Kolorowe naleśniki – przepisy
- Zielone naleśniki szpinakowe
- Żółte naleśniki kukurydziane (bezglutenowe)
- Brązowe naleśniki czekoladowe
- Czerwone naleśniki z burakiem
ZOBACZ, JAK JE ZROBIć
1. Zielone naleśniki szpinakowe
Składniki (porcja dla jednej osoby):
- 1 średniej wielkości jajko
- 85 g mąki pszennej
- 70 g świeżego szpinaku baby
- 70 ml wody gazowanej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 85 ml mleka
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Zacznij od dokładnego oczyszczenia liści szpianku.
- Przełóż go do miski lub blendera kielichowego, wlej mleko i wodę. Zblenduj składniki na gładką masę – najlepiej miksuj do momentu, kiedy nie będą widoczne już kawałki liści.
- Do zielonej mieszanki dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli – ponownie miksuj masę.
- Dolej jeszcze olej i dokładnie wymieszaj lub zblenduj.
- Odstaw ciasto na kilka minut (najlepiej na około 15 minut), a następnie przejdź do smażenia bez użycia dodatkowego tłuszczu (możesz dodać odrobinę, jeśli ciasto zacznie przywierać do patelni).
- Ciasto naleśnikowe nakładaj na patelnię niewielkimi porcjami, żeby naleśniki nie były zbyt grube. Po chwili smażenia przerzuć naleśnik na drugą stronę.
*Gotowe naleśniki szpinakowe możesz podawać na wiele sposobów – na słodko i słono. My proponujemy wersję wytrawną z fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami lub serkiem śmietanowym i łososiem.
2. Żółte naleśniki kukurydziane (bezglutenowe)
Składniki (porcja dla dwóch osób):
- 125 ml mleka
- 150 g mąki kukurydzianej
- 100 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsyp do miski lub blendera – wymieszaj składniki łyżką.
- Dodaj jajko, mleko, wodę i olej, a następnie włącz blender i miksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej, puszystej masy naleśnikowej.
- Masę wylewaj na patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia.
*Bezglutenowe naleśniki kukurydziane możesz podawać w wersji słodkiej z domowymi przetworami lub twarogiem, ale także na słono na przykład po meksykańsku z czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą, mocno doprawionym mięsem mielonym i serem.
SPRAWDŹ: 5 przepisów na czekoladowe desery