Nie wiemy dokładnie, ile osób w Polsce zjada samotnie posiłki – nie ma jeszcze takich badań. Skoro jednak GUS szacuje liczbę singli na 7 milionów, znaczy to, że tych przygotowujących posiłki tylko dla siebie musi być całkiem sporo. Nie ma też badań pokazujących, gdzie te posiłki są zjadane: czy przy stole, jak Pan Bóg przykazał, czy na kanapie, czy w końcu przy kuchennym blacie na stojąco. A to, wbrew pozorom, jest bardzo ważne – twierdzą dietetycy i psycholodzy.
My nie, ale Brytyjczycy takie badania mają. Wynika z nich, że ponad 30% je przy stole mniej niż raz w tygodniu, a ponad połowa wybiera do posiłku kanapę i telewizor. Co w tym złego, zapytacie? Wg „The American Journal Of Gastroenterology” bylejakość jedzenia nie tylko sprawia, że jemy więcej niż powinniśmy, ale ma też znaczenie dla naszego samopoczucia. W ankiecie na 8000 osób, badającej poziom zadowolenia, poczucia własnej wartości i samooceny, jadający niedbale i samotnie przyznawali sobie – w skali od 0 do 100 – mniej punktów niż inni.
Okazuje się więc, że nawet tak proste czynności, jak przygotowywanie posiłków i samo jedzenie, mogą być symbolicznym sposobem na powiedzenie sobie: „Jestem ważna”, i naszym zdaniem nie wolno nam z tego rezygnować. Poza tym, fajnie jest trochę się podopieszczać, a nasze menu dla singielki temu właśnie ma służyć. Bo jesteśmy ważne, prawda?
Sprawdź także: Babski wieczór - przepisy na zdrowe przekąski.
Placki z cukinią ricottą i cytryną
SKŁADNIKI:
- Zielenina z boku:
- garść rukoli
- 1 łyżka płatków migdałów
- garść pomidorów cherry, pokrojonych
- Placki:
- 1 mała cukinia, grubo starta
- 100 g serka ricotta
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 jajko
- 3 łyżki pełnoziarnistej mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i starta skórka z ½ cytryny
- trochę oleju rzepakowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
SPOSÓB:
- Zacznij od zrobienia sałatki – wymieszaj w misce wszystkie składniki zieleniny i odstaw. Teraz weź większą miskę i wrzuć do niej wszystkie składniki placków (oprócz oleju i soli) i wyrób ciasto. Jedną dłonią uformuj na drugiej placek i odłóż na deskę – powtórz, aż wyczerpiesz ciasto.
- Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu do temperatury 160 °C. Jeśli nie masz termometru do potraw, wrzuć na patelnię kawałek chleba – po 30 sekundach zrobi się grzanka i wtedy temperatura jest OK.
- Zacznij smażyć od jednego placka – to będzie Twój tester. Łopatką (tłuszcz jest już gorący!) połóż placek na patelni i smaż minutę, obracając w połowie, aż nabierze złotobrązowego koloru. Przełóż łopatką placek na papierowy ręcznik i trochę ostudź. Spróbuj, czy nie trzeba dodać odrobiny soli do ciasta – nie sól wcześniej, ponieważ parmezan jest słony.
- Zadowolona z testu? Usmaż resztę placków; jeżeli zmieszczą się na patelni, to wszystkie naraz. Przełóż je na papierowy ręcznik. Jedz ciepłe z miską zieleniny obok. Jeżeli masz dobry sos pomidorowy, nie wahaj się go użyć – bardzo pasuje.
kcal 600 | tłuszcz 42 g | białko 30 g | węgle 32 g | porcje 1
Ramen z pastą miso
SKŁADNIKI:
- 75 g makaronu do ramenu
- garść mrożonego groszku lub innej zieleniny z zamrażalnika
- 1 dymka, posiekana
- 1 jajko
- 1 łyżka czerwonej lub brązowej pasty miso
- 1 świeża papryczka czerwonego chili, posiekana
- ziarna sezamu
- olej sezamowy
- suszone wodorosty nori
SPOSÓB:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do tego samego garnka z gotującym się makaronem wrzuć groszek lub cokolwiek masz zielonego w zamrażalniku – trzeba oszczędzać czas, wodę i gaz, prawda? Pokrojoną dymkę (wraz z zielonymi częściami) zalej w misce zimną wodą, odstaw na kilka minut i odsącz – smak dymki będzie łagodniejszy.
- W innym garnku ugotuj jajko: albo w koszulce z odrobiną octu, albo na półtwardo w skorupce (obierz je po ugotowaniu i przekrój wzdłuż na pół).
- Zdejmij garnek z makaronem i warzywami z ognia, dodaj pastę miso i dobrze wymieszaj. Teraz wrzuć plasterki chili, odsączoną dymkę, ziarenka sezamu, trochę oleju sezamowego i oczywiście jajko. Na koniec trochę wodorostów nori i gotowe.
kcal 490 | tłuszcz 12 g | białko 24 g | węgle 72 g | porcje 1
Kuskus z kurczakiem i kiszoną cytryną
SKŁADNIKI:
- 2 łyżeczki sosu harissa
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 pierś kurczaka (bez skóry), pokrojona na 3-4 duże kawałki
- 100 g kuskusu
- 200 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 kiszone cytryny (kupisz na arabskie.pl, możesz też przygotować domowe - tutaj znajdziesz przepis)
- 4 suszone morele
- mały pęczek natki pietruszki
- mały pęczek mięty
- zielenina wg gustu: bób, groszek, brokuły, szparagi
- mała garść orzeszków piniowych, uprażonych
- starta skórka i sok z ½ cytryny
SPOSÓB:
- Wymieszaj ostry sos harissa z oliwą i wetrzyj miksturę w kawałki kurczaka. Przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Rozgrzej na średnim ogniu patelnię grillową i usmaż kurczaka po kilka minut z każdej strony.
- Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając drobiowego lub warzywnego bulionu. Przykryj i odstaw. Ugotuj warzywa, posiekaj drobno kiszone cytryny, morele i zioła.
- Wymieszaj kuskus z warzywami, cytrynami, morelami, ziołami i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii, a kurczaka połóż na wierzchu. Skrop całość oliwą, sokiem z cytryny i posyp startą skórką cytrynową. Teraz decyzja do podjęcia: jesz ciepłe lub schładzasz i zabierasz jutro w pudełku do roboty – każdy wariant będzie dobry.
kcal 720 | tłuszcz 32 g | białko 45 g | węgle 65 g | porcje 1
Ciasteczka francuskie z owocami
SKŁADNIKI:
- Na ekspresowe ciasto francuskie:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 110 ml lodowatej wody
- ¼ łyżeczki soli
- Na ciasteczka:
- szklanka ulubionych owoców (najlepiej sprawdzą się owoce jagodowe – np. borówki, truskawki, jeżyny, maliny, jagody, porzeczki, a także wiśnie, jabłka lub brzoskwinie)
- 1 jajko, rozkłócone
- miód lub inne słodzidło (do smaku)
SPOSÓB:
- Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj pokrojone na kawałki masło oraz wodę i połącz wszystkie składniki widelcem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę. Następnie możliwie szybko zagnieć ciasto ręką, by niepotrzebnie go nie ogrzewać.
- Gdy ciasto będzie dość elastyczne, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt. Stosunek długości jego boków powinien wynosić 3:1. Rozwałkowany placek złóż na 3 – krótszy bok powinien znajdować się przy środku, a pozostała część powinna przykryć część złożoną. Całość obróć o 90°, ponownie rozwałkuj na prostokąt, złóż i obróć. Tę czynność powtórz łącznie 5 razy, stale podsypując blat mąką, a następnie schłodź ciasto przez 30 minut. Możesz je także zamrozić i wykorzystać później.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 3 milimetry i podziel na kwadraty o 10-cm bokach. Krawędzie zawiń do środka, by ciasteczka zyskały okrągły kształt. W środek każdego ciastka wrzuć ulubione owoce i polej miodem. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz przez 15 minut w 200 °C.
kcal 260 | tłuszcz 21 g | białko 2 g | węgle 16 g | porcje 8
ZOBACZ TEŻ: Pomysły na śniadanie i kolację - kanapki w 10 odsłonach.