Naprawdę, doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nie zawsze masz czas na stanie przy garach. Nie oznacza to jednak, że powinnaś zapomnieć o zasadach dobrej diety i przerzucić się na fast foody i zupki chińskie. Żeby przygotować zdrowe i pyszne danie według naszego przepisu wystarczy 20 minut. Tyle chyba znajdziesz, prawda?
Z poniższego przepisu wyczarujesz klasyczny obiad w nowej odsłonie. Niedzielne schabowe w panierce z bułki tartej, zastąp posypką ze zdrowych ziaren. A zamiast ziemniorów, tym razem zjedz sałatkę z pomidorów, kaparów oraz najzdrowszego warzywa na świecie – rukwi wodnej.
ZOBACZ TEŻ: Michy pełne zdrowia: 10 pomysłów na zdrowy lunch
Przepis na kotlety schabowe pełne ziaren
Kcal: 600 I Tł. nasyc.: 6,8 g I Cukier: 5,9 g I Czas: 20 min I Porcje: 4
Składniki (na 4 porcje):
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka, lekko rozkłócone
- 75 g bułki tartej
- 75 g ziaren sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- 4 kotlety ze schabu (120 g każdy)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 500 g pomidorów
- 1 łyżka kaparów
- 100 g rukwi wodnej
- 1 cytryna, ćwiartki
Sposób przygotowania
1. Fartuch lepiej założyć, bo to połączenie schabowego ze sznyclem po wiedeńsku robi trochę bałaganu. Wysyp mąkę na talerz, do miski wbij jaja i rozbełtaj, na kolejny talerz wysyp bułkę tartą z nasionami i wymieszaj.
2. Lekko zbij kotlety, dopraw solą i obtocz w mące. Następnie zanurz je w masie jajecznej i znowu obtocz w bułce tartej. Dobrze rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż kotlety przez 4-5 minut z każdej strony.
3. Wymieszaj oliwę, musztardę i ocet, polej dressingiem pomidory, odsączone kapary i rukiew. Dopraw solą. Kotlety połóż na chwilę na papierowym ręczniku i podawaj z sałatą i ćwiartką cytryny.
Nie musisz walić mięsa tłuczkiem. Przykryj je folią i wykorzystaj wałek do ciasta.
ZOBACZ TEŻ: Przepisy na szybkie i zdrowe zupy