Kuchnia singielki: pyszne przepisy dla jednej osoby

Ty to nazywasz jedzeniem? Naprawdę? Bridget Jones i jej menu były urocze, ale tylko w kinie – w realu są już mniej zabawne. Proponujemy kuchnię dla singielki, która będzie o niebo lepsza dla Twego zdrowia i samopoczucia. Żegnaj toście z masłem orzechowym, żegnaj misko płatków i ty, jajecznico z patelni, żegnaj! Czas na menu, którego jesteś warta.

kuchni singielki fot. Shutterstock.com
Gotowanie dla jednej osoby.

Nie wiemy dokładnie, ile osób w Polsce zjada samotnie posiłki – nie ma jeszcze takich badań. Skoro jednak GUS szacuje liczbę singli na 7 milionów, znaczy to, że tych przygotowujących posiłki tylko dla siebie musi być całkiem sporo. Nie ma też badań pokazujących, gdzie te posiłki są zjadane: czy przy stole, jak Pan Bóg przykazał, czy na kanapie, czy w końcu przy kuchennym blacie na stojąco. A to, wbrew pozorom, jest bardzo ważne – twierdzą dietetycy i psycholodzy.

My nie, ale Brytyjczycy takie badania mają. Wynika z nich, że ponad 30% je przy stole mniej niż raz w tygodniu, a ponad połowa wybiera do posiłku kanapę i telewizor. Co w tym złego, zapytacie? Wg „The American Journal Of Gastroenterology” bylejakość jedzenia nie tylko sprawia, że jemy więcej niż powinniśmy, ale ma też znaczenie dla naszego samopoczucia. W ankiecie na 8000 osób, badającej poziom zadowolenia, poczucia własnej wartości i samooceny, jadający niedbale i samotnie przyznawali sobie – w skali od 0 do 100 – mniej punktów niż inni.

Okazuje się więc, że nawet tak proste czynności, jak przygotowywanie posiłków i samo jedzenie, mogą być symbolicznym sposobem na powiedzenie sobie: „Jestem ważna”, i naszym zdaniem nie wolno nam z tego rezygnować. Poza tym, fajnie jest trochę się podopieszczać, a nasze menu dla singielki temu właśnie ma służyć. Bo jesteśmy ważne, prawda?

Sprawdź także: Babski wieczór - przepisy na zdrowe przekąski.

Placki z cukinią ricottą i cytryną

SKŁADNIKI:

  • Zielenina z boku:
  • garść rukoli
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • garść pomidorów cherry, pokrojonych
  • Placki:
  • 1 mała cukinia, grubo starta
  • 100 g serka ricotta
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki pełnoziarnistej mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i starta skórka z ½ cytryny
  • trochę oleju rzepakowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

SPOSÓB:

  1. Zacznij od zrobienia sałatki – wymieszaj w misce wszystkie składniki zieleniny i odstaw. Teraz weź większą miskę i wrzuć do niej wszystkie składniki placków (oprócz oleju i soli) i wyrób ciasto. Jedną dłonią uformuj na drugiej placek i odłóż na deskę – powtórz, aż wyczerpiesz ciasto.
  2. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu do temperatury 160 °C. Jeśli nie masz termometru do potraw, wrzuć na patelnię kawałek chleba – po 30 sekundach zrobi się grzanka i wtedy temperatura jest OK.
  3. Zacznij smażyć od jednego placka – to będzie Twój tester. Łopatką (tłuszcz jest już gorący!) połóż placek na patelni i smaż minutę, obracając w połowie, aż nabierze złotobrązowego koloru. Przełóż łopatką placek na papierowy ręcznik i trochę ostudź. Spróbuj, czy nie trzeba dodać odrobiny soli do ciasta – nie sól wcześniej, ponieważ parmezan jest słony.
  4. Zadowolona z testu? Usmaż resztę placków; jeżeli zmieszczą się na patelni, to wszystkie naraz. Przełóż je na papierowy ręcznik. Jedz ciepłe z miską zieleniny obok. Jeżeli masz dobry sos pomidorowy, nie wahaj się go użyć – bardzo pasuje.

kcal 600 | tłuszcz 42 g | białko 30 g | węgle 32 g | porcje 1

Ramen z pastą miso

SKŁADNIKI:

  • 75 g makaronu do ramenu
  • garść mrożonego groszku lub innej zieleniny z zamrażalnika
  • 1 dymka, posiekana
  • 1 jajko
  • 1 łyżka czerwonej lub brązowej pasty miso
  • 1 świeża papryczka czerwonego chili, posiekana
  • ziarna sezamu
  • olej sezamowy
  • suszone wodorosty nori

SPOSÓB:

  1.  Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do tego samego garnka z gotującym się makaronem wrzuć groszek lub cokolwiek masz zielonego w zamrażalniku – trzeba oszczędzać czas, wodę i gaz, prawda? Pokrojoną dymkę (wraz z zielonymi częściami) zalej w misce zimną wodą, odstaw na kilka minut i odsącz – smak dymki będzie łagodniejszy.
  2. W innym garnku ugotuj jajko: albo w koszulce z odrobiną octu, albo na półtwardo w skorupce (obierz je po ugotowaniu i przekrój wzdłuż na pół).
  3. Zdejmij garnek z makaronem i warzywami z ognia, dodaj pastę miso i dobrze wymieszaj. Teraz wrzuć plasterki chili, odsączoną dymkę, ziarenka sezamu, trochę oleju sezamowego i oczywiście jajko. Na koniec trochę wodorostów nori i gotowe.

kcal 490 | tłuszcz 12 g | białko 24 g | węgle 72 g | porcje 1

Kuskus z kurczakiem i kiszoną cytryną

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżeczki sosu harissa
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 pierś kurczaka (bez skóry), pokrojona na 3-4 duże kawałki
  • 100 g kuskusu
  • 200 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 kiszone cytryny (kupisz na arabskie.pl, możesz też przygotować domowe - tutaj znajdziesz przepis)
  • 4 suszone morele
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek mięty
  • zielenina wg gustu: bób, groszek, brokuły, szparagi
  • mała garść orzeszków piniowych, uprażonych
  • starta skórka i sok z ½ cytryny

SPOSÓB:

  1. Wymieszaj ostry sos harissa z oliwą i wetrzyj miksturę w kawałki kurczaka. Przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
  2. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię grillową i usmaż kurczaka po kilka minut z każdej strony.
  3. Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając drobiowego lub warzywnego bulionu. Przykryj i odstaw. Ugotuj warzywa, posiekaj drobno kiszone cytryny, morele i zioła.
  4. Wymieszaj kuskus z warzywami, cytrynami, morelami, ziołami i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii, a kurczaka połóż na wierzchu. Skrop całość oliwą, sokiem z cytryny i posyp startą skórką cytrynową. Teraz decyzja do podjęcia: jesz ciepłe lub schładzasz i zabierasz jutro w pudełku do roboty – każdy wariant będzie dobry.

kcal 720 | tłuszcz 32 g | białko 45 g | węgle 65 g | porcje 1

Ciasteczka francuskie z owocami

SKŁADNIKI:

  • Na ekspresowe ciasto francuskie:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 110 ml lodowatej wody
  • ¼ łyżeczki soli
  • Na ciasteczka:
  • szklanka ulubionych owoców (najlepiej sprawdzą się owoce jagodowe – np. borówki, truskawki, jeżyny, maliny, jagody, porzeczki, a także wiśnie, jabłka lub brzoskwinie)
  • 1 jajko, rozkłócone
  • miód lub inne słodzidło (do smaku)

SPOSÓB:

  1. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj pokrojone na kawałki masło oraz wodę i połącz wszystkie składniki widelcem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę. Następnie możliwie szybko zagnieć ciasto ręką, by niepotrzebnie go nie ogrzewać.
  2. Gdy ciasto będzie dość elastyczne, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt. Stosunek długości jego boków powinien wynosić 3:1. Rozwałkowany placek złóż na 3 – krótszy bok powinien znajdować się przy środku, a pozostała część powinna przykryć część złożoną. Całość obróć o 90°, ponownie rozwałkuj na prostokąt, złóż i obróć. Tę czynność powtórz łącznie 5 razy, stale podsypując blat mąką, a następnie schłodź ciasto przez 30 minut. Możesz je także zamrozić i wykorzystać później.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 3 milimetry i podziel na kwadraty o 10-cm bokach. Krawędzie zawiń do środka, by ciasteczka zyskały okrągły kształt. W środek każdego ciastka wrzuć ulubione owoce i polej miodem. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz przez 15 minut w 200 °C.

kcal 260 | tłuszcz 21 g | białko 2 g | węgle 16 g | porcje 8

ZOBACZ TEŻ: Pomysły na śniadanie i kolację - kanapki w 10 odsłonach.

REKLAMA