Składniki (na 2 porcje)
- 1 szkl. komosy ryżowej
- kawałek dyni pokrojonej w kostkę
- kawałek cukinii pokrojonej w kostkę
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
- 1/2 łyżeczki kuminu, (jeśli ktoś nie lubi tej przyprawy, to może zrezygnować)
- awokado
- pomidorki cherry
- suszone pomidory
- świeża bazylia
- różne kiełki
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- czarnuszka i sezam (najlepiej doprawić i zmielić tuż przed podaniem potrawy)
ZOBACZ TEŻ: 5 przepisów na zdrowe desery [niskokaloryczne i smaczne]
Sposób przygotowania
1. Do garnka włóż łyżkę masła klarowanego i gdy będzie rozgrzane, wsyp umytą komosę. Delikatnie podpraż, mieszając, i zalej wodą w proporcji 1 część komosy na 2 części wody, gotuj.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i dodaj pół łyżeczki kuminu, wrzuć dynię i cukinię, a gdy trochę zmiękną, dodaj cebulkę i czosnek. Nie możemy wrzucić wszystkiego razem, bo dynia smaży się dużo dłużej niż czosnek. Kiedy warzywa i kasza będą gotowe, wymieszaj je ze sobą i nałóż do miseczek.
3. Podawaj z kawałkami awokado, pokrojonymi pomidorkami cherry, suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i kiełkami. Posyp uprażonym słonecznikiem, zmielonym sezamem, czarnuszką, może być (dla zdrowia) także zmielony ostropest, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Komentarze