Przyjechały do nas z Hollywood, który nie słynie ze wstrzemięźliwości, ale ze skuteczności już tak. Wyglądają, jakby szef kuchni wszedł do biomarketu i zażądał wszystkich najzdrowszych rzeczy świata, bo w składnikach mamy same żywieniowe hiciory. Wszystkie zresztą dostępne u nas, więc warto poszperać w sieci. Jeżeli uda Ci się nie zjeść wszystkich od razu, to w lodówce wytrzymają bez strat 2 tygodnie, a w zamrażalniku 3 miesiące. Przed Tobą wielka próba silnej woli.

PORANNA DAWKA ENERGII
- 70 g orzechów brazylijskich
- 30 g pestek słonecznika
- 120 g suszonych jabłek
- 10 g ashwagandha
- 1 łyżeczka spiruliny
- 40 g białka konopnego
- 2 łyżeczki proszku acai
- 1/2 banana
- 30 g miodu
- 20 ml oleju kokosowego
- wiórki kokosowe
Zblenduj orzechy ze słonecznikiem. Teraz wrzuć do blendera jabłka, sproszkowane zioło ashwagandha, spirulinę, białko, jagody acai, banana, miód i zmiksuj, dolewając oleju kokosowego. Uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych.
Samo dobro: Ashwagandha, zwana indyjskim żeń-szeniem, zwiększa wydolność fizyczną, koordynację psychomotoryczną i poprawia refleks. Zresztą w tych kulkach wszystkie składniki są masakrycznie zdrowe.
Sztuk 10 | 150 kcal | 4 g białko | Czas 10 min

SYTOŚĆ NA DŁUŻEJ
- 50 g migdałów
- 25 g orzechów laskowych
- 40 g białka z brązowego ryżu
- 40 g żurawiny
- 10 g jagód goji, chia, białka konopnego, pestek słonecznika i dyni
- 35 ml oleju kokosowego
- 30 ml syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Upraż orzechy i zblenduj z migdałami i białkiem ryżowym. Odstaw. Zblenduj żurawinę, dorzuć resztę składników i znowu włącz maszynę. Dodaj teraz masę orzechową i jeszcze raz zblenduj. Wstaw do lodówki na 20 minut i utocz kulki. Gotowe.
Samo dobro: Nasiona chia pęcznieją w żołądku, a dynia napakowana jest błonnikiem. Efekt? Do lunchu nie pomyślisz o jedzeniu.
Sztuk 7 | 217 kcal | 8,2 g białko | Czas 30 min

PRZEDTRENINGOWE WZMOCNIENIE
- 225 g daktyli
- 50 g masła orzechowego
- 30 g białka z brązowego ryżu
- 10 g macy w proszku
- 20 ml syropu klonowego
- 30 ml oleju kokosowego
- 50 g orzechów laskowych
- 200 g gorzkiej czekolady
Zblenduj daktyle, oczywiście bez pestek. Dorzuć masło orzechowe, białko ryżowe, macę i syrop, i znowu zblenduj. Wymieszaj z olejem i wstaw do lodówki, by masa stwardniała. Upraż 11 orzechów laskowych, uformuj kulki z masy i wciśnij do każdej po orzechu. Zanurz kulki w roztopionej czekoladzie, wystudź i znowu zanurz. Posyp pokruszonymi orzechami.
Samo dobro: Witaminy grupy B i cynk w macy zwiększą Twoją wytrzymałość na treningu.
Sztuk 11 | 423 kcal | 7,3 g białko | Czas 40 min

WIĘKSZA ODPORNOŚĆ
- 30 g orzechów pekan
- 20 g daktyli
- 70 g masła orzechowego
- 40 g tahini
- 30 g białka z brązowego ryżu
- 7 g kakao
- 25 g miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 ml oleju kokosowego
- 30 g ziaren sezamu
O kulkach już wiesz wszystko, więc zblenduj orzechy z posiekanymi daktylami. Dodaj wszystkie składniki oprócz oleju i znowu zblenduj. Wlej roztopiony olej i jeszcze raz zblenduj. Uformuj kulki i obtocz je w sezamie. Tadam!
Samo dobro: Cynamon i miód mają silne właściwości przeciwzapalne, a oprócz tego pomagają szybciej dochodzić do siebie po kontuzjach i obrażeniach.
Sztuk 8 | 134 kcal | 8,1 g białko | Czas 20 min

PRZYJEMNOŚĆ PO TRENINGU
- 150 g suszonych moreli
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 10 g proszek z baobaba
- 100 g migdałów
- 30 g białka z brązowego ryżu
- 30 ml syropu klonowego
- 15 ml oleju kokosowego
- 30 g wiórków kokosowych
Zblenduj 100 g moreli, skórkę i sok z cytryny, i baobab. Zrób kulki i wstaw do lodówki. Teraz zblenduj migdały, resztę moreli, białko, roztopiony olej i wiórki. Uformuj z tego drugą warstwę na kulkach i wstaw do lodówki na godzinę.
Samo dobro: Owoce i baobab są potężnym zasobem witaminy C, która pomoże metabolizować białko dla dobra Twoich mięśni.
Sztuk 8 | 185 kcal | 6,9 g białko | Czas 10 min

KULKI JAK U MAMY
- 75 g masła orzechowego
- 20 ml oleju kokosowego
- 10 g syropu z agawy
- 5 g wanilli
- 30 g białka z brązowego ryżu
- 35 g dmuchanej quinoa
- 30 g amarantusa, uprażonego
- 50 g białej czekolady
W misce wymieszaj masło, olej, syrop, wanilię i zrób im kąpiel wodną, czyli połóż miskę na garnku z wrzącą wodą. Dodaj białko, quinoa i amarantus, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut. Roztop czekoladę i zrób z niej czapeczkę na kulkach. Pozwól jej zastygnąć, zanim zjesz.
Samo dobro: Białko z brązowego ryżu ma profil aminokwasów najbardziej zbliżony do mleka matki, którym karmiono Cię w odległym niemowlęctwie. I sama zobacz, jaka piękna i duża wyrosłaś.
Sztuk 7 | 175 kcal | 7,5 g białko | Czas 30 min

METABOLIZM W OGNIU
- 100 g migdałów
- 50 g żurawiny
- skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 40 g białka z brązowego ryżu
- 5 g acai w proszku
- 3 g pieprzu cayenne
- 25 g oleju kokosowego
- 50 g jagód goji
- 50 g płatków migdałów
Zblenduj całe migdały na kawałki. Dodaj żurawinę, skórki, białko, proszek acai, pieprz i powtórz blendowanie. Dolej roztopiony olej i wrzuć jagody goji (wcześniej namoczone w wodzie) – delikatnie wymieszaj. Uformuj zwarte kulki i obtocz je w uprażonych płatkach migdałów.
Samo dobro: Cudowne działanie pieprzu cayenne nie ogranicza się do wzmacniania odporności i zwalczania bakterii. Twój metabolizm dostanie takiego przyspieszenia, że ledwo za nim nadążysz.
Sztuk 9 | 191 kcal | 8,6 g białko | Czas 10 min

MOCNIEJSZE KOŚCI
- 30 g ksylitolu
- 90 g masła, miękkiego
- 80g mąki pszennej
- 40g białka z brązowego ryżu
- 10g ekstraktu wanili
- 50g jagód goji
Wsyp ksylitol i zblenduj, aż zacznie przypominać cukier puder. W misce utrzyj masło i powoli, ciągle ucierając, dodaj mąkę, białko, ksylitol, wanilię i szczyptę soli. Delikatnie wmieszaj jagody goji (wcześniej namoczone w wodzie). Uformuj kulki.
Samo dobro: Jagody goji zaliczane są do superfoods i znane są od 2500 lat. Obniżają poziom glukozy we krwi, poprawiają stan stawów i kości i wzmacniają system odpornościowy.

DOŁADOWANIE DLA MIĘŚNI
- 1 awokado
- 2 banany
- 300 g śmietanki kokosowej
- 40 g miodu
- 50 g białka z brązowego ryżu
- 45 g śruty kakaowej
- 200 g czarnej czekolady, roztopionej
Rozgnieć razem awokado, banany, śmietankę, miód i białko, aż nabiorą gładkości. Dodaj śrutę kakaową, zostawiając 5 g na przybranie. Zamroź masę, a potem za pomocą łyżki do lodów uformuj kulki. Zanurz je w roztopionej czekoladzie i posyp resztą śruty. Najlepsze do jedzenia są zimne.
Samo dobro: Awokado i banany są pełne potasu, a w duecie nie mają sobie równych. Dla zdrowia mięśni to manna z nieba.
Sztuk 20 | 142 kcal | 3,5 g białko | Czas 20 min

BEZKARNE ŁASUCHOWANIE
- 25 g białka z brązowego ryżu
- 15 g cukru kokosowego
- 25 g mąki kokosowej
- 15 g oleju kokosowego
- 30 g masła migdałowego
- 50 ml mleka migdałowego
- 5 g ekstraktu wanilii
- 30 g śruty kakaowej
Wyciągnij znowu blender, wrzuć białko, cukier, mąkę i wziuuut. Dodaj roztopiony olej, masło, mleko migdałowe, wanilię, szczyptę soli i wciśnij guzik. Wziuuut. Dorzuć śrutę kakaową i wymieszaj łyżką tym razem bez wziuuut. Zmocz wodą dłonie i uformuj kulki.
Samo dobro: Masło migdałowe zapobiega skokom cukru we krwi, które są niemiłą specjalnością słodkich deserów.
Sztuk 8 | 80 kcal | 4 g białko | Czas 15 min
Zobacz też inne przepisy na zdrowe słodycze: owocowe sorbety, czekoladę z ziarnami i ciasteczka bez mąki oraz cukru.
Komentarze