Kolorowe naleśniki bez dodatku cukru [4 przepisy]

Są zdrowe, smaczne i kolorowe. A w dodatku możesz je jeść na śniadanie, obiad lub deser. Mowa tutaj o naleśnikach, ale nie tych zwykłych, które zna każdy, ani nie o francuskich crêpes, czy amerykańskich pankejkach. Tym razem serwujemy Wam 4 przepisy na kolorowe naleśniki bez dodatku cukru dla dzieci i dorosłych.

Kolorowe naleśniki MPP

Kolorowe naleśniki – przepisy

  1. Zielone naleśniki szpinakowe
  2. Żółte naleśniki kukurydziane (bezglutenowe)
  3. Brązowe naleśniki czekoladowe
  4. Czerwone naleśniki z burakiem

1. Zielone naleśniki szpinakowe

Składniki (porcja dla jednej osoby):

  • 1 średniej wielkości jajko
  • 85 g mąki pszennej
  • 70 g świeżego szpinaku baby
  • 70 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 85 ml mleka
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia liści szpianku.
  2. Przełóż go do miski lub blendera kielichowego, wlej mleko i wodę. Zblenduj składniki na gładką masę – najlepiej miksuj do momentu, kiedy nie będą widoczne już kawałki liści.
  3. Do zielonej mieszanki dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli – ponownie miksuj masę.
  4. Dolej jeszcze olej i dokładnie wymieszaj lub zblenduj.
  5. Odstaw ciasto na kilka minut (najlepiej na około 15 minut), a następnie przejdź do smażenia bez użycia dodatkowego tłuszczu (możesz dodać odrobinę, jeśli ciasto zacznie przywierać do patelni).
  6. Ciasto naleśnikowe nakładaj na patelnię niewielkimi porcjami, żeby naleśniki nie były zbyt grube. Po chwili smażenia przerzuć naleśnik na drugą stronę.

*Gotowe naleśniki szpinakowe możesz podawać na wiele sposobów – na słodko i słono. My proponujemy wersję wytrawną z fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami lub serkiem śmietanowym i łososiem.

2. Żółte naleśniki kukurydziane (bezglutenowe)

Składniki (porcja dla dwóch osób):

  • 125 ml mleka
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsyp do miski lub blendera – wymieszaj składniki łyżką.
  2. Dodaj jajko, mleko, wodę i olej, a następnie włącz blender i miksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej, puszystej masy naleśnikowej.
  3. Masę wylewaj na patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia.

*Bezglutenowe naleśniki kukurydziane możesz podawać w wersji słodkiej z domowymi przetworami lub twarogiem, ale także na słono na przykład po meksykańsku z czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą, mocno doprawionym mięsem mielonym i serem.

REKLAMA

SPRAWDŹ: 5 przepisów na czekoladowe desery

REKLAMA

REKLAMA

3. Brązowe naleśniki czekoladowe

Składniki (porcja dla jednej osoby):

  • 60 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 kostki gorzej czekolady bez cukru (opcjonalnie)
  • 90 ml mleka
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Do miski lub blendera kielichowego wsyp mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  2. Dolej jeszcze mleko, olej i dorzuć jajko. Jeśli chcesz, żeby Twoje naleśniki miały intensywny brązowy kolor oraz bardziej wyrazisty smak, możesz dorzucić jeszcze dwie (rozpuszczone) kostki gorzkiej czekolady bez cukru.
  3. Miksuj całość przez około 2 minuty.
  4. Ciasto na czekoladowe naleśniki może być nieco gęstsze od tradycyjnego, dlatego naleśniki prawdopodobnie wyjdą grubsze. Jeśli zależy Ci na cienkich naleśnikach, dodaj odrobinę wody do miksowanej masy.
  5. Ciasto naleśnikowe wylewaj na patelnię i smaż z obu stron.

*Czekoladowe naleśniki bez cukru rewelacyjnie komponują się z owocami, konfiturami, a także kremowymi serkami.

4. Czerwone naleśniki z burakiem

Składniki (porcja dla jednej osoby):

  • 85 g buraków
  • 35 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania buraka. Możesz go ugotować lub upiec – najważniejsze, żeby stał się miękki.

Gotowanie: Jeśli wybierzesz pierwszą opcję, oczyść dokładnie (przy użyciu szczoteczki) warzywo, ale nie obieraj ze skóry (zrobisz to po ugotowaniu). Gotowanie buraka średniej wielkości buraka powinno potrwać od 40 do 60 minut.

Pieczenie: Oczyść buraka pod bieżącą wodą, obierz ze skóry i pokrój go na mniejsze kawałki. Każdy z nich zawiń w papier do pieczenia. Umieść je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez około 40 minut – aż będą miękkie.

  1. Wystudzonego, miękkiego i pokrojonego na mniejsze części (lub startego na tarce) buraka umieść w blenderze razem z jajkiem i mlekiem. Zblenduj składniki na gładką masę.
  2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej i szczyptę soli. Ponownie miksuj masę, a jeśli będzie taka potrzeba, dolej także odrobinę gazowanej wody.
  3. Ciasto naleśnikowe wylewaj po trochu na patelnię i smaż naleśniki z obu stron.

*Jeśli wolisz naleśniki na słodko, śmiało wcinaj z owocami i jogurtem. My natomiast proponujemy zdrowy zestaw śniadaniowy: buraczane naleśniki z rukolą, jajkiem i pomidorami.

ZOBACZ TEŻ: Pankejki z truskawkami, ricottą i miodem manuka [comfort food]

Zobacz również:
Zobacz, dlaczego nie powinnaś rezygnować z treningów w outdoorze tylko dlatego, że robi się zimno. I jak to robić, żeby czuć się komfortowo.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA