Czym jest kwas chlebowy?
Kwas chlebowy to słowiański napój, który powstaje w procesie fermentacji, na bazie chleba i drożdży. Od wieków ceniony przede wszystkim przez mieszkańców Rosji i Ukrainy (od XVI wieku jest uważany za napój narodowy), ale także Polski. Wyglądem przypomina piwo, ale te napoje nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem z dodatkiem delikatnej goryczy. Naturalny, tani i prosty w przyrządzeniu probiotyk nie bez powodu gości na stołach wielu Słowian.
Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego
• Gasi pragnienie – wiele osób chętnie sięga po kwas chlebowy podczas letnich upałów, ponieważ działa orzeźwiająco.
• Wzmacnia odporność – dzięki zawartości witamin wzmacnia układ immunologiczny, który nie tylko jest odpowiedzialny za budowanie odporności na przeziębienia i wirusy, ale także wiele innych chorób przewlekłych tj. choroby tarczycy czy reumatoidalne zapalenie stawów.
• Chroni jelita – kwas chlebowy jest powszechnie uznawany za probiotyk, czyli produkt, który reguluję mikroflorę jelitową i wspomaga pracę jelit.
• Reguluje procesy trawienne – polecany jest osobom cierpiącym na nadkwasotę, ponieważ stymuluje procesy trawienne, chroni m.in. żołądek i trzustkę. Ponadto, przyspiesza przemianę materii, dlatego jest skuteczny również przy odchudzaniu.
• Działa detoksykująco – kwas chlebowy oczyszcza organizm z toksyn, czyli substancji chemicznych zalegających w organizmie człowieka.
• Jest źródłem witamin i minerałów – zawiera witaminę C, która wspiera układ odpornościowy oraz witaminy gruby B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz ogólne samopoczucie. Ponadto zawiera selen i cynk, które wzmacniają włosy i paznokcie.
ZOBACZ: Olej CBD - właściwości zdrowotne
Właściwości urodowe kwasu chlebowego
Główną zaletą urodową kwasu chlebowego jest jego pozytywny wpływ na strukturę włosów i paznokci, co dzieję się ze względu na zawarty w nim cynk i selen. Dodatkowo witamina C (kwas askorbinowy) odżywia skórę, usuwa przebarwienia, a także redukuje stres oksydacyjny, co spowalnia starzenie się komórek.
Kwas chlebowy – przeciwwskazania
Mimo że kwas chlebowy do picia zawiera niewielkie ilości alkoholu (około 1,2%), z picia drinków z kwasem chlebowym powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią, aby nie wywołać niepożądanych skutków oraz nie zagrażać zdrowiu dziecka. Z tego samego względu nie mogą go również spożywać dzieci. Ponadto, nie zaleca się picia kwasu chlebowego osobom z marskością wątroby czy wrzodami żołądka. Jeśli zastanawiasz się czy na pewno możesz pić kwas chlebowy, skonsultuj się najpierw z lekarzem.
Jak stosować kwas chlebowy?
Kwas chlebowy to przede wszystkim orzeźwiający napój, po który wiele osób chętnie sięga szczególnie latem. Jednak warto zauważyć, że może być także stosowany jako dodatek do dań, np. jako dodatek do zup. Okroszka, czyli rosyjski chłodnik oraz mołdawska zupa czorba powstają właśnie na bazie zakwasu chlebowego do picia. Możesz także upiec chleb na kwasie chlebowym.
Przepis na chleb na kwasie chlebowym z siemieniem lnianym
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej chlebowej lub uniwersalnej bezglutenowej
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 330 ml kwasu chlebowego
- 50 g pestek siemienia lnianego
Przygotowanie:
Krok 1: Wygazuj kwas chlebowy, podgrzewając go w garnku na wolnym ogniu. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
Krok 2: Do kwasu dodaj drożdże z cukrem i solą. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj do połączenia składników. Garnek przykryj ściereczką lub pieluchą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Krok 3: Wyrośniętą masę przełóż do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp ziarnami siemienia lnianego. Ponownie przykryj masę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 3 godziny.
Krok 4: Piecz przez około 20-30 minut w temperaturze 230 stopni.
SPRAWDŹ: Goździki - właściwości zdrowotne