Mąka kokosowa nadaje się do wielu popularnych dań, w których tradycyjnie korzystasz z pszennej. Połącz kilka jej łyżek z rozgniecionym bananem i mlekiem migdałowym, a otrzymasz ciasto na kokosowe placuszki. Spróbuj dodać do tego trochę cukru, łyżkę oleju i szczyptę sody, a będziesz mieć materiał na fantastyczne bezglutenowe, chrupiące gofry.
Możesz też upiec nasze kokosanki. Po malajsku palma kokosowa to „drzewo o tysiącu zastosowań”. Przy ciasteczkach trudno wykorzystać wszystkie z nich, ale trzy, które udało się zmieścić w przepisie poniżej, to również niezła liczba: do przygotowania deseru będziesz potrzebować kokosowej mąki, oleju i płatków. Niech żyje kokos!
Składniki
- 1/3 szklanki mąki kokosowej,
- 1/4 szklanki oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 szklanki purée z batatów (pieczone i zblendowane),
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Polewa
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 1/3 szklanki kokosowego mleka.
Wykonanie
1. Wszystkie składniki poza purée z batatów włóż do blendera i miksuj, aż się połączą. Dodaj purée z batatów i miksuj dalej, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę.
2. Z przygotowanego ciasta rób nieduże, okrągłe ciasteczka. Aby lepiej się formowały, zwilż dłonie chłodną wodą.
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na niej ciasteczka i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. W tym czasie połam czekoladę i z mleczkiem kokosowym podgrzej w rondelku, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok.
4. Upieczone ciasteczka przestudź, a potem maczaj w przestudzonej polewie i oprósz płatkami kokosowymi. Możesz przechowywać je w lodówce nawet przez tydzień.
PRZEPISY MARTY DYMEK NA WOMENSHEALTH.pl
Lubisz kuchnię wegetariańską? Sprawdź inne przepisy, które przygotowała dla nas Marta Dymek z Jadłonomii: