Kolacja we dwoje: fenkuł z pomarańczami

Fenkuł, zwany koprem włoskim, to bogate źródło witaminy C. Ma wyczuwalną nutę lukrecji, dzięki czemu doskonale łączy się ze słodkością pomarańczy. Jeśli nie masz pomysłu na pyszną kolację we dwoje, sprawdź nasze proste przepisy.

fenkuł z łososiem fot. VICUSCHKA 2015/shutterstock.com
fot. VICUSCHKA 2015/shutterstock.com

Pomarańczy przedstawiać nie trzeba (choć znamy ją bardziej w wersji deserowej), ale fenkuła już warto. Już jeden zapewnia 100% potrzebnej wit. C, a zawartość potasu poprawiającego pracę układu krwionośnego też budzi respekt. Jego błonnik ma właściwości oczyszczania nas z metali ciężkich i, rzecz znana wszystkim młodym mamom, herbatka z kopru włoskiego łagodzi kolki i usprawnia pracę jelit. Anyżowy, niepowtarzalny smak doskonale się łączy ze słodkością pomarańczy i zapewnia niezapomniane wrażenia.

polędwiczka fot. Lesya Dolyuk 2015/shutterstock.com
fot. Lesya Dolyuk 2015/shutterstock.com

Przepis na polędwiczkę w pomarańczach z fenkułem (4 porcje)

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonych nasion kopru włoskiego,
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 pomarańcze (1 w cząstkach, 1 wyciśnięta),
  • 1 posiekana cebula,
  • 2 fenkuły, w paskach,
  • 1/2 kieliszka białego wina.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Natrzyj mięso koprem i solą.

2. Na żaroodpornej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso. Przełóż na talerz.

3. Dodaj cząstki pomarańczy, paski fenkuła i podsmażaj 5 minut, aż zmiękną.

4. Włóż z powrotem mięso i wstaw patelnię do piekarnika na 15 minut. Wyciągnij mięso i pokrój na plastry.

5. Dodaj masło, wino, cebulę, wlej sok i gotuj na patelni jeszcze 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.

6. Przełóż mięso na talerze, połóż obok pomarańcze z warzywami i polej sosem z patelni.

4 porcje: 320 kcal, 13 g tłuszcze (4 g nasycone), 12 g węglowodany, 31 g białko

warzywa fot. minadezhda 2015/shutterstock.com
fot. minadezhda 2015/shutterstock.com

Przepis na warzywa z patelni (2 porcje)

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz 60 ml soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu balsamicznego. Odstaw.

2. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż 2 ząbki czosnku przez minutę.

3. Zdejmij czosnek i wrzuć 1 bulwę fenkuła pokrojonego w paski i 220 g przeciętych na pół brukselek.

4. Dopraw solą i pieprzem i smaż 2-3 minuty (tylko nie przesadzaj, zobacz, czym grozi nadmiar soli w diecie).

5. Zmniejsz ogień, wlej przygotowany sos, przykryj i duś 5-6 minut.

łosoś fot. Es75 2015/shutterstock.com
fot. Es75 2015/shutterstock.com

Przepis na glazurowanego łososia (2 porcje)

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. W misce wymieszaj drobno posiekany fenkuł, garść posiekanej kolendry i poszarpane palcami cząstki z 2 pomarańczy.

2. W innej misce połącz 1 łyżkę soku pomarańczowego, 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę octu ryżowego i 1 łyżeczkę miodu.

3. Przelej do miski z fenkułem, zamieszaj i odstaw.

4. Teraz połącz ze sobą: 2 łyżki konfitury z pomarańczy, 2 łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę sosu sojowego.

5. Pogrzej miskę w mikrofali przez 15 sekund.

6. Wyłóż na papier do pieczenia 2 kawałki łososia bez skóry i piecz 15 minut (sprawdź przy okazji, ile ryb warto jeść wciągu tygodnia). W połowie pieczenia wysmaruj filety ciepłą glazurą.

7. Podawaj z fenkułowo-pomarańczową sałatą.

WH 03/2015

REKLAMA