Kuchnia chińska – zaraz obok francuskiej – uchodzi za najlepszą, najbogatszą i najbardziej wyrafinowaną na świecie. Następne skojarzenie jest oczywiście takie, że jest piekielnie trudna w wykonaniu. Błąd.
Jasne, są w niej dania z cesarskiego stołu, których skomplikowanie przekracza wyobraźnię, ale istotą wielkich kuchni jest zawsze ich prostota. Tajemnica sukcesu jest taka: świeże, doskonałej jakości produkty oraz aromatyczne przyprawy. Oto 4 przepisy, które pozwolą Ci od ręki cieszyć się egzotyką we własnej kuchni.
Przepis na zupę rybną ze świeżą bazylią
Ta zupa, gotowana dawniej na żaglowcach, nazywa się chowder. W oryginalnej wersji łyżka w niej stała, pływały ziemniory, hektolitry śmietany i masła, brr... Nasza wersja to kawałki ryb zanurzone w delikatnym, drobiowym bulionie, aromatyzowanym lekko anyżowym fenkułem i świeżymi ziołami. I bez fałszywej skromności – nasza wersja jest lepsza.
Składniki:
- 700 g różnych filetów rybnych (dorsz, okoń morski, halibut lub karmazyn), bez skóry,
- 6 plasterków świeżego imbiru, rozbitych płaską stroną noża,
- 150 ml wina ryżowego lub sake,
- 2 duże bulwy kopru włoskiego, bez łodyg, obrane,
- 250 g cienkiego makaronu (może być ryżowy),
- 1,5 łyżeczki oliwy lub oleju rzepakowego,
- 8 ząbków drobno posiekanego czosnku,
- 3-4 posiekane szalotki (białe i zielone części),
- 1,5 l bulionu z kurczaka,
- 3/4 szklanki tajskiej bazylii (ew. zwykłej), posiekanej,
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny,
- 2 łyżki tajskiego sosu rybnego,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Pokrój rybę na kilkucentymetrowe kawałki. Umieść ją w misce i skrop 3 łyżkami wina ryżowego. Przetnij bulwy fenkułu na pół, a następnie każdą połówkę pokrój na plasterki.
2. Jeżeli używasz makaronu: doprowadź lekko osoloną wodę w garnku do wrzenia, dodaj makaron i ugotuj al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej go na sicie zimną wodą, rozdziel do 6 misek i posyp posiekaną bazylią.
3. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę (ok. 20 sekund). Dodaj plastry imbiru, szalotkę, posiekany czosnek i intensywnie mieszając, podsmażaj ok. 15 sekund. Wlej bulion, wino ryżowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średni, wrzuć plastry fenkułu i częściowo przykryj pokrywką. Gotuj, aż fenkuł zmięknie, czyli około 12 minut.
4. Cedzakiem wyciągnij imbir i przesyp zawartość miski z rybami do garnka. Przykryj całkowicie i gotuj 5-6 minut, aż ryba będzie się rozdzielać, gdy dotkniesz ją nożem.
5. Dodaj liście bazylii, sok z cytryny, sos rybny i czarny pieprz. Delikatnie mieszaj, by wszystkie smaki się połączyły. Spróbuj – jeżeli uważasz, że potrzeba więcej soli, dodaj więcej sosu rybnego. Zalej zupą makaron w miskach i gotowe.
Porcje: 6
W 1 porcji (z makaronem): 340 kcal • 3 g tłuszcze (0,5 g nasyconych) • 42 g węglowodany • 5 g błonnik • 29 g białko
W 1 porcji (bez makaronu): 200 kcal • 2 g tłuszcze (0 g nasyconych) • 14 g węglowodany • 4 g błonnik • 24 g białko
Jeśli jesteś miłośniczką ryb, wypróbuj koniecznie nasze 2 przepisy na doradę w bulionie.
Komentarze
~Oks, 2018-01-21 20:33:01
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?