Grecja, Turcja, Bliski Wschód, północne wybrzeże Afryki – wszędzie tam daleko jest do europejskiego umiarkowania w kuchni. Tu nikt sobie głowy nie zawraca kuchnią molekularną i gwiazdkami Michelina. Kuchnia i jedzenie są radością i afirmacją życia – tu gotuje się z rozmachem, przyprawy sypie się szeroko, a zioła siecze całymi pęczkami.
To właśnie ten brak skromności paradoksalnie sprawia, że jest to jedna z najzdrowszych kuchni świata (i najpiękniej pachnących!). Pełno w niej przeciwutleniaczy, zdrowych tłuszczów, świeżych i suszonych owoców, warzyw, orzechów, ryb, owoców morza i zdrowych ziaren.
Jeżeli dodacie do tego prawdziwą eksplozję smaków i aromatów, to już wiecie prawie wszystko. Teraz, by zakochać się na śmierć, wystarczy już tylko spróbować.
Fettusz z chrupiącą pitą i glazurowanym bakłażanem (4 porcje)
W tej sałatce używa się zazwyczaj pomidora z ogórkiem, ale to bakłażan zmienia wszystko.
- 1 bakłażan pokrojony w krążki,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 małe, pełnoziarniste pity, poszarpane na kawałki,
- 1 łyżka melasy z granatu i 1/2 szklanki pestek,
- 1 mała rzymska sałata, poszarpana na kawałki,
- 1 szklanka świeżej natki pietruszki,
- 1 szklanka świeżej mięty.
Dressing:
- 1 łyżka melasy z granatu,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku,
- 1/2 łyżeczki sumaku (plus trochę do przybrania),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej.
1. Włóż do słoika składniki dressingu, zakręć i mocno wstrząśnij.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wysmaruj krążki bakłażana oliwą z obu stron i wyłóż je na blasze, tak by zajęły jej połowę. Posól i wstaw do piekarnika na 10 min.
3. Obróć bakłażana na drugą stronę. Skrop kawałki pity oliwą i wyłóż je na drugiej połowie blachy. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 10 min. Wyjmij blachę i posmaruj krążki bakłażana melasą z granatu.
4. Sałatę i zioła wymieszaj z dressingiem i rozdziel na 4 talerze. Na wierzchu każdego połóż krążki bakłażana i chrupiącej pity. Dorzuć na końcu pestki granatu i posyp sumakiem.
W każdej porcji: 340 kcal, 25 g tłuszcze (3,5 g tł. nasyc.), 29 g węglowodany, 9 g błonnik, 5 g białko.
Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji, wypróbuj także nasze przepisy na obiad, które oczyszczają organizm.
Komentarze