REKLAMA

Kombucha: co to jest, właściwości urodowe i zdrowotne

Do listy modnych napojów dopisujemy kombuchę, znaną jako eliksir młodości, która powstaje w procesie fermentacji herbaty, dzięki grzybowi herbacianemu. O tym, czym właściwie jest grzyb kombucha i jakie ma właściwości, porozmawiałyśmy z Mariuszem Jakubowskim, ekspertem do spraw kombuchy.  

KOMBUCHA fot. Shutterstock.com

Czym jest kombucha? 

Kombucha, inaczej grzyb herbaciany lub grzybek japoński, to nic innego jak kolonia bakterii i drożdży, na bazie których powstaje, w procesie fermentacji, lekko musujący słodko-kwaśny napój. „Podstawę kombuchy stanowi posłodzona herbata, a w trakcie około 14-dniowej fermentacji bakterie i drożdże zawarte w starterze i SCOBY „zjadają” cukier i przetwarzają go na kwasy organiczne, witaminy, enzymy i dwutlenek węgla, który powoduje lekkie musowanie. Z bardzo słodkiej herbaty powstaje kwaśny, orzeźwiający i bardzo zdrowy napój, o niewielkiej zawartości cukru” – mówi Mariusz z firmy Better Industry. 

REKLAMA

Kombucha – przepis 

Gazowany napój z fermentowanej herbaty możesz przygotować w domu. Jednak musisz być ostrożna, ponieważ taki napój możesz bardzo łatwo zepsuć. 

Do przygotowania kombuchy potrzebujesz: 

  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki herbaty
  • 160 gramów cukru
  • starter – napój z poprzedniej fermentacji – około 200 ml
  • SCOBY (tzw. grzybek herbaciany), czyli Symbiotyczną Kulturę Bakterii i Drożdży (ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) 

Do zrobienia kombuchy w domu możemy użyć różnego rodzaju herbat. Smak kombuchy będzie się różnił w zależności od tego, jaki typ napoju wybierzesz.Kombucha na bazie herbaty zielonej jest kwaskowata i „świeża” w smaku, kojarzy się z zielonym jabłkiem; na herbacie czarnej i oolong może mieć aromaty miodowe, kwiatowe, a nawet orzechowe; na bazie herbaty pu-erh z kolei będzie cięższa i bardziej intensywna, ziemista. Moje początkowe próby i badania sensoryczne (ocena smaku) kombuchy na herbacie wędzonej (Lapsang Souchong) określane były jako aromat serowy, ale przy niewielkim ulepszeniu receptury i dodaniu skórki pomarańczy do drugiej fermentacji (w butelce) dały efekt zbliżony do szlachetnej whiskey” – opowiada o swoich eksperymentach Mariusz Jakubowski. 

Pamiętaj, że herbaty powinny być wysokiej jakości, liściaste i niearomatyzowane. 

Przygotowanie: 

Krok 1: Herbatę zalej litrem wrzącej wody. Po około 10 minutach parzenia dodaj cukier i wymieszaj. 

Krok 2: Odcedź i przelej herbatę do szklanego lub porcelanowego, głębokiego naczynia. Dodaj kolejny litr wody i pozostaw do ostygnięcia. 

Krok 3: Po ostygnięciu dodaj starter oraz grzybek herbaciany układając go jasną stroną ku górze. Postaraj się ułożyć go w ten sposób, aby unosił się na powierzchni. 

Krok 4: Przykryj naczynie materiałem, który przepuszcza powietrze i odstaw je w suche, ciepłe miejsce. 

Krok 5: Po około 10 do 14 dni Twój napój z kombuchy powinien być gotowy. Trzymaj go w lodówce w niedokręconych butelkach, aby nie skwaśniał. Obie warstwy grzyba umieść w osobnych naczyniach z przykryciami i zalej niewielką ilością napoju z kombuchy, który właśnie przygotowałaś. Będziesz mogła wykorzystać je do przygotowania kolejnych napojów. 

Kombucha – właściwości urodowe 

• Poprawia jakość skóry 

Poprawa kondycji skóry uwarunkowana jest ustabilizowanym metabolizmem i zrównoważoną przez kombuchę gospodarką kwasowo-zasadową. 

• Odżywia włosy i paznokcie

Dzięki zawartym w niej witaminom z grupy B, włosy i paznokcie są zdrowe i odżywione. 

• Spowalnia proces starzenia 

Antyoksydanty zawarte w herbacie pozbywają się wolnych rodników, co sprawia, że kombucha ma działanie przeciwutleniające.

„Kombucha ma wiele pozytywnych właściwości. W amerykańskiej literaturze zaleca się stosowanie mocno sfermentowanego napoju bezpośrednio na skórę. Istnieją także przepisy na kremy z kombuchą. Pamiętajmy jednak, że nie jest to cudowny lek na wszystko” – podkreśla naukowiec. 

ZOBACZ: Jedzenie kiszonek - zalety + inne ciekawostki dietetyczne

REKLAMA

REKLAMA

Kombucha – właściwości zdrowotne 

Niestety nie ma żadnych dowodów naukowych na to, że kombucha ma właściwości lecznicze. Stosowana jako suplement diety dzięki swoim właściwościom może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm, ale nie należy przesadzić z jej ilością, o czym dowiesz się w dalszej części artykułu. 

• Oczyszcza organizm 

Kombucha wspomaga procesy detoksykacji organizmu, co jest spowodowane zawartymi w niej kwasami organicznymi, które powstały w procesie fermentacji. 

• Niweluje bóle reumatyczne 

Glukozamina zawarta w kombuchy pozytywnie wpływa na działanie stawów. Warto także sięgnąć po taki napój po treningu, ponieważ zapobiega powstawaniu zakwasów. 

• Pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit

Kombucha, tak jak inne sfermentowane produkty np. kiszonki czy kefir, pełni rolę naturalnego probiotyku, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne.

• Poprawia odporność 

Kombucha zawiera witaminy z gruby B i C, dlatego sprzyja utrzymaniu odporności organizmu. Właśnie dla tego od wielu lat stosują ją także chorzy na AIDS oraz nosiciele wirusa HIV. 

• Obniża poziom złego cholesterolu we krwi 

Niektóre badania wykazują, że Kombucha przyczynia się do obniżenia cholesterolu LDL (Low- density lipoprotein) i wzrost cholesterolu HDL (high- density lipoprotein).

„W latach 20. ubiegłego wieku Dr Rudolf Sklenar oraz Dr Veronica Carstens, niemieccy lekarze a także badacze właściwości kombuchy, wymieniali ten napój w protokołach dotyczących leczenia chorób nowotworowych” – dodaje Mariusz. 

SPRAWDŹ: 7 fermentowanych produktów dobrych dla jelit

Kombucha – szkodliwość

Wielu uważa, że kombucha spożywana w dużych ilościach może skutkować nadmiernym zakwaszeniem organizmu, ponieważ jest napojem o niskim pH, jest bardzo kwaśny. Z tego względu nie powinny stosować go osoby, które cierpią na choroby układu pokarmowego. Nie powinny pić jej dzieci ani kobiety w ciąży, ponieważ niepasteryzowany napój wytwarzany w domu, może zawierać niewielkie ilości alkoholu, który może pojawić się w procesie fermentacji. W 2014 roku na amerykańskim rynku przebadano próbki napoju od czołowych producentów – niektóre z nich miały prawie 3% alkoholu.

„Kombucha może również obniżać ciśnienie krwi, a z drugiej strony przez niewielką zawartość teiny, delikatnie pobudzać. Z kolei ze względu na znikome ilości cukru pozostające w napoju także diabetycy powinni skonsultować z lekarzem decyzję o sięgnięciu po kombuchę” – mówi Mariusz i wzywa do podejmowania rozsądnych decyzji.

 Należy pamiętać, że kombucha to po prostu zdrowy napój i sięgnięcie po butelkę raz dziennie, a nawet od czasu do czasu, będzie nam tylko służyło. Zdrowy rozsądek i zachowanie umiaru jest potrzebne we wszystkim. Nadmierna ilość kombuchy może powodować rewolucje żołądkowe, a w rzadkich przypadkach także bóle i zawroty głowy” – tłuamczy. 

Jak często powinniśmy pić kombuchę? 

„Dla takich fanów kombuchy jak ja to pytanie nie ma sensu, bo od razu powiem, że powinniśmy ją pić jak najczęściej. Oczywiście, jak przy wszystkim, należy zachować zdrowy rozsądek. Pracując w Stanach Zjednoczonych piłem regularnie do trzech butelek kombuchy dziennie, choć przyznaję, że może to być za duża ilość, szczególnie na początku.W takim przypadku zalecam pić bardzo dużo wody! Sięganie po 300-500 ml kombuchy dziennie lub kilka razy w tygodniu w zupełności wystarczy, aby odczuć pozytywne skutki!” – tłumaczy Mariusz Jakubowski. 

Pytamy eksperta kiedy i dlaczego zainteresował się właśnie kombuchą? 

„Od zawsze kręciły mnie tematy związane ze zdrową żywnością i jakością żywności. Kombuchę poznałem na warsztatach z kiszonek, byłem wtedy na drugim roku studiów. Tuż po tym, jak zacząłem robić kombuchę w domu, przygotowywałem się do konferencji naukowej i to właśnie ten temat postanowiłem zgłębić – wydawał się dość skomplikowany i dość szalony. Potem pasja i ciekawość zaprowadziła mnie trzykrotnie do Stanów gdzie piłem każdy możliwy smak i brand i odwiedzałem producentów, a w laboratorium w Polsce nad kombuchą spędziłem niezliczoną ilość godzin” – odpowiada Mariusz Jakubowski. 

ZOBACZ TEŻ: Kiszonki 2.0 - przepis na kombuczę, domowy jogurt i azjatycki coleslaw

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA