[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
2.3

Kuchnia meksykańska: proste i pyszne przepisy

Co powiecie na pachnącą słońcem, meksykańską domówkę? Świeżo, zdrowo, szybko, pikantnie i supersmacznie – nic tylko spraszać gości. Muchas gracias!

meksykańskie

Flan kokosowy

6 porcji

  • 2 x 400 g śmietanki kokosowej z puszki
  • Nasiona z 1 laski wanilii
  • ¼ szklanki cukru kokosowego
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 6 dużych jaj
  • Owoce i syrop klonowy (opcjonalnie)
  1. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
  2. Powoli podgrzej śmietankę kokosową w garnku na średnim ogniu. Wmieszaj wanilię, cukier, sól i startą skórkę. Zredukuj objętość do połowy, dosyć często mieszając. 
  3. W osobnym pojemniku rozkłóć jajka i bardzo powoli wlej kokosową śmietankę, stale mieszając, by mikstury dobrze się połączyły.
  4. Przełóż łyżką miksturę do 6 żaroodpornych kokilek i wstaw je do formy do pieczenia. Wlej do formy wodę (mniej więcej do połowy wysokości kokilek) i wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut.
  5. Wyjmij kokilki, wystudź i wstaw do lodówki na całą noc.
  6. Podawaj z mżawką syropu klonowego i świeżymi owocami. 

Ceviche

3-4 porcje

  • 300 g filetu z morszczuka lub halibuta, pokrojony w kostki
  • Sok z 2 limonek + skórka i sok z trzeciej
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól, czarny pieprz
  • 1 jalapeño, pokrojone
  • ½ czerwonej cebuli, posiekanej
  • 1 awokado, pokrojone w kostki
  • 8 pomidorków cherry, ćwiartki
  • 1 garść ogórka pokrojonego w kostki
  • garść kolendry
  1. Włóż kostki ryby do miski, wlej sok z 2 limonek i cytryny. Delikatnie zamieszaj i dopraw. Przykryj folią i wstaw do lodówki. Wyjmij, gdy ryba będzie biała i nieprzezroczysta (od czasu do czasu możesz delikatnie zamieszać).
  2. Łyżką cedzakową wyjmij rybę z kwaśnej marynaty i włóż do innej miski z resztą składników. Dodaj startą skórkę i sok z trzeciej limonki, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj i gotowe.

Wrapy z kurczakiem

4-6 porcji

  • 8 podudzi z kurczaka, bez skóry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 słoik meksykańskiej salsy
  • Sól, czarny pieprz
  • 6-8 małych tortilli (lub kukurydziane nachosy)
  • ¼ sałaty lodowej, poszarpanej
  • 1 awokado, plasterki
  • 4 dymki, posiekane
  • Listki kolendry
  1. Rozgrzej patelnię z oliwą i obsmaż kurczaka z każdej strony na brązowo. Wlej salsę, zamieszaj, przykryj, zmniejsz ogień i duś 20-25 minut.
  2. Widelcem poszarp mięso, wyjmij kości, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  3. Podgrzej placki na suchej patelni i wyłóż na nich po równo wszystkie składniki. Zawiń i podawaj. Możesz też podawać na talerzu z nachosami obok. 

Kapuściana sałatka

  • 1 mała czerwona kapusta, posiekana
  • ⅛ włoskiej kapusty, posiekanej
  • 2-3 marchewki, pokrojone we wstążki
  • Kilka małych kukurydz z puszki, pokrojonych
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 pęczek kolendry, grubo posiekany
  • Sok z 2 limonek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • Sól i czarny pieprz
  1. Spraw wszystkie warzywa i wymieszaj je w dużej misce.
  2. Przygotuj dressing: wymieszaj sok z limonki, miód, oliwę i posiekane chili (sama zdecyduj, czy zostawić pestki).
  3. Tuż przed podaniem wlej dressing do sałaty i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

ZOBACZ TEŻ: Smaki świata - co wiesz o kuchni meksykańskiej? [SPRAWDŹ SIĘ!]

REKLAMA

REKLAMA

Wegańskie chili

6 porcji

  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 czerwone chili, posiekane
  • 2-3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 x 400 g pomidorów w kostkach z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 400 g czarnej fasoli z puszki
  • 400 g kukurydzy z puszki
  • Sól i pieprz
  • Sok z limonki
  • Listki kolendry
  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek i paprykę chili. Dodaj przyprawy, zamieszaj i smaż przez chwilę. Dorzuć pomidory z puszki i koncentrat, wymieszaj.
  2. Odsącz i opłucz fasole i kukurydzę, przesyp je do garnka. Dolej trochę wody, przykryj i gotuj 20-25 minut. Dopraw, skrop sokiem z limonki, posyp listkami kolendry i podawaj z nachos, tortillą lub ryżem.

Pikantna salsa

  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jalapeño
  • ½ czerwonej cebuli
  1. Wszystkie składniki posiekaj w drobną kostkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Guacamole

  • 2 duże awokado
  • ¼ czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 10-12 pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • Sok i starta skórka z 2 limonek
  • Sól i czarny pieprz
  • Szczypta papryki
  • Posiekana kolendra do przybrania
  1. Rozgnieć w misce widelcem awokado na grubą pastę (blender się nie sprawdza).
  2. Dodaj cebulę, pomidorki, chili, czosnek i wymieszaj. Skrop sokiem z limonki i wmieszaj do środka startą skórkę. Dopraw solą, papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Udekoruj kolendrą i na stół.

Mrożona Margarita

6 porcji

  • Sok z 10 limonek
  • Sok z 2 cytryn
  • ¼ szklanki syropu z agawy 
  • 6 szotów tequili
  • 4 szoty Cointreau
  • Lód
  1. Wlej wszystkie składniki do pojemnika, dodaj lód i blenduj, aż otrzymasz mrożoną masę. Spróbuj, czy nie trzeba trochę więcej soku, i przełóż do szklanek. 

Wypróbuj także pyszne przepisy kuchni orientalnej oraz indyjskiej.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij