REKLAMA

Kwasy omega-3 i omega-6: najlepsze źródła

Kwasy omega dzielimy na: jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), czyli omega-9, i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), czyli omega-3 i -6.

Shutterstock

Kwasy n-9 to element, o który nie musisz się martwić. Znajdziesz je w oliwkach i wytwarzanej z nich oliwie, migdałach, orzechach laskowych, pistacjowych i brazylijskich, żółtku jaj oraz awokado.

ZOBACZ TEŻ: Strach przed koronawirusem. Jak go zmniejszyć

Zakup suplementów z dodatkiem kwasów omega-9 mija się z celem. To głównie kwasy omega-3 są towarem deficytowym” – wyjaśnia dietetyk Paweł Szewczyk.

Znajdziesz je w tłustych rybach morskich: łososiu, śledziach czy makreli.

A jeśli jesteś wege, istotnym źródłem n-3 są dla Ciebie nasiona lnu i pozyskiwany z nich olej, nasiona chia, orzechy włoskie lub laskowe, a także olej rzepakowy.

Omega-6 natomiast znajdziesz w olejach roślinnych i produktach z nich powstających (np. margarynach).

Idealnym przykładem oleju zasobnego w kwasy omega-6, z jedynie śladowymi ilościami omega-3, jest olej słonecznikowy” – podpowiada Szewczyk.

Główne dyskusje wzbudzają proporcje między omega-3 a omega-6. Okazuje się, że spożywamy znacznie więcej tych drugich (zalecany stosunek to 1:5, natomiast spożycie wynosi 1:10/20, a nawet 1:50 w USA). Wzrosty różnic wynikają przede wszystkim z diety ubogiej w ryby, a obfitej w żywność wysokoprzetworzoną.

Naukowcy zalecają jedzenie ryb i roślinnych źródeł omega-3, natomiast pojawia się coraz więcej doniesień o mniejszej roli stosunku omega-3/omega-6 w utrzymaniu zdrowia i sprawności – wyjaśnia ekspert. – Wspomina się raczej o »wystarczającym spożyciu kwasów omega-3«, zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie”.

Podsumowując: dbaj o dietę bogatą w omega-3, a jeśli trzeba, sięgnij po suplementy (zwłaszcza jeśli nie jesz ryb).

ZOBACZ TEŻ: Tłuszcze w kuchni - jakie wybierać?

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA