Przygotowaliśmy już dla Was 5 pysznych przepisów na orientalny obiad. Teraz czas dowiedzieć się, w czym tkwi sekret aromatu kuchni orientalnej.
Woda różana
Na Bliskim Wschodzie dodaje się ją do wszystkiego – od gulaszu z kurczaka po słodką baklawę. Spróbuj dodać kilka kropli do koktajli lub ryżu.
Melasa z granatu
Słodko-kwaśny smak jest tajną bronią wielu bliskowschodnich dań lub dressingów. Świetnie się sprawdza jako dodatek do koktajli.
Harissa
Tradycyjnie używana w kuchniach Orientu ostra pasta z wielu przypraw (z przewagą tych ostrych). Doskonała do marynowania i przyprawiania mięs.
Szafran
Najdroższa przyprawa świata dodaje potrawom niepowtarzalnego, żółtego koloru i aromatu gorzkiego miodu. Do dań z ryżem lub owoców morza – bezcenna.
Sumak
Sproszkowane jagody w kolorze ceglanym, o lekko kwaskowatym smaku, są podstawowym dodatkiem do słynnego falafela. Użyj do każdego dania, do którego pasuje cytryna.
WH 07-08/2015