Kuchnia indyjska - przepisy
Kuchnia indyjska to gwarancja wyjątkowych doznań smakowych, które zadowolą każdego smakosza. Potrawy indyjskie wyróżnia pikantny smak i mnogość używanych orientalnych przypraw, które mają za zadanie nie tylko wzbogacać smak potraw, ale zgodnie z zasadami Ajurwedy - poprawiać stan zdrowia. Są to tradycyjnie potrawy bazujące na warzywach, choć mięso również jest obecne w kuchni indyjskiej. My przygotowaliśmy wyjątkowe przepisy na tradycyjne dania z nowoczesnym twistem. Smacznego!
1. Madras na żelazną ochronę
Porcje: 4 | Kcal: 200 | Gotowe w: 1 godzinę
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki czarnuszki
- 1 łyżka kopru włoskiego
- 1 łyżka kozieradki
- 2 laski cynamonu
- 1 główka czosnku, posiekana
- 4 łyżki startego imbiru
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego chili
- sól
- 2 cebule
- 1 łyżka przecieru z pomidorów
- 700 g kawałków kurczaka, bez skóry
- 1 łyżeczka garam masala
- 25 g kolendry, posiekanej
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć nasiona czarnuszki, kopru, kozieradki, cynamon i smaż 2-3 minuty. Dodaj czosnek, świeży imbir – i kolejne 2-3 minuty smażenia, mieszając. Wsyp kurkumę, imbir, chili, trochę soli i podsmażaj 20 sekund.
- Teraz posiekane cebule, pomidorowy przecier i kawałki kurczaka. Smaż 10 minut. Wlej wrzącą wodę, tak by zakrywała kurczaka, zmniejsz ogień i gotuj 45 minut. Dodaj garam masala i posiekaną kolendrę.
Samo dobro
Czosnek, imbir, kurkuma, koper włoski, czarnuszka nie dają szans bakteriom i wirusom.

2. Curry na wagę w dół
Porcje: 4 l Kcal: 250 | Gotowe w: 20 minut
Składniki:
- 200 g borówek amerykańskich
- 20 g kolendry, posiekanej
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki startego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki kopru włoskiego
- 1 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- sól
- 500 g jogurtu greckiego
- 500 g piersi indyka, kostka bez skóry
- 1 łyżeczka garam masala
Sposób przygotowania
- Zmiksuj borówki, kolendrę, czosnek, imbir, cynamon, koper włoski, mielone chili, kurkumę, szczyptę soli i jogurt grecki.
- Do garnka wrzuć pokrojone w nieduże kostki mięso indyka, zalej przygotowanym purée, zamieszaj i gotuj bez pokrywki na małym ogniu przez kwadrans. Dodaj garam masala, zamieszaj i podawaj posypane świeżą kolendrą.
Samo dobro
Cynamon i koper włoski tłumią apetyt, a kurkuma z imbirem metabolizują tłuszcze. Kwartecik marzeń, prawda?