Kuchnia indyjska: przepis na szaszłyki tandoori

Lubisz eksperymentować w kuchni? W takim razie szef kuchni WH zaprasza na niezwykle aromatyczne danie – szaszłyki z jagnięciny tandoori. Potrawę przygotujesz zaledwie w 20 minut, ale goście, których poczęstujesz tym daniem na pewno zapamiętają je na długo. A już na pewno do następnego razu, gdy poproszą Cię o jej przygotowanie.

tandoori fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Kuchnię indyjską charakteryzują niesamowicie aromatyczne i pyszne potrawy. Jeśli jesteś jej miłośniczką, przypadnie Ci do gustu nasz przepis na szaszłyki tandoori. Nazwa "tandoori" wzięła się od specjalnego glinianego pieca tandoor, w którym tradycyjnie przygotowuje się dania. My piec zastąpimy patelnią, ale obiecujemy, że potrawa nie straci wiele ze swojego egzotycznego smaku i aromatu. A wszystko to w 20 minut. Warto spróbować, prawda?

Przepis na szaszłyki tandoori

Kcal: 524 l Tł. nasyc.: 28,3 g l Cukier: 1,9 g l Czas: 20 min l Porcje: 4

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g jagnięciny, kostki 3-cm
  • 2 łyżki pasty tandoori
  • 1 łyżka soku z cytryny i startej skórki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 suszone chili
  • 150 g szpinaku baby
  • 250 g mleka kokosowego
  • garść kolendry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 250 g brązowego ryżu
  • 150 g jogurtu

Sposób przygotowania:

1. Jeżeli używasz drewnianych szpikulców, namocz je wcześniej w wodzie i do roboty. Wymieszaj pastę tandoori z sokiem i skórką z cytryny, wysmaruj nią mięso. Nadziej 8 szaszłyków i pozostaw jeszcze w marynacie.

2. Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną tłuszczu, połóż szaszłyki i smaż 8-10 minut, co jakiś czas obracając. Odstaw na bok. Ładnie pachnie, prawda?

3. Na tej samej patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć czosnek, kumin i posiekane chili. Podsmażaj 30 sekund, mieszając. Dodaj liście szpinaku i znowu mieszaj przez minutę-dwie. Wymieszaj jogurt z mlekiem kokosowym, kolendrą i pieprzem cayenne. Szpinak przełóż do miski i polej jogurtowym dressingiem. Podawaj obok brązowego ryżu i szaszłyków.

 WH 03/2016

REKLAMA