Kuchnię indyjską charakteryzują niesamowicie aromatyczne i pyszne potrawy. Jeśli jesteś jej miłośniczką, przypadnie Ci do gustu nasz przepis na szaszłyki tandoori. Nazwa "tandoori" wzięła się od specjalnego glinianego pieca tandoor, w którym tradycyjnie przygotowuje się dania. My piec zastąpimy patelnią, ale obiecujemy, że potrawa nie straci wiele ze swojego egzotycznego smaku i aromatu. A wszystko to w 20 minut. Warto spróbować, prawda?
Przepis na szaszłyki tandoori
Kcal: 524 l Tł. nasyc.: 28,3 g l Cukier: 1,9 g l Czas: 20 min l Porcje: 4
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g jagnięciny, kostki 3-cm
- 2 łyżki pasty tandoori
- 1 łyżka soku z cytryny i startej skórki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 suszone chili
- 150 g szpinaku baby
- 250 g mleka kokosowego
- garść kolendry
- szczypta pieprzu cayenne
- 250 g brązowego ryżu
- 150 g jogurtu
Sposób przygotowania:
1. Jeżeli używasz drewnianych szpikulców, namocz je wcześniej w wodzie i do roboty. Wymieszaj pastę tandoori z sokiem i skórką z cytryny, wysmaruj nią mięso. Nadziej 8 szaszłyków i pozostaw jeszcze w marynacie.
2. Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną tłuszczu, połóż szaszłyki i smaż 8-10 minut, co jakiś czas obracając. Odstaw na bok. Ładnie pachnie, prawda?
3. Na tej samej patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć czosnek, kumin i posiekane chili. Podsmażaj 30 sekund, mieszając. Dodaj liście szpinaku i znowu mieszaj przez minutę-dwie. Wymieszaj jogurt z mlekiem kokosowym, kolendrą i pieprzem cayenne. Szpinak przełóż do miski i polej jogurtowym dressingiem. Podawaj obok brązowego ryżu i szaszłyków.
WH 03/2016