Kuchnia tajska – przepisy

Zabieramy Cię na 4-daniową wycieczkę po Tajlandii. Będzie kolorowo, aromatycznie, zdrowo i pysznie.

kuchnia tajska fot. Shutterstock.com

Kuchnia tajska to miejsce, w którym kuszące aromaty i smaki przeplatają się z benefitami zdrowotnymi. Potrawy pełne warzyw, intensywnych przypraw i odżywczych składników to raj dla fanów zdrowego, ale i smacznego odżywiania. W naszych propozycjach znajdziesz cały inwentarz dóbr: od obniżającej ciśnienie kapsaicyny zawartej w papryczkach chili, po bogaty w przeciwutleniacze galangal. Gotowa na kulinarne wakacje?

ZOBACZ: 11 wege dań lepszych od burgerów z sieciówek

Kuchnia tajska – spis treści

  1. Kuchnia tajska – niezbędne produkty
  2. Kuchnia tajska – Pad thai z kurczakiem
  3. Kuchnia tajska – Zupa tom youm z makaronem ryżowym
  4. Kuchnia tajska – Sałatka z papają
  5. Kuchnia tajska – Zielone curry z kurczakiem

1. Kuchnia tajska – niezbędne produkty

Kuchnia tajska obfituje w egzotyczne produkty, których może brakować w twojej spiżarce. By móc w pełni cieszyć się autentycznymi smakami kuchni tajskiej, warto uzupełnić zapasy. Oto składniki, które mogą ci się przydać:

  • Mleko kokosowe
  • Pasta z tamaryndowca
  • Galangal
  • Pasta curry (żółta, czerwona i zielona)
  • Sos rybny
  • Sos ostrygowy
  • Liście limonki kaffir
  • Trawa cytrynowa
  • Cukier palmowy
  • Limonka
  • Kolendra

 

2. Kuchnia tajska – Pad thai z kurczakiem

Makaron ryżowy to wypasiony kuzyn klasycznych pszennych klusek. Jest bogaty w selen, który pomaga walczyć ze stresem oksydacyjnym i działa ochronnie na neurony.

Składniki:

  • 300 g makaronu ryżowego
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 szalotki, posiekane
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 2 jajka, rozkłócone
  • 8-10 krewetek królewskich
  • 2 garści kiełków fasoli mung
  • chili w proszku
  • 2 cebulki dymki, posiekane
  • 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych, posiekanych
  • 2 ćwiartki limonki, do podania

Metoda:

  1. Makaron namocz w wodzie przez 10-15 minut.
  2. By przygotować sos, wymieszaj pastę z tamaryndowca z 6 łyżkami ciepłej wody. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju i krótko, na sporym ogniu podsmaż szalotkę, następnie dodaj rozcieńczoną pastę, cukier, sos rybny i sojowy. Podgrzewaj przez minutę, a następnie całość przelej do miseczki i odstaw.
  3. Do tego samego woka wlej resztę oleju. Dodaj jajka oraz krewetki i podsmaż. Dorzuć namoczony i odcedzony makaron. Po kilku minutach wlej sos, dodaj kiełki i chili. Smaż kolejne 2 minuty.
  4. Serwuj z dymką, orzechami i limonką.

SPRAWDŹ: Zero waste – 2 orientalne przepisy z jednego zestawu składników

3. Kuchnia tajska – Zupa tom yum z makaronem ryżowym

Sok z jednej limonki pokrywa 1/5 dziennego zapotrzebowania na witaminę B. Oprócz wspierania odporności, wspomaga również utrzymanie masy mięśniowej, która z wiekiem może się zmniejszać.

Składniki:

  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 3 plastry galangalu
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 małe papryczki chili, pokrojone
  • 4 łodyżki kolendry, posiekane (listki osobno)
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 120 g tofu, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka pasty chili
  • 3 łyżki soku z limonki
  • sos sojowy, do smaku (opcjonalnie)
  • cukier, do smaku (opcjonalnie)
  • 3 pomidorki cherry, przekrojone na pół
  • 300 g makaronu ryżowego, ugotowanego zgodnie z instrukcją

Metoda:

  1. W garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj mleko kokosowe. Wrzuć galangal, trawę cytrynową, chili i gałązki kolendry. Gotuj przez 10 minut.
  2. Dodaj pieczarki, tofu, pastę chili, sos sojowy oraz cukier. Gotuj przez minutę, a następnie, tuż przed podaniem, dodaj pomidorki.
  3. Do każdej miski włóż makaron ryżowy, wlej zupę i posyp listkami kolendry.

4. Kuchnia tajska – Sałatka z papają

Z tą sałatką zwykły ryż z kurczakiem już nigdy nie będzie nudnym daniem, które wcina się jak za karę. Bonus: spora dawka błonnika plus inulina pochodząca z cukru kokosowego usprawni działanie układu pokarmowego.

Składniki:

  • 1 do 10 papryczek chili (w zależności od upodobań)
  • 5 małych (lub 2-3 większe) ząbków czosnku
  • 1 1⁄2 łyżki cukru palmowego
  • 4 zielone fasolki szparagowe, pocięte na 2-cm kawałki
  • 4 pomidorki cherry, przekrojone na pół
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego (lub 2 łyżeczki soli)
  • 1⁄2 zielonej papai, obrana i pocięta w cienkie paski (możesz użyć również zwykłej papai)
  • 1 marchew, pocięta w paski
  • 2 łyżki suszonych krewetek (pomiń, jeśli jesteś wege)
  • 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych

Metoda:

  1. Chili i czosnek utrzyj razem w moździerzu. Dodaj cukier palmowy, wymieszaj i przełóż do miski.
  2. Wrzuć zieloną fasolkę i pomidorki, skrop sokiem z limonki oraz sosem sojowym i przemieszaj lekko, uciskając warzywa łyżką. Dodaj papaję oraz marchewkę i wymieszaj. Gotowa sałatka powinna mieć idealnie zbalansowane smaki: słodki, kwaśny, słony i ostry.
  3. Sałatkę przełóż na talerzyki i posyp suszonymi krewetkami oraz orzeszkami.

5. Kuchnia tajska – Zielone curry z kurczakiem

Zielony groszek to prawdziwa bomba witaminowa. Te małe kulki napakowane są witaminami C, A oraz E, a także witaminami z grupy B, których przedstawicielka – B2 – zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 liście limonki
  • 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej na małe kawałki
  • 130 g mrożonego groszku
  • 2 papryczki chili, posiekane
  • 20 g liści tajskiej bazylii (lub kolendry)
  • ugotowany ryż, do podania

Metoda:

  1. Rozgrzej olej w rondlu na dużym ogniu. Wrzuć pastę curry i smaż przez 10 sekund.
  2. Zmniejsz ogień i wlej połowę mleka kokosowego. Gotuj przez 2 minuty, aż pasta się roztopi.
  3. Dodaj resztę mleka razem z cukrem, sosem rybnym i szczyptą soli. Zamieszaj. Wrzuć liście limonki, kurczaka i groszek. Gotuj na średnim ogniu 5-7 minut.
  4. Gotowe curry przełóż do misek i przybierz papryczkami chili oraz ziołami. Serwuj z ryżem.

ZOBACZ TEŻ: Dieta bulionowa - na czym polega i czy jest skuteczna?

REKLAMA