REKLAMA

Kwas chlebowy: właściwości zdrowotne i urodowe

Kwas chlebowy to słodki, gazowany napój, który nie tylko gasi pragnienie, ale jest także naturalnym probiotykiem i źródłem witamin. Jak wpływa na nasze zdrowie oraz urodę? Przygotuj go według przepisu i przekonaj się sama. 

kwas chlebowy fot. Shutterstock.com

Czym jest kwas chlebowy? 

Kwas chlebowy to słowiański napój, który powstaje w procesie fermentacji, na bazie chleba i drożdży. Od wieków ceniony przede wszystkim przez mieszkańców Rosji i Ukrainy (od XVI wieku jest uważany za napój narodowy), ale także Polski. Wyglądem przypomina piwo, ale te napoje nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem z dodatkiem delikatnej goryczy. Naturalny, tani i prosty w przyrządzeniu probiotyk nie bez powodu gości na stołach wielu Słowian. 

REKLAMA

Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego

• Gasi pragnienie – wiele osób chętnie sięga po kwas chlebowy podczas letnich upałów, ponieważ działa orzeźwiająco.   

• Wzmacnia odpornośćdzięki zawartości witamin wzmacnia układ immunologiczny, który nie tylko jest odpowiedzialny za budowanie odporności na przeziębienia i wirusy, ale także wiele innych chorób przewlekłych tj. choroby tarczycy czy reumatoidalne zapalenie stawów. 

• Chroni jelita – kwas chlebowy jest powszechnie uznawany za probiotyk, czyli produkt, który reguluję mikroflorę jelitową i wspomaga pracę jelit. 

Reguluje procesy trawienne – polecany jest osobom cierpiącym na nadkwasotę, ponieważ stymuluje procesy trawienne, chroni m.in. żołądek i trzustkę. Ponadto, przyspiesza przemianę materii, dlatego jest skuteczny również przy odchudzaniu. 

Działa detoksykująco – kwas chlebowy oczyszcza organizm z toksyn, czyli substancji chemicznych zalegających w organizmie człowieka.  

Jest źródłem witamin i minerałów – zawiera witaminę C, która wspiera układ odpornościowy oraz witaminy gruby B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz ogólne samopoczucie. Ponadto zawiera selen i cynk, które wzmacniają włosy i paznokcie. 

ZOBACZ: Olej CBD - właściwości zdrowotne

Właściwości urodowe kwasu chlebowego

Główną zaletą urodową kwasu chlebowego jest jego pozytywny wpływ na strukturę włosów i paznokci, co dzieję się ze względu na zawarty w nim cynk i selen. Dodatkowo witamina C (kwas askorbinowy) odżywia skórę, usuwa przebarwienia, a także redukuje stres oksydacyjny, co spowalnia starzenie się komórek. 

Kwas chlebowy – przeciwwskazania

Mimo że kwas chlebowy do picia zawiera niewielkie ilości alkoholu (około 1,2%), z picia drinków z kwasem chlebowym powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią, aby nie wywołać niepożądanych skutków oraz nie zagrażać zdrowiu dziecka. Z tego samego względu nie mogą go również spożywać dzieci. Ponadto, nie zaleca się picia kwasu chlebowego osobom z marskością wątroby czy wrzodami żołądka. Jeśli zastanawiasz się czy na pewno możesz pić kwas chlebowy, skonsultuj się najpierw z lekarzem. 

Jak stosować kwas chlebowy? 

Kwas chlebowy to przede wszystkim orzeźwiający napój, po który wiele osób chętnie sięga szczególnie latem. Jednak warto zauważyć, że może być także stosowany jako dodatek do dań, np. jako dodatek do zup. Okroszka, czyli rosyjski chłodnik oraz mołdawska zupa czorba powstają właśnie na bazie zakwasu chlebowego do picia. Możesz także upiec chleb na kwasie chlebowym. 

Przepis na chleb na kwasie chlebowym z siemieniem lnianym

Składniki: 

  • 50 dag mąki pszennej chlebowej lub uniwersalnej bezglutenowej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 330 ml kwasu chlebowego
  • 50 g pestek siemienia lnianego  

Przygotowanie: 

Krok 1: Wygazuj kwas chlebowy, podgrzewając go w garnku na wolnym ogniu. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia. 

Krok 2: Do kwasu dodaj drożdże z cukrem i solą. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj do połączenia składników. Garnek przykryj ściereczką lub pieluchą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny. 

Krok 3: Wyrośniętą masę przełóż do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp ziarnami siemienia lnianego. Ponownie przykryj masę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 3 godziny. 

Krok 4: Piecz przez około 20-30 minut w temperaturze 230 stopni. 

SPRAWDŹ: Goździki - właściwości zdrowotne

REKLAMA

REKLAMA

Jak zrobić kwas chlebowy? 

Kwas chlebowy dostaniesz w niejednym sklepie z produktami spożywczymi oraz w sklepach internetowych. Zanim go kupisz, sprawdź uważnie skład, który powinien zawierać: sód jęczmienny lub żytni (ewentualnie pszenny z domieszką mąki razowej), cukier i drożdże. 

Jeśli jest inaczej, odłóż produkt na półkę, bo może właśnie prawie nabrałaś się na sprytny zabieg producenta, który chciał Ci wcisnąć pełny konserwantów, pozbawiony jakikolwiek składników odżywczych napój o smaku kwasu chlebowego. 

Kwas chlebowy możesz też sama przygotować w domu. Przepis jest bardzo prosty. 

Przepis na kwas chlebowy

Składniki: 

  • 25 dag czerstwego chleba razowego lub żytniego (najlepiej z domowego wypieku)
  • 2 litry wody
  • ½ szklanki cukru
  • 10 g drożdży
  • kilka rodzynek

Przygotowanie: 

Krok 1: Pokrojony w kostkę chleb włóż do piekarnika i podpiecz do zarumienienia w temperaturze około 220 stopni. W tym samym czasie możesz zagotować wodę w garnku. 

Krok 2: Do zagotowanej wody rzuć wcześniej ostudzony chleb. Odstaw do nasączenia najlepiej na całą noc. 

Krok 3: Po tym czasie odcedź chleb, używając w tym celu gęstego sita lub gazy. 

Krok 4: Rozpuść cukier i drożdże w misce z letnią wodą i odstaw na około godzinę. 

Krok 5: Dodaj drożdże i cukier do odcedzonej wody i odstaw miksturę na 24 godziny. 

Krok 6: Wodę odcedź jeszcze raz i przelewaj do butelek. Do każdej z nich wrzuć też kilka rodzynek. 

Odstaw butelki na około 3 dni. W tym czasie przebiegnie proces fermentacji, który może spowodować silne nagazowanie butelek, dlatego bądź ostrożna podczas otwierania. Kiedy napój będzie już gotowy, przechowuj go w lodówce, dzięki czemu dłużej będzie przydatny do spożycia (nawet do miesiąca). 

ZOBACZ TEŻ: Dieta baletnicy - czy jest zdrowa? Zasady, efekty, opinia eksperta

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA