Kuchnia tajska to miejsce, w którym kuszące aromaty i smaki przeplatają się z benefitami zdrowotnymi. Potrawy pełne warzyw, intensywnych przypraw i odżywczych składników to raj dla fanów zdrowego, ale i smacznego odżywiania. W naszych propozycjach znajdziesz cały inwentarz dóbr: od obniżającej ciśnienie kapsaicyny zawartej w papryczkach chili, po bogaty w przeciwutleniacze galangal. Gotowa na kulinarne wakacje?
ZOBACZ: 11 wege dań lepszych od burgerów z sieciówek
Kuchnia tajska – spis treści
- Kuchnia tajska – niezbędne produkty
- Kuchnia tajska – Pad thai z kurczakiem
- Kuchnia tajska – Zupa tom youm z makaronem ryżowym
- Kuchnia tajska – Sałatka z papają
- Kuchnia tajska – Zielone curry z kurczakiem
1. Kuchnia tajska – niezbędne produkty
Kuchnia tajska obfituje w egzotyczne produkty, których może brakować w twojej spiżarce. By móc w pełni cieszyć się autentycznymi smakami kuchni tajskiej, warto uzupełnić zapasy. Oto składniki, które mogą ci się przydać:
- Mleko kokosowe
- Pasta z tamaryndowca
- Galangal
- Pasta curry (żółta, czerwona i zielona)
- Sos rybny
- Sos ostrygowy
- Liście limonki kaffir
- Trawa cytrynowa
- Cukier palmowy
- Limonka
- Kolendra
2. Kuchnia tajska – Pad thai z kurczakiem
Makaron ryżowy to wypasiony kuzyn klasycznych pszennych klusek. Jest bogaty w selen, który pomaga walczyć ze stresem oksydacyjnym i działa ochronnie na neurony.
Składniki:
- 300 g makaronu ryżowego
- 3 łyżki pasty z tamaryndowca
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 szalotki, posiekane
- 2 łyżki cukru palmowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 2 jajka, rozkłócone
- 8-10 krewetek królewskich
- 2 garści kiełków fasoli mung
- chili w proszku
- 2 cebulki dymki, posiekane
- 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych, posiekanych
- 2 ćwiartki limonki, do podania
Metoda:
- Makaron namocz w wodzie przez 10-15 minut.
- By przygotować sos, wymieszaj pastę z tamaryndowca z 6 łyżkami ciepłej wody. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju i krótko, na sporym ogniu podsmaż szalotkę, następnie dodaj rozcieńczoną pastę, cukier, sos rybny i sojowy. Podgrzewaj przez minutę, a następnie całość przelej do miseczki i odstaw.
- Do tego samego woka wlej resztę oleju. Dodaj jajka oraz krewetki i podsmaż. Dorzuć namoczony i odcedzony makaron. Po kilku minutach wlej sos, dodaj kiełki i chili. Smaż kolejne 2 minuty.
- Serwuj z dymką, orzechami i limonką.
SPRAWDŹ: Zero waste – 2 orientalne przepisy z jednego zestawu składników
3. Kuchnia tajska – Zupa tom yum z makaronem ryżowym
Sok z jednej limonki pokrywa 1/5 dziennego zapotrzebowania na witaminę B. Oprócz wspierania odporności, wspomaga również utrzymanie masy mięśniowej, która z wiekiem może się zmniejszać.
Składniki:
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 plastry galangalu
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 2 małe papryczki chili, pokrojone
- 4 łodyżki kolendry, posiekane (listki osobno)
- 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 120 g tofu, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka pasty chili
- 3 łyżki soku z limonki
- sos sojowy, do smaku (opcjonalnie)
- cukier, do smaku (opcjonalnie)
- 3 pomidorki cherry, przekrojone na pół
- 300 g makaronu ryżowego, ugotowanego zgodnie z instrukcją
Metoda:
- W garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj mleko kokosowe. Wrzuć galangal, trawę cytrynową, chili i gałązki kolendry. Gotuj przez 10 minut.
- Dodaj pieczarki, tofu, pastę chili, sos sojowy oraz cukier. Gotuj przez minutę, a następnie, tuż przed podaniem, dodaj pomidorki.
- Do każdej miski włóż makaron ryżowy, wlej zupę i posyp listkami kolendry.
4. Kuchnia tajska – Sałatka z papają
Z tą sałatką zwykły ryż z kurczakiem już nigdy nie będzie nudnym daniem, które wcina się jak za karę. Bonus: spora dawka błonnika plus inulina pochodząca z cukru kokosowego usprawni działanie układu pokarmowego.
Składniki:
- 1 do 10 papryczek chili (w zależności od upodobań)
- 5 małych (lub 2-3 większe) ząbków czosnku
- 1 1⁄2 łyżki cukru palmowego
- 4 zielone fasolki szparagowe, pocięte na 2-cm kawałki
- 4 pomidorki cherry, przekrojone na pół
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego (lub 2 łyżeczki soli)
- 1⁄2 zielonej papai, obrana i pocięta w cienkie paski (możesz użyć również zwykłej papai)
- 1 marchew, pocięta w paski
- 2 łyżki suszonych krewetek (pomiń, jeśli jesteś wege)
- 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych
Metoda:
- Chili i czosnek utrzyj razem w moździerzu. Dodaj cukier palmowy, wymieszaj i przełóż do miski.
- Wrzuć zieloną fasolkę i pomidorki, skrop sokiem z limonki oraz sosem sojowym i przemieszaj lekko, uciskając warzywa łyżką. Dodaj papaję oraz marchewkę i wymieszaj. Gotowa sałatka powinna mieć idealnie zbalansowane smaki: słodki, kwaśny, słony i ostry.
- Sałatkę przełóż na talerzyki i posyp suszonymi krewetkami oraz orzeszkami.
5. Kuchnia tajska – Zielone curry z kurczakiem
Zielony groszek to prawdziwa bomba witaminowa. Te małe kulki napakowane są witaminami C, A oraz E, a także witaminami z grupy B, których przedstawicielka – B2 – zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego.
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 łyżki zielonej pasty curry
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 liście limonki
- 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej na małe kawałki
- 130 g mrożonego groszku
- 2 papryczki chili, posiekane
- 20 g liści tajskiej bazylii (lub kolendry)
- ugotowany ryż, do podania
Metoda:
- Rozgrzej olej w rondlu na dużym ogniu. Wrzuć pastę curry i smaż przez 10 sekund.
- Zmniejsz ogień i wlej połowę mleka kokosowego. Gotuj przez 2 minuty, aż pasta się roztopi.
- Dodaj resztę mleka razem z cukrem, sosem rybnym i szczyptą soli. Zamieszaj. Wrzuć liście limonki, kurczaka i groszek. Gotuj na średnim ogniu 5-7 minut.
- Gotowe curry przełóż do misek i przybierz papryczkami chili oraz ziołami. Serwuj z ryżem.
ZOBACZ TEŻ: Dieta bulionowa - na czym polega i czy jest skuteczna?