To Ali Parvinjah jest teraz obiektem westchnień i najgorętszym ciachem w Los Angeles. Nie, nie aktor, nie piosenkarz, nie projektant mody – kucharz.
Jednak wcale nie o płomiennym romansie marzy większość hollywoodzkich kobiet, tylko o tym, by go porwać do domu, wmurować w podłogowe kafle przy kuchence i kazać mu gotować, gotować i gotować. Parvinjah, szef kuchni Hyatt Regency Century Plaza L.A., wziął na warsztat, od zawsze modne w Kalifornii, warzywa i zrobił z nich dzieła sztuki, podbijając serca i żołądki nie tylko roślinożerców.
Zdrowotne zalety kuchni wegańskiej nigdy nie były kwestionowane (faktycznie zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II, chorób serca, zbija zły cholesterol i ma pewnie ze sto innych zalet), ale dla smakoszy i kucharzy zawsze była kuchnią drugiej kategorii. Jedzenie wyłącznie warzyw i owoców – w powszechnej opinii – jest przejawem jakiejś bolesnej przypadłości ciała lub umysłu i z prawdziwym gotowaniem niewiele ma wspólnego. Ali Parvinjah zrobił z kuchni wegańskiej kuchnię haut couture, o czym możecie same się przekonać, odtwarzając jego przepisy w domu. Zmieniając nieco geografię - witajcie w Lans Vegans!
Krem z dyni i mleczka kokosowego
Składniki:
- 2 puszki mleka kokosowego,
- 1 laska wanilii,
- 1 mała dynia Hokkaido (może być mrożona),
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu,
- oliwa,
- 1 duża cebula,
- 1 l bulionu wegańskiego – bio (www.sklepvita.pl).
Wykonanie
1. Jedną puszkę mleka kokosowego wstaw na noc do lodówki. Od mleka oddzieli się woda – wylej ją. Gęste mleko przełóż do małej miski, tę wstaw do większej wypełnionej lodem i ubij trzepaczką, aż zgęstnieje. Taka lodowa kąpiel ułatwi proces. Zetrzyj do środka laskę wanilii. Odstaw.
2. Pokrój dynię (razem ze skórą pełną witaminy A), oczyść z pestek. Posyp kawałki cynamonem, morską solą, czarnym pieprzem i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 °C.
3. Ostudzoną dynię oddziel od skóry i podziel na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj, wrzuć do dużego garnka i zeszklij kilka minut, mieszając. Dorzuć kawałki dyni, mleko kokosowe z drugiej puszki i gotuj na małym ogniu. Wlej wegański bulion i gotuj kolejne 15 minut. Na koniec zblenduj do gładkości.
4. Wypełnij gorącą zupą talerze i dodaj do każdego łyżkę zimnego kremu z mleka kokosowego. Udekoruj szczypiorkiem, startą gałką i skrop kilkoma kroplami oleju dyniowego.
Kawior z bakłażana z orzeszkami i pistou
Składniki:
- 3 duże bakłażany,
- 350 ml oliwy extra vergine,
- 4 łyżki oliwek Kalamata,
- 2 łyżki pistacji,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- starta skórka z 1 cytryny,
- 380 g bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- 120 ml soku z cytryny.
Wykonanie
1. Pokrój bakłażany w małe kostki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię ze 100 ml oliwy i podgrzewaj, aż zmiękną. Odstaw na przynajmniej godzinę. Odsącz.
2. Na suchej patelni upraż orzeszki pinii. Wymieszaj je w misce z posiekanymi oliwkami, posiekaną natką, startą skórką cytrynową, sokiem z cytryny. Dopraw solą (tylko nie przesadzaj, bo sól negatywnie wpływa na zdrowie) i czarnym pieprzem.
3. Pora na prowansalski, ziołowy sos pistou. Zmiksuj na gładko bazylię, czosnek i sok z cytryny. Dopraw i dodaj oliwę, by powstała emulsja. Podawaj z kostkami bakłażana, a na nich wyłóż masę oliwkową. Dodaj przygotowane pistou, posyp orzeszkami i listkami świeżej bazylii.
Orzechy powinny być na stałe włączone do Twojego codziennego jadłospisu. Jeśli jeszcze nie wiesz, jak bardzo są ważne dla zdrowia, tutaj dowiesz się wszystkiego o ich właściwościach.
Tatar z boćwiny na serze makadamia
Składniki:
- 250 g orzechów makadamia,
- 1,5 łyżki wegańskiego probiotyku w pudrze (kupisz: przepisnazdrowie.eu),
- 2 szalotki,
- 400 g boćwiny,
- 2 łyżki octu sherry,
- 5 łyżek oliwy.
Wykonanie
1. Do tego dania powinno się zabrać 2 dni wcześniej, bo tyle czasu wymaga zrobienie „sera” z orzechów. Zalej je wodą i odstaw na 24 h, następnie odsącz, zostawiając wodę. Wsyp do niej probiotyk i mieszaj do spienienia. Zalej miksturą orzechy i zmiksuj do gładkości. Trzymaj pod przykryciem następne 24 h i przełóż na gazę, żeby odsączyć zalewę. Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekane szalotki.
2. Umyj boćwinę, osusz i skrop 2 łyżkami oliwy. Przykryj folią i wstaw do piekarnika na 2 godz. w temp. 185 °C. Schłodzone buraki liściowe obierz i posiekaj. Wstaw do lodówki.
3. Masę z orzechów makadamia pokrój w kostki i przybierz posiekaną boćwiną. Wymieszaj ocet sherry z resztą oliwy, dopraw i skrop danie. Obrane cząstki czerwonego grejpfruta i grubo posiekane orzechy laskowe dopełniają dzieła.
Penne w beszamelu z nerkowców i pomidorowym confit
Składniki:
- 20 pomidorków cherry,
- 50 ml oliwy,
- 1 cytryna,
- 200 g cukru,
- 1 gałązka świeżej bazylii,
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu,
- 250 g orzechów nerkowca,
- 800 ml wody,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 250 g pełnoziarnistego penne,
- 200 g podgrzybków.
Wykonanie
1. Przetnij pomidorki na pół, dopraw solą morską, pieprzem, skrop oliwą i wstaw na 1 h do piekarnika w temp. 100 °C.
2. Pokrój cytrynę na cienkie plasterki. Zagotuj wodę z cukrem, bazylią i pieprzem. Gdy zacznie się robić syrop, wrzuć plasterki cytryny i odstaw. Przykryj i zostaw do ostygnięcia.
3. Zmiksuj nerkowce z odrobiną wody (dolej, jeżeli sądzisz, że sos wychodzi zbyt gęsty), aż zrobią się kremowe i gładkie. Dopraw gałką muszkatałową.
4. Ugotuj penne al dente. Na rozgrzaną, dużą patelnię z oliwą wrzuć grzyby pokrojone w paski i podsmaż. Dodaj odsączony makaron, sos z nerkowców, upieczone pomidorki i plastry cytryny z syropu. Zamieszaj. Na talerzu udekoruj trybulką.
Lodowe kulki w trzech smakach
Ananas:
- 130 g ananasa, kostki,
- 250 g orzechów makadamia,
- 1 łyżka imbiru, startego,
- 5 łyżek syropu z agawy,
- 130 ml wody,
- szczypta morskiej soli.
Truskawka:
- 130 g truskawek,
- 130 g orzechów nerkowca,
- 5 daktyli bez pestek,
- 1 łyżka syropu z agawy,
- 130 ml wody,
- szczypta morskiej soli.
Pistacja:
- 250 g pistacji,
- 8 łyżek syropu z agawy,
- szczypta kardamonu,
- 2 łyżki wody różanej,
- 250 ml wody,
- szczypta morskiej soli.
Wykonanie
Prościzna. Zmiksuj wszystkie składniki na gładko (wiem, że nie piszę do facetów, ale każdy smak osobno – sorry) i zamroź w pojemniku. Przed podaniem zmiksuj jeszcze raz. Mała gałązka porzeczek i ciasteczko nie są obowiązkowe, ale pasują i ładnie wyglądają.
Nie masz czasu na zrobienie lodów, ale nie stronisz od nich w ciepłe dni? Zobacz ile kalorii mają te kupione na ulicy albo w kawiarni.