[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zupa pho z shitake: przepis

Chińszczyzna to synonim bylejakości, ale nie jeśli chodzi o kuchnię. Zaledwie w 20 minut przygotujesz pyszną zupę pho z grzybami shitake i sama przekonasz się, że "chińskie" znaczy "dobre". Smacznego!

zupa pho z shitake Chińska zupka? Tak, jeśli to pho z shitake!

Zupa pho z shitake - przepis

Kcal: 417 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 2,5 g l Tł. nasyc.: 4,2 g

Składniki (na 4 porcje):

REKLAMA
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 30 g imbiru, plasterki
  • 1 cebula, plasterki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 150 g grzybów shiitake, plasterki
  • 300 g steka (krzyżowa lub polędwica)
  • 200 g ugotowanych wstążek makaronu ryżowego
  • garść kiełków fasoli
  • garść tajskiej bazylii, mięty i kolendry
  • 1 czerwone chili, plasterki
  • 1 limonka, ćwiartki

Sposób przygotowania:

1. Do dużego garnka z bulionem wrzuć trawę cytrynową (wcześniej zmiażdż łodygi), przyprawy, imbir i cebulę. Zagotuj, zmniejsz ogień i pozostaw na małym 15 minut. Przelej przez sito do innego garnka, gotuj nadal na małym ogniu, dodaj sos rybny i grzyby shiitake. Daj im parę minut.

2. Pokrój wołowinę najcieniej, jak się da (będzie łatwiej, jeżeli włożysz ją wcześniej na kwadrans do zamrażarki i nóż będzie ostry), wrzuć plasterki do garnka z bulionem i po pół minucie wyłącz gaz.

3. Rozdziel ugotowany makaron do 4 misek i spróbuj wywaru. Zazwyczaj dobrze mu robi szczypta brązowego cukru i trochę soku z limonki, ale nieobowiązkowo. Kwestia gustu. Napełnij miski bulionem (rozdziel sprawiedliwie mięso i grzyby), dorzuć kiełki, chili – jeżeli nie wyrzucisz pestek, zrozumiesz legendę o smoku wawelskim – i zioła. Wygląda świetnie, prawda? I tak samo smakuje.

Jeśli lubisz egzotyczną kuchnię, koniecznie zajrzyj do naszych przepisów inspirowanych kuchnią chińską. A jeśli należysz do tej grupy, która uważa, że nic tak nie rozgrzewa jak micha ciepłej zupy, wypróbuj wszystkie z 5 przepisów na zupy.

WH 03/2016

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij