[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Kulinarne trendy na 2017 r. [superfoods, diety, nowości]

Migdały ziemne, fioletowe kalafiory i wodorosty. Znane od lat potrawy w stuningowanych wersjach, najnowsze superfoods i wegańskie zamienniki. My już wiemy, czym ludzie na całym świecie będą się zajadać w 2017 roku. Sprawdź naszą listę kulinarnych hitów! 

kulinarne trendy, cibora jadalna, orzechy tygrysie, migdały ziemne, superfoods Cibora jadalna – taka mała, a taka potężna!

W 2017 roku czeka nas wiele nowości w kuchni. Coraz więcej egzotycznych smaków będzie na wyciągnięcie ręki. Niektóre superfoods jedzone od tysięcy lat w najdalszych zakątkach świata, zawędrują w końcu także na nasze talerze. Ale nie samą egzotyką człowiek żyje! Nasze rodzime kulinarne cuda również zaczną podbijać świat.

Zobacz, jakie trendy już niedługo opanują nasze kuchnie, czego szukać na sklepowych półkach i na co zwrócić uwagę podczas zagranicznych podróży. Oto lista 10 kulinarnych trendów na 2017 rok!

1. Cibora jadalna

W nowym roku czas na nowe superfoods. Jagody Goji i nasiona chia w 2017 r. zdeklasuje cibora jadalna, czyli migdały ziemne (zwane też orzechami tygrysimi). Znajdziesz w nich mega dawkę wapnia, żelaza, magnezu i wielu witamin oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Cibora zawiera także sporo białka, więc na długo pomaga zapomnieć o głodzie i tym samym wspomoże Cię w walce o zgrabną sylwetkę.

Na tym nie koniec: cibora reguluje także metabolizm oraz zapobiega zaparciom i biegunkom. Poza tym działa moczopędnie – pomoże więc pozbyć się nadmiaru toksyn i zatrzymanej wody z organizmu. Ukazuje się coraz więcej badań, które potwierdzają, że czarna odmiana tej rośliny wspiera regularną menstruację oraz może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.

Ta roślina wpływa pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale i samopoczucie. Dzięki witaminie B1 (tiaminie) poczujesz się zrelaksowana, poprawi się Twój nastrój, a mózg zacznie pracować na zwiększonych obrotach.

REKLAMA

REKLAMA

olej kokosowy, kokos, kulinarne trendy Czeka nas kokosowy zawrót głowy!

2. Kokos

Moda na kokos trwa już od kilku lat, ale tym razem szykuje się prawdziwe kokosowe szaleństwo. Osoby szukające alternatywy dla mleka krowiego, powinny rozejrzeć się za mlekiem kokosowym. W kuchni nie obejdzie się bez oleju kokosowego i mąki kokosowej. A do picia polecamy wodę kokosową, która zawiera dużo potasu i ma odczyn zasadowy, więc łagodzi bóle żołądka.

REKLAMA

kulinarne trendy, kiszona kapusta, kiszonki, przetwory Kiszona kapusta jest smaczna i zdrowa. Przekona się o tym cały świat.

3. Kiszonki

My o zdrowotnych właściwościach chociażby kiszonej kapusty wiemy już od dawna, ale świat dopiero odkrywa moc drzemiącą w sfermentowanych produktach.

Pamiętaj, że najzdrowsze są kiszonki domowe. Te ze sklepu zazwyczaj zawierają środki konserwujące przyspieszając proces fermentacji i pozbawiające produkt walorów odżywczych. Jeśli nie masz czasu na robienie domowych przetworów, kiszoną kapustę kupuj w osiedlowym warzywniaku u zaufanego sprzedawcy lub w sklepie ekologicznym.

REKLAMA

REKLAMA

probiotyki fot. shutterstock.com

4. Jogurty warzywne

Jogurty owocowe są już passé. W 2017 r. przyjdzie czas na jogurty warzywne. W USA coraz większa popularnością cieszą się jogurty o smaku marchewki, buraka czy pomidorów. Kupne – tak samo jak owocowe – zapewne okażą się kulinarnym bublem, dlatego dowiedz się, jak zrobić jogurt naturalny w domu i jedz go z różnymi warzywami.

REKLAMA

kulinarne trendy, arbuz Zjedz owoc, ale nie wypluwaj pestek.

5. Pestki z arbuza

Schłodzony, soczysty arbuzy latem to objawienie. W 92% składa się z wody, więc świetnie nawadnia. Smakuje wybornie (sprawdź niecodzienne przepisy z arbuzem). Ale mało kto wie, że w gorzkawych pestkach tego owocu tkwi prawdziwa moc. Znajdziesz w nich magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Wspomogą leczenie infekcji bakteryjnych i grzybiczych, biegunek, chorób układu oddechowego i skóry.Poza tym pestki arbuza pozwalają zwalczać bóle i stany zapalne, a dzięki obecności kukurborycyny obniżają ciśnienie krwi. Jak większość pestek i nasion mają jeden minus  są dosyć kaloryczne.

Aha, poczęstuj nimi także Twojego partnera – pestki arbuza to znany od starożytności afrodyzjak, który pomaga w utrzymaniu erekcji.

REKLAMA

REKLAMA

kulinarne trendy, fioletowe warzywa Fioletowe warzywa to bogactwo antyoksydantów.

6. Fioletowe warzywa

W 2017 r. to fiolet będzie nową czernią. Kalafior, bakłażan, szparagi, ziemniaki, kapusta, jagody, borówki, jeżyny – wszystkie te warzywa i owoce w różnych odcieniach fioletu coraz częściej będą gościć na naszych talerzach.

I dobrze, bo zawierają w sobie duże dawki zwalczających wolne rodniki antyoksydantów. Sprawdź, co się dzieje z Twoim organizmem, gdy jesz antyoksydanty.

REKLAMA

burgery fot. shutterstock.com

7. Wegańskie przysmaki

Chociaż w WH uważamy, że mięso i nabiał warto jeść, to przyznajemy jednocześnie, że kuchnia roślinna daje nam coraz więcej możliwości. W 2017 r. dieta wegańska będzie jeszcze popularniejsza.

Dlatego wcale nie kręcimy nosem i również w naszym serwisie często polecamy dania dla wegetarian i wegan, np. kuchnia wegańska w wersji de luxe.

REKLAMA

REKLAMA

wodorosty kelp fot. shutterstock.com

8. Wodorosty

Mogą wyglądać niezbyt atrakcyjnie, ale jeśli jeszcze nie próbowałaś wodorostów – w 2017 r. musisz to koniecznie zrobić! Zielone superfoods będziemy je dodawać do zielonych koktajlów, sałatek, ryżu, kaszy, kanapek czy deserów.

Są prawdziwą kopalnią składników odżywczych (m.in.: białka, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B) oraz cenione za niski stopień przetworzenia. Kupisz je w większych supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Jak by to powiedziały blogerki modowe: „wodorosty to kulinarne must have”.

REKLAMA

sałatka z awokado i rybą, kuchnia hawajska Kuchnia hawajska to dużo ryb, owoców morza i kolorów.

9. Kuchnie świata

W niespokojnych czasach przyszło nam żyć, nie ma co. Nie jesteśmy tygodnikiem politycznym, ale zdajemy sobie sprawę, że polityka oraz migracje ludności wpływają również na nasze kuchnie. W końcu jest ona elementem kultury.

W 2017 r. czekają więc na Ciebie smaki, których być może jeszcze nigdy nie próbowałaś. Specjaliści przewidują przede wszystkim trend na kuchnię filipińską i hawajską. Zapowiada się więc bardzo egzotycznie.

REKLAMA

REKLAMA

kulinarne trendy, matcha, zielona herbata, deser Lody, koktajle, ciasta i ciasteczka o smaku zielonej herbaty.

10. Matcha

Zwykła zielona herbata nigdy nie wyjdzie z mody, ale matcha (czyli sproszkowana, japońska zielona herbata) w 2017 r. będzie bezapelacyjną królową. Pita pobudzi niczym kawa, a dodawana do deserów zagwarantuje piękną barwę ciastom, ciasteczkom, lodom i innym zdrowym słodyczom.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij