[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Kuchnia doktora - smaczne przepisy od Rupy'ego Aujla

W czasach, w których każdy szczęśliwy posiadacz przeciwstawnych kciuków może wszystko ugotować i pstryknąć smartfonem fotkę swojego dania, potrzeba rzetelnych fachowców rośnie. Women’s Health takiego szukał i znalazł. Oto dr Aujla – najprawdopodobniej najlepszy kucharz wśród lekarzy i na pewno najlepszy lekarz wśród kucharzy.

Rupy Aujla - wiek: 33 lata, zawód: lekarz rodzinny, pasja: gotowanie, motto: „Jedzenie nie jest pigułką, ale pomaga”

Żyjemy w czasach rządzonych przez mody i trendy, więc zachowanie zdrowego rozsądku staje się prawdziwym wyzwaniem. Dieta i reguły odżywiania też oczywiście ewoluują, ale ważne jest, by te zmiany były efektem naszej większej wiedzy o składnikach diety, a nie wiary w to, że teraz wodorosty są nowym jarmużem, który niedawno był nowym szpinakiem, który to szpinak był nowym... itd., itd.

Doktor medycyny, lekarz rodzinny Rupy Aujla, prowadzi swoją praktykę w Anglii i całkiem niedawno przekonał się, że jest celebrytą. Napisał książkę kucharską „The Doctor’s Kitchen”, a ponieważ nieczęsto się zdarza, by dyplomowany medyk sięgał po pióro i patelnię, więc telewizyjne „śniadaniówki” i show-biznes wyczuły świeżego newsa. Posypały się propozycje telewizyjnych wystąpień i udziału w programach kulinarnych, tym bardziej że recenzje z książki wystawiane przez kucharzy i dietetyków były entuzjastyczne. Doświadczenia rozmów z tysiącami pacjentów i przeświadczenie, że znaczna część ich problemów zdrowotnych ma swój początek w niewłaściwej diecie, zostały połączone z bezpretensjonalnością autora i bezpretensjonalnością proponowanych przepisów. Efekt? Bestseller, którego sprzedaż nadal rośnie.

Doktor Aujla zaprasza wszystkie czytelniczki WH do pomyszkowania w jego kuchni i spróbowania kuracji dbających równocześnie o ciało i duszę

Smażona makrela z zielonym humusem

Smażona makrela z zielonym humusem

kcal: 670, tłuszcz: 43,6 g, białko: 34,8 g, węgle: 33,5 g, porcje: 2

Kuchnia krajów arabskich jest lekka, pełna zdrowych produktów i niesamowitych aromatów. Tu mamy morską rybę z kwasami omega-3, które zawsze warto uzupełniać, lecz szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na przyprawy. Używany tutaj lekko kwaskowy sumak (będący wraz z tymiankiem i sezamem składnikiem mieszanki zatar) jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy na świecie. Można go kupić w sieci i nawet należy, jeżeli chcemy powalczyć o zdrowie i urodę.

Składniki

  • 3 łyżeczki mieszanki zatar
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 filety surowej makreli (ok. 100 g każdy), bez skóry
  • 100 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 50 g szpinaku baby, posiekanego
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Zielony hummus:

  • 400 g ciecierzycy z puszki, opłukanej i odsączonej
  • 75 g zielonego groszku z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta morskiej soli
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • sok z ½ cytryny
  • 50 ml zimnej wody

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj zatar z łyżką oliwy i wysmaruj miksturą filety. Rozgrzej na średnim ogniu grillową patelnię i smaż rybę 2 minuty z jednej strony i po obróceniu jeszcze jedną minutę. Zdejmij i odstaw.
  2. Wszystkie składniki do zielonego hummusu zblenduj na gładko.
  3. Połówki pomidorków wymieszaj z listkami szpinaku, skrop resztą oliwy i posyp sumakiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Zgrillowaną rybę podawaj z sałatką, hummusem i jogurtem. Już na talerzu możesz jeszcze posypać lekko zatarem i skropić oliwą.

ZOBACZ TEŻ: Śniadania z Insta - piękne, smaczne, ale czy zdrowe?

REKLAMA

REKLAMA

Pulpety z kurczaka z trawą cytrynową

Pulpety z kurczaka z trawą cytrynową

kcal: 680, tłuszcz: 16,5 g, białko: 47,1 g, węgle: 92,4 g, porcje: 2

Składniki tych pulpecików wskazują jednoznacznie na dalekowschodnie pochodzenie, ale nie egzotyka tu jest ważna, tylko ich prozdrowotne właściwości. A z nich tamtejsza kuchnia słynie przez obowiązkowe wykorzystywanie czosnku, imbiru, chili, orzeszków arachidowych, kolendry, dymki i świeżych warzyw

Składniki

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 180 g brązowego ryżu
  • 5 cm łodygi trawy cytrynowej (bez zdrewniałej końcówki), drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki śmietanki kokosowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 5 cm korzenia imbiru, posiekanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 dymka, posiekana
  • mały pęczek kolendry, posiekany
  • 300 g piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojone na kawałki
  • 50 g pieczarek, posiekanych

Dressing:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki sosu rybnego
  • 1½ łyżeczki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • starta skórka i sok z ½ limonki
  • ½ ząbka czosnku, startego
  • 2 cm korzenia imbiru, startego
  • ½ łyżeczki płatków chili

Sałata:

  • 50 g groszku w strąkach, cienko pokrojonych
  • 2 marchewki, obrane wzdłuż w paski
  • 10 g orzeszków arachidowych, uprażonych i grubo posiekanych

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C i wysmaruj blachę olejem kokosowym.
  2. Ugotuj brązowy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Wrzuć do blendera trawę cytrynową, śmietankę kokosową, czosnek, imbir, sos sojowy, dymkę i kolendrę i zrób gęstą pastę. Dodaj teraz kawałki kurczaka i posiekane grzyby, po czym jeszcze raz zblenduj.
  4. Przełóż miksturę do miski, uformuj 4 pulpety wielkości piłek do golfa i wyłóż je na blachę. Piecz 12-15 minut, aż zbrązowieją.
  5. Przygotuj sałatkę i skrop dressingiem z wymieszanych składników (patrz wyżej). Podawaj z ryżem i pulpetami.

Makaron ryżowy z grzybami shitake i kiełkami brokułów

Makaron ryżowy z grzybami shitake i kiełkami brokułów

kcal: 320, tłuszcz: 12,9 g, białko: 11,5 g, węgle: 37,8 g, porcje: 2

Prosta pasta z imbiru i czosnku to potężna eksplozja smaku i aromatu prosto z Azji, ale prawdziwą gwiazdą są tutaj brokuły. Zwłaszcza ukryty w nich sulforafan – substancja o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym – którego stężenie właśnie w brokułach jest największe w przyrodzie.

Składniki

  • 100 g brązowego makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 100 g kiełków brukselki
  • 100 grzybów shitake, pokrojonych
  • 100 g brokułów, ugotowanych na parze, pokrojonych
  • 1 dymka, posiekana
  • 25 g kiełków brokułów
  • 10 g ziaren sezamu, uprażonych
  • 1 czerwone chili, posiekane

Pasta:

  • 1 szalotka, posiekana
  • 2 cm korzenia imbiru, startego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania

  1. Wrzuć do miski makaron ryżowy, zalej wrzątkiem, przykryj, odstaw na 6-8 minut (chyba że na opakowaniu radzą inaczej) i odsącz.
  2. Wszystkie składniki do pasty zblenduj niezbyt gładko – jeżeli konsystencja wyda Ci się zbyt sucha, wlej trochę wody.
  3. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj pastę z blendera i podsmażaj przez minutę. Dodaj kiełki brukselki i grzyby (jeżeli używasz suszonych, musisz je wcześniej namoczyć i podgotować) i smaż kolejne 2 minuty. Dorzuć teraz ugotowane brokuły, wlej odrobinę wody, przykryj i duś 2 minuty.
  4. Dodaj odsączony makaron, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia, posyp posiekaną dymką, kiełkami brokułów, uprażonym sezamem, posiekanym chili i podawaj.

ZOBACZ TEŻ: Zajadanie stresu - jak sobie z tym poradzić?

REKLAMA

Płatki z imbirem i gruszką

Płatki z imbirem i gruszką

kcal: 550, tłuszcz: 21,9 g, białko: 15,4 g, węgle: 75,7 g, porcje: 1

Nie ma od niej lepszego i łatwiejszego sposobu na wprowadzenie błonnika do diety. W dodatku owsianka kocha dodatki, więc można poszaleć z nasionami i owocami.

Składniki

  • 60 g płatków owsianych
  • 15 g pestek słonecznika
  • 15 g płatków migdałów
  • 150 ml mleka migdałowego (lub zwykłego)
  • 1 gruszka, starta (plus kilka plasterków do dekoracji)
  • 1 marchew, starta
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na średnim ogniu i upraż przez kilka minut, stale mieszając, płatki owsiane, słonecznik i migdały, aż lekko zbrązowieją.
  2. Wlej mleko na patelnię, wymieszaj, dodaj resztę składników i gotuj, mieszając, przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje (dolej nieco mleka, jeżeli mikstura będzie zbyt gęsta).
  3. Podawaj ciepłe z plasterkami gruszki na wierzchu.

Lody kokosowe z pestkami granatu i prażonymi pistacjami

Lody kokosowe z pestkami granatu i prażonymi pistacjami

kcal: 320, tłuszcz: 20,6 g, białko: 9,8 g, węgle: 25,3 g, porcje: 3

Rozkosz dla podniebienia i przy okazji spełnienie marzeń przedstawicieli WHO, którzy śnią o daniach zdrowych i pysznych. Tofu jest wspaniałym dostawcą wapnia, zapewniającym żywotność komórkom, banany zadbają o transport potasu, pistacje o zdrowe serce, a granat nie przypadkiem jest symbolem długowieczności.

Składniki

  • 300 g tofu
  • 150 g śmietanki kokosowej
  • 2 dojrzałe banany
  • garść pestek granatu
  • 20 g orzeszków pistacji, grubo posiekanych
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

  1. Zblenduj na gładko tofu, śmietankę kokosową i banany. Przełóż masę do pojemnika i wmieszaj pestki granatu.
  2. Zamknij pojemnik i wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny (zdecyduj jak lubisz: po 2 godzinach dostaniesz lody o konsystencji mrożonego jogurtu, a po 3 już solidnie twarde).
  3. Na suchej patelni upraż posiekane pistacje, aż zbrązowieją. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj miód i wymieszaj go z orzechami. Zostaw karmel do ostygnięcia.
  4. Lody do miseczek, a na nie pokruszone, skarmelizowane pistacje. Gotowe.

ZOBACZ TEŻ: 13 błędów, które nie pozwalają Ci schudnąć

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij