Kuchnia doktora - smaczne przepisy od Rupy'ego Aujla

W czasach, w których każdy szczęśliwy posiadacz przeciwstawnych kciuków może wszystko ugotować i pstryknąć smartfonem fotkę swojego dania, potrzeba rzetelnych fachowców rośnie. Women’s Health takiego szukał i znalazł. Oto dr Aujla – najprawdopodobniej najlepszy kucharz wśród lekarzy i na pewno najlepszy lekarz wśród kucharzy.

FAITH MASON
Rupy Aujla - wiek: 33 lata, zawód: lekarz rodzinny, pasja: gotowanie, motto: „Jedzenie nie jest pigułką, ale pomaga”

Żyjemy w czasach rządzonych przez mody i trendy, więc zachowanie zdrowego rozsądku staje się prawdziwym wyzwaniem. Dieta i reguły odżywiania też oczywiście ewoluują, ale ważne jest, by te zmiany były efektem naszej większej wiedzy o składnikach diety, a nie wiary w to, że teraz wodorosty są nowym jarmużem, który niedawno był nowym szpinakiem, który to szpinak był nowym... itd., itd.

REKLAMA

Doktor medycyny, lekarz rodzinny Rupy Aujla, prowadzi swoją praktykę w Anglii i całkiem niedawno przekonał się, że jest celebrytą. Napisał książkę kucharską „The Doctor’s Kitchen”, a ponieważ nieczęsto się zdarza, by dyplomowany medyk sięgał po pióro i patelnię, więc telewizyjne „śniadaniówki” i show-biznes wyczuły świeżego newsa. Posypały się propozycje telewizyjnych wystąpień i udziału w programach kulinarnych, tym bardziej że recenzje z książki wystawiane przez kucharzy i dietetyków były entuzjastyczne. Doświadczenia rozmów z tysiącami pacjentów i przeświadczenie, że znaczna część ich problemów zdrowotnych ma swój początek w niewłaściwej diecie, zostały połączone z bezpretensjonalnością autora i bezpretensjonalnością proponowanych przepisów. Efekt? Bestseller, którego sprzedaż nadal rośnie.

Doktor Aujla zaprasza wszystkie czytelniczki WH do pomyszkowania w jego kuchni i spróbowania kuracji dbających równocześnie o ciało i duszę

FAITH MASON
Smażona makrela z zielonym humusem

Smażona makrela z zielonym humusem

kcal: 670, tłuszcz: 43,6 g, białko: 34,8 g, węgle: 33,5 g, porcje: 2

Kuchnia krajów arabskich jest lekka, pełna zdrowych produktów i niesamowitych aromatów. Tu mamy morską rybę z kwasami omega-3, które zawsze warto uzupełniać, lecz szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na przyprawy. Używany tutaj lekko kwaskowy sumak (będący wraz z tymiankiem i sezamem składnikiem mieszanki zatar) jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy na świecie. Można go kupić w sieci i nawet należy, jeżeli chcemy powalczyć o zdrowie i urodę.

Składniki

  • 3 łyżeczki mieszanki zatar
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 filety surowej makreli (ok. 100 g każdy), bez skóry
  • 100 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 50 g szpinaku baby, posiekanego
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Zielony hummus:

  • 400 g ciecierzycy z puszki, opłukanej i odsączonej
  • 75 g zielonego groszku z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta morskiej soli
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • sok z ½ cytryny
  • 50 ml zimnej wody

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj zatar z łyżką oliwy i wysmaruj miksturą filety. Rozgrzej na średnim ogniu grillową patelnię i smaż rybę 2 minuty z jednej strony i po obróceniu jeszcze jedną minutę. Zdejmij i odstaw.
  2. Wszystkie składniki do zielonego hummusu zblenduj na gładko.
  3. Połówki pomidorków wymieszaj z listkami szpinaku, skrop resztą oliwy i posyp sumakiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Zgrillowaną rybę podawaj z sałatką, hummusem i jogurtem. Już na talerzu możesz jeszcze posypać lekko zatarem i skropić oliwą.

ZOBACZ TEŻ: Śniadania z Insta - piękne, smaczne, ale czy zdrowe?

REKLAMA

REKLAMA

FAITH MASON
Pulpety z kurczaka z trawą cytrynową

Pulpety z kurczaka z trawą cytrynową

kcal: 680, tłuszcz: 16,5 g, białko: 47,1 g, węgle: 92,4 g, porcje: 2

Składniki tych pulpecików wskazują jednoznacznie na dalekowschodnie pochodzenie, ale nie egzotyka tu jest ważna, tylko ich prozdrowotne właściwości. A z nich tamtejsza kuchnia słynie przez obowiązkowe wykorzystywanie czosnku, imbiru, chili, orzeszków arachidowych, kolendry, dymki i świeżych warzyw

Składniki

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 180 g brązowego ryżu
  • 5 cm łodygi trawy cytrynowej (bez zdrewniałej końcówki), drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki śmietanki kokosowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 5 cm korzenia imbiru, posiekanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 dymka, posiekana
  • mały pęczek kolendry, posiekany
  • 300 g piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojone na kawałki
  • 50 g pieczarek, posiekanych

Dressing:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki sosu rybnego
  • 1½ łyżeczki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • starta skórka i sok z ½ limonki
  • ½ ząbka czosnku, startego
  • 2 cm korzenia imbiru, startego
  • ½ łyżeczki płatków chili

Sałata:

  • 50 g groszku w strąkach, cienko pokrojonych
  • 2 marchewki, obrane wzdłuż w paski
  • 10 g orzeszków arachidowych, uprażonych i grubo posiekanych

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C i wysmaruj blachę olejem kokosowym.
  2. Ugotuj brązowy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Wrzuć do blendera trawę cytrynową, śmietankę kokosową, czosnek, imbir, sos sojowy, dymkę i kolendrę i zrób gęstą pastę. Dodaj teraz kawałki kurczaka i posiekane grzyby, po czym jeszcze raz zblenduj.
  4. Przełóż miksturę do miski, uformuj 4 pulpety wielkości piłek do golfa i wyłóż je na blachę. Piecz 12-15 minut, aż zbrązowieją.
  5. Przygotuj sałatkę i skrop dressingiem z wymieszanych składników (patrz wyżej). Podawaj z ryżem i pulpetami.

FAITH MASON
Makaron ryżowy z grzybami shitake i kiełkami brokułów

Makaron ryżowy z grzybami shitake i kiełkami brokułów

kcal: 320, tłuszcz: 12,9 g, białko: 11,5 g, węgle: 37,8 g, porcje: 2

Prosta pasta z imbiru i czosnku to potężna eksplozja smaku i aromatu prosto z Azji, ale prawdziwą gwiazdą są tutaj brokuły. Zwłaszcza ukryty w nich sulforafan – substancja o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym – którego stężenie właśnie w brokułach jest największe w przyrodzie.

Składniki

  • 100 g brązowego makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 100 g kiełków brukselki
  • 100 grzybów shitake, pokrojonych
  • 100 g brokułów, ugotowanych na parze, pokrojonych
  • 1 dymka, posiekana
  • 25 g kiełków brokułów
  • 10 g ziaren sezamu, uprażonych
  • 1 czerwone chili, posiekane

Pasta:

  • 1 szalotka, posiekana
  • 2 cm korzenia imbiru, startego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania

  1. Wrzuć do miski makaron ryżowy, zalej wrzątkiem, przykryj, odstaw na 6-8 minut (chyba że na opakowaniu radzą inaczej) i odsącz.
  2. Wszystkie składniki do pasty zblenduj niezbyt gładko – jeżeli konsystencja wyda Ci się zbyt sucha, wlej trochę wody.
  3. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj pastę z blendera i podsmażaj przez minutę. Dodaj kiełki brukselki i grzyby (jeżeli używasz suszonych, musisz je wcześniej namoczyć i podgotować) i smaż kolejne 2 minuty. Dorzuć teraz ugotowane brokuły, wlej odrobinę wody, przykryj i duś 2 minuty.
  4. Dodaj odsączony makaron, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia, posyp posiekaną dymką, kiełkami brokułów, uprażonym sezamem, posiekanym chili i podawaj.

ZOBACZ TEŻ: Zajadanie stresu - jak sobie z tym poradzić?

REKLAMA

FAITH MASON
Płatki z imbirem i gruszką

Płatki z imbirem i gruszką

kcal: 550, tłuszcz: 21,9 g, białko: 15,4 g, węgle: 75,7 g, porcje: 1

Nie ma od niej lepszego i łatwiejszego sposobu na wprowadzenie błonnika do diety. W dodatku owsianka kocha dodatki, więc można poszaleć z nasionami i owocami.

Składniki

  • 60 g płatków owsianych
  • 15 g pestek słonecznika
  • 15 g płatków migdałów
  • 150 ml mleka migdałowego (lub zwykłego)
  • 1 gruszka, starta (plus kilka plasterków do dekoracji)
  • 1 marchew, starta
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na średnim ogniu i upraż przez kilka minut, stale mieszając, płatki owsiane, słonecznik i migdały, aż lekko zbrązowieją.
  2. Wlej mleko na patelnię, wymieszaj, dodaj resztę składników i gotuj, mieszając, przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje (dolej nieco mleka, jeżeli mikstura będzie zbyt gęsta).
  3. Podawaj ciepłe z plasterkami gruszki na wierzchu.

FAITH MASON
Lody kokosowe z pestkami granatu i prażonymi pistacjami

Lody kokosowe z pestkami granatu i prażonymi pistacjami

kcal: 320, tłuszcz: 20,6 g, białko: 9,8 g, węgle: 25,3 g, porcje: 3

Rozkosz dla podniebienia i przy okazji spełnienie marzeń przedstawicieli WHO, którzy śnią o daniach zdrowych i pysznych. Tofu jest wspaniałym dostawcą wapnia, zapewniającym żywotność komórkom, banany zadbają o transport potasu, pistacje o zdrowe serce, a granat nie przypadkiem jest symbolem długowieczności.

Składniki

  • 300 g tofu
  • 150 g śmietanki kokosowej
  • 2 dojrzałe banany
  • garść pestek granatu
  • 20 g orzeszków pistacji, grubo posiekanych
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

  1. Zblenduj na gładko tofu, śmietankę kokosową i banany. Przełóż masę do pojemnika i wmieszaj pestki granatu.
  2. Zamknij pojemnik i wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny (zdecyduj jak lubisz: po 2 godzinach dostaniesz lody o konsystencji mrożonego jogurtu, a po 3 już solidnie twarde).
  3. Na suchej patelni upraż posiekane pistacje, aż zbrązowieją. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj miód i wymieszaj go z orzechami. Zostaw karmel do ostygnięcia.
  4. Lody do miseczek, a na nie pokruszone, skarmelizowane pistacje. Gotowe.

ZOBACZ TEŻ: 13 błędów, które nie pozwalają Ci schudnąć

Zobacz również:
Te ćwiczenia na korpus są dużo skuteczniejsze niż upomnienia naszych babć: „Nie garb się!”. Poprawiają siłę core’u i jego wytrzymałość. Wykonuj je 3 razy w tygodniu, by mięśnie posturalne naprawdę poczuły się zaopiekowane. Ukończ podaną liczbę powtórzeń każdego ruchu, przechodząc bez przerw między kolejnymi ćwiczeniami. Po skończonym obwodzie powtórz całość dwukrotnie (w sumie robisz trzy rundy). Skup się na ściąganiu łopatek w tył i w dół, „wydłużaniu kręgosłupa” i utrzymywaniu go w neutralnej pozycji – łącznie z szyją.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA