W 2017 roku czeka nas wiele nowości w kuchni. Coraz więcej egzotycznych smaków będzie na wyciągnięcie ręki. Niektóre superfoods jedzone od tysięcy lat w najdalszych zakątkach świata, zawędrują w końcu także na nasze talerze. Ale nie samą egzotyką człowiek żyje! Nasze rodzime kulinarne cuda również zaczną podbijać świat.
Zobacz, jakie trendy już niedługo opanują nasze kuchnie, czego szukać na sklepowych półkach i na co zwrócić uwagę podczas zagranicznych podróży. Oto lista 10 kulinarnych trendów na 2017 rok!
1. Cibora jadalna
W nowym roku czas na nowe superfoods. Jagody Goji i nasiona chia w 2017 r. zdeklasuje cibora jadalna, czyli migdały ziemne (zwane też orzechami tygrysimi). Znajdziesz w nich mega dawkę wapnia, żelaza, magnezu i wielu witamin oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Cibora zawiera także sporo białka, więc na długo pomaga zapomnieć o głodzie i tym samym wspomoże Cię w walce o zgrabną sylwetkę.
Na tym nie koniec: cibora reguluje także metabolizm oraz zapobiega zaparciom i biegunkom. Poza tym działa moczopędnie – pomoże więc pozbyć się nadmiaru toksyn i zatrzymanej wody z organizmu. Ukazuje się coraz więcej badań, które potwierdzają, że czarna odmiana tej rośliny wspiera regularną menstruację oraz może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
Ta roślina wpływa pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale i samopoczucie. Dzięki witaminie B1 (tiaminie) poczujesz się zrelaksowana, poprawi się Twój nastrój, a mózg zacznie pracować na zwiększonych obrotach.