Kuchnia indyjska: 5 prostych przepisów na zdrowe dania

Curry, masala i subzi – te pyszne, orientalne dania kuchni indyjskiej wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poza tym pomogą Ci osiągnąć zgrabną sylwetkę, zdrowie i dobre samopoczucie. Jeśli na obiad zaprosisz gości, tytuł Master Chefa masz w kieszeni.

| Data aktualizacji: 2021-05-18
madras przepis kuchnia indyjska Kat Pisiolek for Wearestudio33.com

Kuchnia indyjska - przepisy

  1. Przepis na madras
  2. Przepis na curry
  3. Przepis na masalę
  4. Przepis na curry 2
  5. Przepis na subzi

Kuchnia indyjska to gwarancja wyjątkowych doznań smakowych, które zadowolą każdego smakosza. Potrawy indyjskie wyróżnia pikantny smak i mnogość używanych orientalnych przypraw, które mają za zadanie nie tylko wzbogacać smak potraw, ale zgodnie z zasadami Ajurwedy - poprawiać stan zdrowia. Są to tradycyjnie potrawy bazujące na warzywach, choć mięso również jest obecne w kuchni indyjskiej. My przygotowaliśmy wyjątkowe przepisy na tradycyjne dania z nowoczesnym twistem. Smacznego!

1. Madras na żelazną ochronę

Porcje: 4 | Kcal: 200 | Gotowe w: 1 godzinę

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 łyżka kopru włoskiego
  • 1 łyżka kozieradki
  • 2 laski cynamonu
  • 1 główka czosnku, posiekana
  • 4 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego chili
  • sól
  • 2 cebule
  • 1 łyżka przecieru z pomidorów
  • 700 g kawałków kurczaka, bez skóry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 25 g kolendry, posiekanej

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć nasiona czarnuszki, kopru, kozieradki, cynamon i smaż 2-3 minuty. Dodaj czosnek, świeży imbir – i kolejne 2-3 minuty smażenia, mieszając. Wsyp kurkumę, imbir, chili, trochę soli i podsmażaj 20 sekund.
  2. Teraz posiekane cebule, pomidorowy przecier i kawałki kurczaka. Smaż 10 minut. Wlej wrzącą wodę, tak by zakrywała kurczaka, zmniejsz ogień i gotuj 45 minut. Dodaj garam masala i posiekaną kolendrę.

Samo dobro

Czosnek, imbir, kurkuma, koper włoski, czarnuszka nie dają szans bakteriom i wirusom.

curry przepis kuchnia indyjskaKat Pisiolek for Wearestudio33.com

2. Curry na wagę w dół

Porcje: 4 l Kcal: 250 | Gotowe w: 20 minut

Składniki:

  • 200 g borówek amerykańskich
  • 20 g kolendry, posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 500 g piersi indyka, kostka bez skóry
  • 1 łyżeczka garam masala

Sposób przygotowania

  1. Zmiksuj borówki, kolendrę, czosnek, imbir, cynamon, koper włoski, mielone chili, kurkumę, szczyptę soli i jogurt grecki.
  2. Do garnka wrzuć pokrojone w nieduże kostki mięso indyka, zalej przygotowanym purée, zamieszaj i gotuj bez pokrywki na małym ogniu przez kwadrans. Dodaj garam masala, zamieszaj i podawaj posypane świeżą kolendrą.

Samo dobro

Cynamon i koper włoski tłumią apetyt, a kurkuma z imbirem metabolizują tłuszcze. Kwartecik marzeń, prawda?

masala przepis kuchnia indyjska Kat Pisiolek for Wearestudio33.com

3. Masala na spokojną głowę

Porcje: 4 | Kcal: 290 | Gotowe w: 2 godziny

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 20 zielonych strąków kardamonu, zmiażdżonych
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 4 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • sól
  • 4 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 500 g jagnięciny, kostka
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 25 g kolendry, posiekanej

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć kardamon z czarnuszką i gotuj, aż poczujesz (maks. 3 minuty). Odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej ponownie, dodaj czosnek z imbirem i podsmażaj, aż czosnek się zezłoci, mieszając. Wsyp kurkumę, chili, startą gałkę, szczyptę soli i gotuj 20 sekund.
  2. Dołóż posiekane cebule, przecier i wrzuć kostki mięsa. Wymieszaj dobrze i zalej wrzącą wodą, tak by mięso zostało przykryte. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 1,5 godziny. Pod koniec dodaj garam masala i posyp kolendrą.

Samo dobro

Gałka muszkatołowa ma znaczące właściwości uspokajające i jest stosowana w leczeniu bezsenności. Używaj z umiarem.

curry przepis kuchnia indyjska Kat Pisiolek for Wearestudio33.com

4. Curry na większą odporność

Porcje: 4 | Kcal: 400 | Gotowe w: 25 minut

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 8 ząbków czosnku, posiekanych
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • garść liści curry
  • 2 zielone chili, posiekane
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 500 g filetu z łososia, pokrojony w kostkę, bez skóry
  • 50 g jagód goji
  • 25 g kolendry

Sposób przygotowania

  1. Wsyp do garnka z rozgrzanym tłuszczem czarnuszkę, kumin, kolendrę, gorczycę i pogrzej przez około 3 minuty. Odstaw i ostudź. Znowu rozgrzej, wrzuć czosnek z imbirem, zamieszaj i chwilę podsmażaj.
  2. Dodaj kurkumę, chwilę podsmażaj i dołóż przecier, liście curry, chili, sól, cukier i mieszaj. Dołóż kawałki ryby, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrywki 4-5 minut. Na koniec jagody, posiekana kolendra i gotowe.

Samo dobro

Jagody goji są fantastycznym źródłem witaminy A, która wzmacnia odporność, zwalcza wolne rodniki i zapobiega zakażeniom.

subzi przepis kuchnia indyjska Kat Pisiolek for Wearestudio33.com

5. Subzi na formę bez bólu

Porcje: 2-3 l Kcal: 150 l Gotowe w: 30 minut

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 małe cebule, ćwiartki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 zielone chili, posiekane
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • 2 pomidory, ćwiartki
  • 250 g boczniaków
  • 100 ml mleczka kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Teraz już wiesz wszystko – nasiona czarnuszki na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, potem odstawić na chwilę (niech ostygnie) i znowu rozgrzać. Na już rozgrzaną wrzuć czosnek, cebule, imbir, chili i smaż 5-10 minut, często mieszając.
  2. Dodaj kurkumę, szczyptę soli, zamieszaj i po 20 sekundach dorzuć pomidory. Daj im maksymalnie 4-5 minut gotowania, żeby całkiem nie rozmiękły. Wlej mleczko i wrzuć oczyszczone grzyby. Gotuj 10 minut na małym ogniu, bez pokrywki.

Samo dobro

Czarnuszka ma właściwości przeciwbólowe, a boczniaki przeciwzapalne, więc w duecie dają radę. Żegnaj bólu!

 

REKLAMA