, dosyp kakao w proszku i wlej syrop klonowy. Dobrze wymieszaj i czekolada gotowa.
- Odsącz figi i zrób z nich widelcem pastę. Dodaj do garnka z czekoladą razem z masłem migdałowym i połową posiekanych pistacji. Zamieszaj i zdejmij z ognia.
- Przesyp popcorn do dużej miski, wyrzucając wszystkie ziarna, które nie wybuchły. Przelej do miski czekoladę z garnka i bardzo dokładnie wymieszaj, by pokryła wszystkie ziarna.
- Przełóż miksturę z miski do foremki (pomóż sobie łyżką, żeby ją docisnąć) i posyp z wierzchu posiekanymi pistacjami. Jeszcze raz dociśnij łyżką i wstaw do lodówki (zmyłka z tą foremką i papierem do pieczenia, nie?) na 2 godziny. Potem zostaje już tylko pokroić i włączyć film.
kcal 160 | tł. nas. 7,9 g | cukier 3,4 g | porcje 10
Sprawdź także nasze przepisy na: budyń z kaszy jaglanej, miodowe pierniczki bez cukru oraz czekoladę z ziarnami i owocami.
Komentarze
~Aldona, 2018-12-28 21:35:47
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?