Kuchnia meksykańska: proste i pyszne przepisy

Co powiecie na pachnącą słońcem, meksykańską domówkę? Świeżo, zdrowo, szybko, pikantnie i supersmacznie – nic tylko spraszać gości. Muchas gracias!

meksykańskie fot. Shutterstock.com

Flan kokosowy

6 porcji

REKLAMA
  • 2 x 400 g śmietanki kokosowej z puszki
  • Nasiona z 1 laski wanilii
  • ¼ szklanki cukru kokosowego
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 6 dużych jaj
  • Owoce i syrop klonowy (opcjonalnie)
  1. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
  2. Powoli podgrzej śmietankę kokosową w garnku na średnim ogniu. Wmieszaj wanilię, cukier, sól i startą skórkę. Zredukuj objętość do połowy, dosyć często mieszając. 
  3. W osobnym pojemniku rozkłóć jajka i bardzo powoli wlej kokosową śmietankę, stale mieszając, by mikstury dobrze się połączyły.
  4. Przełóż łyżką miksturę do 6 żaroodpornych kokilek i wstaw je do formy do pieczenia. Wlej do formy wodę (mniej więcej do połowy wysokości kokilek) i wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut.
  5. Wyjmij kokilki, wystudź i wstaw do lodówki na całą noc.
  6. Podawaj z mżawką syropu klonowego i świeżymi owocami. 

Ceviche

3-4 porcje

  • 300 g filetu z morszczuka lub halibuta, pokrojony w kostki
  • Sok z 2 limonek + skórka i sok z trzeciej
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól, czarny pieprz
  • 1 jalapeño, pokrojone
  • ½ czerwonej cebuli, posiekanej
  • 1 awokado, pokrojone w kostki
  • 8 pomidorków cherry, ćwiartki
  • 1 garść ogórka pokrojonego w kostki
  • garść kolendry
  1. Włóż kostki ryby do miski, wlej sok z 2 limonek i cytryny. Delikatnie zamieszaj i dopraw. Przykryj folią i wstaw do lodówki. Wyjmij, gdy ryba będzie biała i nieprzezroczysta (od czasu do czasu możesz delikatnie zamieszać).
  2. Łyżką cedzakową wyjmij rybę z kwaśnej marynaty i włóż do innej miski z resztą składników. Dodaj startą skórkę i sok z trzeciej limonki, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj i gotowe.

Wrapy z kurczakiem

4-6 porcji

  • 8 podudzi z kurczaka, bez skóry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 słoik meksykańskiej salsy
  • Sól, czarny pieprz
  • 6-8 małych tortilli (lub kukurydziane nachosy)
  • ¼ sałaty lodowej, poszarpanej
  • 1 awokado, plasterki
  • 4 dymki, posiekane
  • Listki kolendry
  1. Rozgrzej patelnię z oliwą i obsmaż kurczaka z każdej strony na brązowo. Wlej salsę, zamieszaj, przykryj, zmniejsz ogień i duś 20-25 minut.
  2. Widelcem poszarp mięso, wyjmij kości, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  3. Podgrzej placki na suchej patelni i wyłóż na nich po równo wszystkie składniki. Zawiń i podawaj. Możesz też podawać na talerzu z nachosami obok. 

Kapuściana sałatka

  • 1 mała czerwona kapusta, posiekana
  • ⅛ włoskiej kapusty, posiekanej
  • 2-3 marchewki, pokrojone we wstążki
  • Kilka małych kukurydz z puszki, pokrojonych
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 pęczek kolendry, grubo posiekany
  • Sok z 2 limonek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • Sól i czarny pieprz
  1. Spraw wszystkie warzywa i wymieszaj je w dużej misce.
  2. Przygotuj dressing: wymieszaj sok z limonki, miód, oliwę i posiekane chili (sama zdecyduj, czy zostawić pestki).
  3. Tuż przed podaniem wlej dressing do sałaty i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

ZOBACZ TEŻ: Smaki świata - co wiesz o kuchni meksykańskiej? [SPRAWDŹ SIĘ!]

REKLAMA

REKLAMA

Wegańskie chili

6 porcji

  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 czerwone chili, posiekane
  • 2-3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 x 400 g pomidorów w kostkach z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 400 g czarnej fasoli z puszki
  • 400 g kukurydzy z puszki
  • Sól i pieprz
  • Sok z limonki
  • Listki kolendry
  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek i paprykę chili. Dodaj przyprawy, zamieszaj i smaż przez chwilę. Dorzuć pomidory z puszki i koncentrat, wymieszaj.
  2. Odsącz i opłucz fasole i kukurydzę, przesyp je do garnka. Dolej trochę wody, przykryj i gotuj 20-25 minut. Dopraw, skrop sokiem z limonki, posyp listkami kolendry i podawaj z nachos, tortillą lub ryżem.

Pikantna salsa

  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jalapeño
  • ½ czerwonej cebuli
  1. Wszystkie składniki posiekaj w drobną kostkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Guacamole

  • 2 duże awokado
  • ¼ czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 10-12 pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • Sok i starta skórka z 2 limonek
  • Sól i czarny pieprz
  • Szczypta papryki
  • Posiekana kolendra do przybrania
  1. Rozgnieć w misce widelcem awokado na grubą pastę (blender się nie sprawdza).
  2. Dodaj cebulę, pomidorki, chili, czosnek i wymieszaj. Skrop sokiem z limonki i wmieszaj do środka startą skórkę. Dopraw solą, papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Udekoruj kolendrą i na stół.

Mrożona Margarita

6 porcji

  • Sok z 10 limonek
  • Sok z 2 cytryn
  • ¼ szklanki syropu z agawy 
  • 6 szotów tequili
  • 4 szoty Cointreau
  • Lód
  1. Wlej wszystkie składniki do pojemnika, dodaj lód i blenduj, aż otrzymasz mrożoną masę. Spróbuj, czy nie trzeba trochę więcej soku, i przełóż do szklanek. 

Wypróbuj także pyszne przepisy kuchni orientalnej oraz indyjskiej.

Zobacz również:
Kitesurfing w Polsce z roku na rok staje się coraz popularniejszy. Jeszcze 16 lat temu uprawiała go garstka zapaleńców, dziś widok kite'a nad falami Bałtyku nie budzi już zdziwienia. Przez ten czas ewaluował nie tylko sprzęt, ale i technika pływania, rozgrywane podczas zawodów konkurencje i ilość zapaleńców na wodzie. Kitesurfing ma już tak wielu fanów na świecie, że znalazł się w programie Igrzysk Olimpijskich w Paryżu w 2024 roku.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA