[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Kulki mocy: 10 przepisów na zdrowe przekąski

Jeszcze nigdy dodatkowa porcja białka nie była tak dobra i zdrowa. Jedna lub dwie kulki zapewnią Ci 15% dziennego zapotrzebowania i 1500% smaku.

kulki mocy fot. shutterstock

Przyjechały do nas z Hollywood, który nie słynie ze wstrzemięźliwości, ale ze skuteczności już tak. Wyglądają, jakby szef kuchni wszedł do biomarketu i zażądał wszystkich najzdrowszych rzeczy świata, bo w składnikach mamy same żywieniowe hiciory. Wszystkie zresztą dostępne u nas, więc warto poszperać w sieci. Jeżeli uda Ci się nie zjeść wszystkich od razu, to w lodówce wytrzymają bez strat 2 tygodnie, a w zamrażalniku 3 miesiące. Przed Tobą wielka próba silnej woli.

fot. Kat Pisiolek

PORANNA DAWKA ENERGII

  • 70 g orzechów brazylijskich
  • 30 g pestek słonecznika 
  • 120 g suszonych jabłek 
  • 10 g ashwagandha 
  • 1 łyżeczka spiruliny 
  • 40 g białka konopnego 
  • 2 łyżeczki proszku acai
  • 1/2 banana
  • 30 g miodu
  • 20 ml oleju kokosowego 
  • wiórki kokosowe

Zblenduj orzechy ze słonecznikiem. Teraz wrzuć do blendera jabłka, sproszkowane zioło ashwagandha, spirulinę, białko, jagody acai, banana, miód i zmiksuj, dolewając oleju kokosowego. Uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych.

Samo dobro: Ashwagandha, zwana indyjskim żeń-szeniem, zwiększa wydolność fizyczną, koordynację psychomotoryczną i poprawia refleks. Zresztą w tych kulkach wszystkie składniki są masakrycznie zdrowe.

Sztuk 10 | 150 kcal | 4 g białko | Czas 10 min

fot. Kat Pisiolek

SYTOŚĆ NA DŁUŻEJ

  • 50 g migdałów
  • 25 g orzechów laskowych 
  • 40 g białka z brązowego ryżu 
  • 40 g żurawiny 
  • 10 g jagód goji, chia, białka konopnego, pestek słonecznika i dyni 
  • 35 ml oleju kokosowego 
  • 30 ml syropu klonowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Upraż orzechy i zblenduj z migdałami i białkiem ryżowym. Odstaw. Zblenduj żurawinę, dorzuć resztę składników i znowu włącz maszynę. Dodaj teraz masę orzechową i jeszcze raz zblenduj. Wstaw do lodówki na 20 minut i utocz kulki. Gotowe.

Samo dobro: Nasiona chia pęcznieją w żołądku, a dynia napakowana jest błonnikiem. Efekt? Do lunchu nie pomyślisz o jedzeniu.

Sztuk 7 | 217 kcal | 8,2 g białko | Czas 30 min

fot. Kat Pisiolek

PRZEDTRENINGOWE WZMOCNIENIE

  • 225 g daktyli 
  • 50 g masła orzechowego 
  • 30 g białka z brązowego ryżu
  • 10 g macy w proszku
  • 20 ml syropu klonowego
  • 30 ml oleju kokosowego
  • 50 g orzechów laskowych 
  • 200 g gorzkiej czekolady

Zblenduj daktyle, oczywiście bez pestek. Dorzuć masło orzechowe, białko ryżowe, macę i syrop, i znowu zblenduj. Wymieszaj z olejem i wstaw do lodówki, by masa stwardniała. Upraż 11 orzechów laskowych, uformuj kulki z masy i wciśnij do każdej po orzechu. Zanurz kulki w roztopionej czekoladzie, wystudź i znowu zanurz. Posyp pokruszonymi orzechami.

Samo dobro: Witaminy grupy B i cynk w macy zwiększą Twoją wytrzymałość na treningu.

Sztuk 11 | 423 kcal | 7,3 g białko | Czas 40 min

fot. Kat Pisiolek

WIĘKSZA ODPORNOŚĆ

  • 30 g orzechów pekan 
  • 20 g daktyli 
  • 70 g masła orzechowego 
  • 40 g tahini 
  • 30 g białka z brązowego ryżu 
  • 7 g kakao 
  • 25 g miodu 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 20 ml oleju kokosowego 
  • 30 g ziaren sezamu 

O kulkach już wiesz wszystko, więc zblenduj orzechy z posiekanymi daktylami. Dodaj wszystkie składniki oprócz oleju i znowu zblenduj. Wlej roztopiony olej i jeszcze raz zblenduj. Uformuj kulki i obtocz je w sezamie. Tadam!

Samo dobro: Cynamon i miód mają silne właściwości przeciwzapalne, a oprócz tego pomagają szybciej dochodzić do siebie po kontuzjach i obrażeniach.

Sztuk 8 | 134 kcal | 8,1 g białko | Czas 20 min

fot. Kat Pisiolek

PRZYJEMNOŚĆ PO TRENINGU

  • 150 g suszonych moreli
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 g proszek z baobaba
  • 100 g migdałów 
  • 30 g białka z brązowego ryżu
  • 30 ml syropu klonowego
  • 15 ml oleju kokosowego
  • 30 g wiórków kokosowych

Zblenduj 100 g moreli, skórkę i sok z cytryny, i baobab. Zrób kulki i wstaw do lodówki. Teraz zblenduj migdały, resztę moreli, białko, roztopiony olej i wiórki. Uformuj z tego drugą warstwę na kulkach i wstaw do lodówki na godzinę.

Samo dobro: Owoce i baobab są potężnym zasobem witaminy C, która pomoże metabolizować białko dla dobra Twoich mięśni.

Sztuk 8 | 185 kcal | 6,9 g białko | Czas 10 min

fot. Kat Pisiolek

KULKI JAK U MAMY

  • 75 g masła orzechowego 
  • 20 ml oleju kokosowego 
  • 10 g syropu z agawy 
  • 5 g wanilli
  • 30 g białka z brązowego ryżu 
  • 35 g dmuchanej quinoa
  • 30 g amarantusa, uprażonego
  • 50 g białej czekolady

W misce wymieszaj masło, olej, syrop, wanilię i zrób im kąpiel wodną, czyli połóż miskę na garnku z wrzącą wodą. Dodaj białko, quinoa i amarantus, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut. Roztop czekoladę i zrób z niej czapeczkę na kulkach. Pozwól jej zastygnąć, zanim zjesz.

Samo dobro: Białko z brązowego ryżu ma profil aminokwasów najbardziej zbliżony do mleka matki, którym karmiono Cię w odległym niemowlęctwie. I sama zobacz, jaka piękna i duża wyrosłaś.

Sztuk 7 | 175 kcal | 7,5 g białko | Czas 30 min

fot. Kat Pisiolek

METABOLIZM W OGNIU

  • 100 g migdałów 
  • 50 g żurawiny 
  • skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny 
  • 40 g białka z brązowego ryżu 
  • 5 g acai w proszku 
  • 3 g pieprzu cayenne 
  • 25 g oleju kokosowego
  • 50 g jagód goji
  • 50 g płatków migdałów 

Zblenduj całe migdały na kawałki. Dodaj żurawinę, skórki, białko, proszek acai, pieprz i powtórz blendowanie. Dolej roztopiony olej i wrzuć jagody goji (wcześniej namoczone w wodzie) – delikatnie wymieszaj. Uformuj zwarte kulki i obtocz je w uprażonych płatkach migdałów.

Samo dobro: Cudowne działanie pieprzu cayenne nie ogranicza się do wzmacniania odporności i zwalczania bakterii. Twój metabolizm dostanie takiego przyspieszenia, że ledwo za nim nadążysz.

Sztuk 9 | 191 kcal | 8,6 g białko | Czas 10 min

fot. Kat Pisiolek

MOCNIEJSZE KOŚCI 

  • 30 g ksylitolu 
  • 90 g masła, miękkiego 
  • 80g mąki pszennej 
  • 40g białka z brązowego ryżu
  • 10g ekstraktu wanili
  • 50g jagód goji

Wsyp ksylitol i zblenduj, aż zacznie przypominać cukier puder. W misce utrzyj masło i powoli, ciągle ucierając, dodaj mąkę, białko, ksylitol, wanilię i szczyptę soli. Delikatnie wmieszaj jagody goji (wcześniej namoczone w wodzie). Uformuj kulki.

Samo dobro: Jagody goji zaliczane są do superfoods i znane są od 2500 lat. Obniżają poziom glukozy we krwi, poprawiają stan stawów i kości i wzmacniają system odpornościowy.

fot. Kat Pisiolek

DOŁADOWANIE DLA MIĘŚNI

  • 1 awokado
  • 2 banany
  • 300 g śmietanki kokosowej
  • 40 g miodu
  • 50 g białka z brązowego ryżu
  • 45 g śruty kakaowej 
  • 200 g czarnej czekolady, roztopionej

Rozgnieć razem awokado, banany, śmietankę, miód i białko, aż nabiorą gładkości. Dodaj śrutę kakaową, zostawiając 5 g na przybranie. Zamroź masę, a potem za pomocą łyżki do lodów uformuj kulki. Zanurz je w roztopionej czekoladzie i posyp resztą śruty. Najlepsze do jedzenia są zimne.

Samo dobro: Awokado i banany są pełne potasu, a w duecie nie mają sobie równych. Dla zdrowia mięśni to manna z nieba.

Sztuk 20 | 142 kcal | 3,5 g białko | Czas 20 min

fot. Kat Pisiolek

BEZKARNE ŁASUCHOWANIE

  • 25 g białka z brązowego ryżu 
  • 15 g cukru kokosowego 
  • 25 g mąki kokosowej 
  • 15 g oleju kokosowego 
  • 30 g masła migdałowego
  • 50 ml mleka migdałowego
  • 5 g ekstraktu wanilii
  • 30 g śruty kakaowej

Wyciągnij znowu blender, wrzuć białko, cukier, mąkę i wziuuut. Dodaj roztopiony olej, masło, mleko migdałowe, wanilię, szczyptę soli i wciśnij guzik. Wziuuut. Dorzuć śrutę kakaową i wymieszaj łyżką tym razem bez wziuuut. Zmocz wodą dłonie i uformuj kulki.

REKLAMA

Samo dobro: Masło migdałowe zapobiega skokom cukru we krwi, które są niemiłą specjalnością słodkich deserów.

Sztuk 8 | 80 kcal | 4 g białko | Czas 15 min

Zobacz też inne przepisy na zdrowe słodycze: owocowe sorbety, czekoladę z ziarnami iciasteczka,6010,1" rel="nofollow"> ciasteczka bez mąki oraz cukru.


Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij