Przepis na koreańskiego kurczaka z makaronem ryżowym
Kcal: 519 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 12,6 g l Tł. nasyc.: 3,2 g l
Składniki (na 4 porcje):
- 4 uda kurczaka (500 g), mięso bez skóry i kości, pokrojone w paski
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki pasty chili
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 2 marchewki, słupki
- 1 czerwona papryka, paski
- 6 dymek, plasterki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 300 g makaronu ryżowego, ugotowanego
- garść orzeszków ziemnych, uprażonych, posiekanych
- garść kolendry
Patent WH: To danie samo wygląda i smakuje doskonale, a w towarzystwie rieslinga jest boskie.
Sposób przygotowania:
1. Mięso zamarynuj w misce z sosem sojowym, pastą chili, octem, czosnkiem i miodem.
2. Rozgrzej w woku olej arachidowy, aż zacznie lekko dymić. Wrzuć kawałki kurczaka i energicznie mieszaj przez 4-5 minut podczas smażenia – właśnie wykonałaś słynną, azjatycką technikę stir-fry.
Przełóż mięso na talerz. Dodaj odrobinę oleju do woka i wrzuć warzywa: marchewki, paprykę i posiekane dymki. Znowu kłania się stir-fry, ale tym razem przez 2 minuty. Wlej do woka z warzywami resztę marynaty i gotuj jeszcze chwilę, aż płyn wyparuje.
3. Skrop kurczaka i warzywa olejem sezamowym i wyłóż je na ugotowanym makaronie. Teraz już tylko finisz, czyli posypka z uprażonych orzeszków ziemnych i posiekanej, świeżej kolendry.
Lubisz orientalne dania, ale nie lubisz poświęcać zbyt wiele czasu na gotowanie? Świetnie! Mamy coś dla Ciebie. Wypróbuj zupę pho z shitake lub ryż z krewetkami.
WH 03/2016
Komentarze